Demokratiuka – viktigere enn noen gang?

– Årets tema på Europakonferansen er dessverre høyaktuelt. Vi vet at ytringsfriheten er under press også i mange land i Europa. På gjestelisten står ukrainske politikere og hviterussiske opposisjonelle. Dermed er også krigen i Ukraina et alvorlig bakteppe under demokratiuken. Det forteller Kristin Tofte Andressen, fylkesdirektør for næring, kultur, og kulturminnevern.

Første uka i mai 2022 arrangeres Demokratiuka i Kristiansand. Uken tematiserer betydningen av ytringsfrihet i 2022 og hvordan vi kan kjempe for å beholde viktige demokratiske verdier i samfunnet vårt. Hver dag arrangeres en rekke spennende arrangement med ulike innfallsvinkler om dette. 

Hovedarrangementet er Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter, som arrangeres hvert år på Europadagen 5. mai, i samarbeid med Europarådet.

Viktige gjester

I år avholdes den i teatersalen i Kilden i Kristiansand. Fra Ukraina kommer tidligere president Viktor Jusjtsjenko, og den hvite-russiske opposisjonslederen Svjatlana Tsikhanowskaja som vil representere den demokratiske opposisjonen i sitt land.

I tillegg kommer blant annet Europaministeren fra Irland, Thomas Byrne, Redaktør og journalist Christoph Deloire fra Journalister uten grenser, Forlagsdirektør William Nygaard i H. Aschehoug & Co. A/S.

Stortingspresident Masud Gharakhani åpner konferansen. Felles for dem alle er at de har et brennende engasjement for demokrati og ytringsfrihet gjennom sine respektive fagfelt.

Hvorfor arrangeres Demokratiuka?

Målsettingen for Demokratiuka er å gjøre Kristiansand til et senter for debatt og utvikling for å styrke menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati. Agder fylkeskommune er en av flere partnere i denne viktige uka. 

Mer informasjon og programmet: Demokratiuka (kristiansander.no)