Første spadestikk på nytt fylkeshus

En fornøyd fylkesordfører satte mandag første gravemaskintak i jorda for nytt fylkeshus i Agder. Det gjorde han i en elektrisk gravemaskin.

– Det å få på plass et funksjonelt og tidsriktig kontorbygg er kjempeviktig for alle ansatte i Agder fylkeskommune. Vi skal ha et godt sted å jobbe for administrasjonen og for det politiske arbeidet i fylket, sier Arne Thomassen.

Arne Thomassen har for ordens skyld alle papirer på plass for å føre gravemaskin. Han har sin maskinførerlisens i orden og holder kunsten ved like, riktignok med mindre maskiner til vanlig.

– Det føles deilig at det første gravemaskintaket er utført av fylkesordføreren, på toppen av det hele i en elektrisk gravemaskin. Nå ser vi hvor vi skal være, og nå tror jeg det kommer til å gå fort fram til dagen vi skal flytte inn, sier fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft.

Nytt liv til bydelen

Utbyggeren for prosjektet er Baneheia Park AS. Eiendomsutvikler Jon Bjørgum er fornøyd med at de vant konkurransen om nytt fylkeshus.

– I dette kvartalet får vi fylkeshuset, et næringsbygg som allerede er på plass. Så skal det bygges et næringsbygg i tilknytning til fylkeshuset og et leilighetsbygg med 28 leiligheter som henger sammen med dette. Dette blir et attraktivt sted å være. Nå ser vi at det kommer til å bli et blomstrende liv i denne delen av Kvadraturen, med boliger i nabokvartalet, Noroff sitt skolesenter og flere nye næringsdrivende, forklarer Bjørgum.

Fossilfri byggeplass

Entreprenøren Consto skal bygge fylkeshuset og det resterende av utbyggingen i kvartalet. Prosjektleder Kjell M. Jacobsen forteller at det blir en fossilfri byggeplass med elektriske gravemaskiner, av og til supplert med maskiner som går på biodrivstoff.

– Maskinparken som vi skal bruke her vil ikke bruke fossil brensel. Den maskinen som fylkesordføreren brukte i dag er en helt ny Caterpillar 27-tonner. Den har en kapasitet på 6 timers driftstid på en lading. Det er en helt fullverdig gravemaskin som ikke har noen andre begrensninger enn driftstiden. Hvis den lades i for eksempel lunsjpausen, vil den få en ytterligere driftstid i tillegg til de seks timene, sier Jacobsen.

Tøffe krav for å nå klimamål

– Hvorfor stiller Agder fylkeskommune krav om fossilfri byggeplass?

– Det er for å drive det grønne skiftet fremover. Fylkeskommunen stiller innovative krav for å nå klimamålene i Parisavtalen. Vi har solceller på taket, og produserer energi. Det er et plusshus, der det produseres mer energi enn vi bruker.

Dette blir et av de ypperste byggene på markedet for å etterkomme krav til det grønne skiftet. Nå har vi prosjektert og planlagt i lang tid, så det var deilig å endelig få satt spaden i jorda, avslutter avdelingsleder for eiendom i Agder fylkeskommune Kai Valthyr-Hansen.

Nytt fylkeshus i Agder