Det må sendes en søknad for hvert studietilbud.
Søknadsfrist 15. desember
Søkere må logge inn via ID-porten.
Gå til søknadsskjema
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), har ansvar for tildeling til fylkeskommunene. Midlene fylkeskommunen får fra HK-dir fordeles videre til private og fylkeskommunale fagskoler i eget fylke, i tråd med retningslinjene for tilskudd til drift av fagskoler fastsatt av Kunnskapsdepartementet.
Fylkeskommunen har ansvar for at tilbudet om høyere yrkesfaglig utdanning er i samsvar med lokalt, regionalt og nasjonalt kompetansebehov, jf. fagskoleloven § 3. Fylkeskommunen må sørge for at tilskuddet fordeles til et mangfold av private og offentlige tilbydere.
Driftstilskuddet til fagskoler skal stimulere til god kvalitet og gjennomføring i høyere yrkesfaglig utdanning. Kunnskapsdepartementet har fastsatt fire mål for tilskottsordningen.
- Høy kvalitet i høyere yrkesfaglig utdanning.
Utdanningene skal være av høy kvalitet. Gjennomføringsgrad er en sentral indikator på kvalitet.
- Relevant høyere yrkesfaglig utdanning som svarer på kompetansebehovene i arbeidslivet.
Fagskolene skal utdanne kandidater som kan gå rett inn i yrkeslivet, med den praktiske og teoretiske kunnskapen som det er behov for i det enkelte yrket.
- God tilgang til høyere yrkesfaglig utdanning i hele landet.
Høyere yrkesfaglig utdanning skal være attraktiv og tilgjengelig for folk i ulike livssituasjoner og bosted. Dette krever fleksible utdanningstilbud som varierer mellom sted- nett- og samlingsbasert, heltid og deltid, samt omfang.
- Effektiv og solid fagskolesektor.
Fagmiljøene skal ha tilstrekkelig faglig styrke, kvalitet og soliditet. En effektiv og solid handler også om administrativ kapasitet og kompetanse.
Fylkeskommunen vurderer de innkomne søknadene i henhold til kriteriene for tildeling av driftstilskudd. I vurdering av søknadene vil det være nødvendig å rangere studiene i henhold til grad av treffsikkerhet på de ulike kriteriene og tilgjengelige økonomiske rammer. Behandling av søknadene forventes ferdig innen utgangen av februar.
Dersom det er endringer i kompetansebehov eller eventuelt lav oppfylling ved enkelttilbud, kan det være aktuelt for en fagskole å omprioritere studier. Dette forutsetter søknad til Agder fylkeskommune.
Etter råd fra yrkesopplæringsnemnda i Agder har Hovedutvalget for utdanning og kompetanse vedtatt følgende kriterier for tildeling av driftstilskudd
- Arbeidslivets behov. Søker må vise til arbeidslivets behov for utdanningen, og må omtale dialog om innhold, studiested og studieform (samlingsbasert, nettbasert, heltid, deltid og lignende)
- God kvalitet. Søker må beskrive:
- a. på hvilken måte studiet er utviklet faglig og pedagogisk i samarbeid med arbeidslivet.
- b. fagskolens kvalitetssystem og kvalitetsarbeid, inkludert prosess for studentmedvirkning, resultater fra brukerundersøkelser og vurdering av studentenes gjennomføringsgrad.
- c. strategi for utvikling av fagområdet (gjelder fagskoler med fagområdeakkreditering).
- Regionplan Agder 2030. Søker må beskrive hvordan tilbudet bidrar til bedre levekår eller reduserte utslipp.
- Tilhørighet til Agder. Søker må vise til samarbeidspartner og lokasjon i Agder.
- Agder fylkeskommune betaler ut 100 % av tilskuddet.
- Agder fylkeskommune sin sats for tilskudd per student settes i forbindelse med budsjettprosessen for 2024.
Tilskudd til egen fylkeskommunal fagskole blir stilt til disposisjon for fagskolene i samsvar med fylkeskommunenes interne økonomirutiner. Andre fagskoler skal motta første utbetaling innen 31. januar, og andre utbetaling innen 15. september.
Kontakt
Ole Kristian Eivindson
Rådgiver strategi og skoleutvikling - Agder fylkeskommune
E-post ole.kristian.eivindson@agderfk.no
Telefon 45 22 12 23