Frivillighetens år 2022 – Nytt tilskudd til arbeid med lokale, historiske ferdselsårer

Nå kan frivillige aktører søke om midler til lokalt, frivillig arbeid med å tilrettelegge, skjøtte og formidle lokale, historiske ferdselsårer, stier og veier i 2022. Søknadsfrist er 10. mars og det kan søkes om inntil 100 000 kr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette er en del av markeringen av Frivillighetens år 2022 hvor regjeringen, ved klima og miljødepartementet, har bevilget midler til en særskilt satsing rettet mot lokale aktører for å løfte fram frivillig arbeid med kulturmiljø. Hensikten med denne tilskuddsordningen er å synliggjøre arbeidet de frivillige gjør, og få flere til å engasjere seg i frivillig arbeid. Disse midlene til frivillige aktører kommer i tillegg til allerede avsatte midler fra Miljødirektoratets satsing «Ferdselsårer for friluftsliv».  

– Håpet er at denne tilskuddsordningen kan være en mulighet for ulike aktører med allerede eksisterende planer og prosjekter, eller stimulere til nye prosjekter eller vinklinger. Fylkeskommunen skal som sagt prioritere søknadene i en rekkefølge før de videresendes. Kvaliteten på søknaden og vurdering av muligheten for å gjennomføre tiltaket i 2022 vil være med på å bestemme vår prioritering. Samtidig vil det være et poeng at effekten av tiltaket kan videreføres over tid, og at arbeidet kan bidra til å oppnå målsettinger definert i Regionplan Agder 2030. Det sier Hans Christian Lund, rådgiver i avdeling for kulturminnevern og kulturturisme i Agder fylkeskommune.

Engangsordning

Det er nasjonalt avsatt kroner 2.500.000 til lokalt, frivillig arbeid med å tilrettelegge, skjøtte og formidle lokale, historiske ferdselsårer, stier og veier i 2022. Det er verdt å merke seg at dette er en engangsordning, for 2022.

Hver enkel forening/organisasjon kan søke om tilskudd på inntil kroner 100.000. Midlene skal altså gå til arbeid med historiske stier, veger, ruter, runder og andre ferdselsårer, eller deler av disse. Arbeidet kan bestå i etablering og åpning av nye historiske ferdselsårer eller revitalisering av eksisterende. Arbeidet kan videre bestå i å synliggjøre, skjøtte, tilrettelegge og formidle lokale, historiske ferdselsårer. De aktuelle ferdselsårene må ha blitt benyttet til ferdsel og transport i tidligere tider eller være knyttet til et historisk tema, og tiltaket må legge til rette for økt engasjement og synliggjøring av ferdselsårene. 

Koblingen mellom friluftsliv og kulturmiljø er ofte til stede, og ved denne tilskuddsordningen er den åpenbar og en forutsetning.

Det er avdelingen for Kulturminnevern og kulturturisme som ivaretar den fylkeskommunale forvaltningen av dette tilskuddet. Interesserte lag og foreninger må sende søknad til fylkeskommunen innen 10. mars. Deretter vil fylkeskommunen prioritere søknadene, og sende disse samlet videre til Riksantikvaren. Riksantikvaren vil på grunnlag av fylkeskommunens prioritering fordele midlene og innen midten av april sende tilskuddsbrev til søkerne. Tildelte midler blir sendt samlet til fylkeskommunene, som utbetaler til søker når tiltaket er gjennomført og rapportert. Tiltaket må være gjennomført og midlene utbetalt i løpet av 2022.  

Vi har mer informasjon om ordningen på en egen side. Her finner du også søknadskjema.

Tilskudd til lokale historiske ferdselsårer