Søknad om å bli samarbeidsorgan
Krever innlogging gjennom id-porten
Hva er et samarbeidsorgan (opplæringskontor)?
Opplæringskontorene er viktige samarbeidspartnere for Agders små og store lærebedrifter. De bistår lærebedriftene med opplæring, kvalitet, og administrasjon.
Opplæringskontoret kan inngå lærekontrakter og forvalte tilskudd på lærebedriftens vegne, gi råd og støtte til lærebedriften, og gjøre andre oppgaver etter avtale. Opplæringskontoret blir da ansvarlig overfor lærebedriften for de oppgaver som er avtalt, mens lærebedriften står ansvarlig overfor fylkeskommunen og de som har læretid i bedriften.
Ta gjerne kontakt med opplæringskontoret om dere ønsker et samarbeid!
Hva er kravene for å bli godkjent samarbeidsorgan?
Vedtak i Yrkesopplæringsnemnda gir følgende kriterier for å være et samarbeidsorgan:
For å bli godkjent som samarbeidsorgan i Agder, må samarbeidsorganet ha avtale med minimum tre godkjente lærebedrifter i Agder.
Unntak fra dette skal kun gjøres i spesielle tilfaller, og etter en helhetsvurdering av om samarbeidsorganet likevel kan bidra med tilstrekkelig god kvalitet i opplæringen.
Yrkesopplæringsnemnda gir godkjenning i inntil 2 år etter siste avsluttende lærekontrakt. Godkjenningen forutsetter at organet aktivt bidrar til å sikre kvalitet i opplæring.
Videre må samarbeidsorganet:
- være registrert i Enhetsregisteret - Samarbeidsorganet må legge ved utskrift fra Enhetsregisteret.
- ha vedtekter med et relevant formål.
- ha en styresammensetning med representasjon for arbeidsgivere, arbeidstakere og for lærlinger/lærekandidater.
- utvikle en samarbeidsavtale med medlemsbedriftene - Samarbeidsorganet må legge ved 2 signerte samarbeidsavtaler med bedrifter som er godkjent lærebedrift eller har søkt om godkjenning som lærebedrift og som fyller kravene til å bli godkjent lærebedrift i Agder. Søk om å bli godkjent lærebedrift
- være vurdert av Agder fylkeskommune og yrkesopplæringsnemnda, som må mene at de bidrar til sikre kvaliteten i opplæringen. Samarbeidsorganet skal legge frem dokumentasjon som viser hvordan samarbeidsorganet skal bidra til å sikre kvaliteten i opplæringen på følgende områder:
- Arbeids- og læringsmiljø: Samarbeidsorganet skal bistå og støtte sine samarbeidende lærebedrifter i deres arbeid med å sikre at de som har læretid i bedrift, får opplæring gjennom et godt arbeids- og læringsmiljø, og at hele læreplanen for faget dekkes. Der målet er at lærlingene og lærekandidatene får tilknytning til det ordinære arbeidslivet.
- Fullføring: Samarbeidsorganet kan sammen med eller på vegne av sine samarbeidende Lærebedrifter bidra som kontaktpunkt for fylkeskommunen slik at lærlinger som mister læreplassen kan få en ny mulighet til å fullførte læretiden i en annen lærebedrift.
- Gjennomføring av YFF og rekruttering av lærlinger til lærebedriftene: Sammen med eller på vegne av sine samarbeidende lærebedrifter kan Samarbeidsorganet bidra som kontaktpunkt for gjennomføring av faget yrkesfaglig fordyping (YFF). Samarbeidsorganet kan bidra som kontaktpunkt mellom bedriftene og fylkeskommunen i arbeidet med å formidle søkere til læreplasser og bistå lærebedriftene med å rekruttere nye lærlinger.
- Samarbeid med fylkeskommunen: Samarbeidsorganet kan bidra som kontaktpunkt overfor fylkeskommunen når det gjelder bedriftenes ansvar for arbeidet med opplæring og oppfølging av lærlinger.
- Kvalitetsforbedring: Samarbeidsorganets arbeid med vedvarende kvalitet i opplæringen gjennom eksempelvis samarbeidssamtaler og evalueringer med fylkeskommunen.