Fylkeskulturprisen for 2021 går til drivkreftene bak SPOR

Hovedutvalg for kultur, folkehelse og frivillighet har i sitt møte i dag, 17. november vedtatt å tildele fylkeskulturprisen for 2021 til Mette Midling-Jensen og Elisabeth Lindland for arbeidet med SPOR-forestillingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fylkeskulturprisen er på kr. 50 000 sammen med et kunstverk signert billedkunstneren Mette Stausland.

SPOR er utviklet i tett samarbeid mellom Kilden Teater- og Konserthus og Kristiansand katedralskole Gimle (KKG).

Det er et Kilden Dialog-prosjekt som bruker kunst som verktøy for mestring, forståelse og inkludering. Det bygger på samspill og samarbeid mellom funksjonsfriske elever, elever med ulike funksjonsnedsettelser og det profesjonelle fagmiljøet på Kilden Teater- og Konserthus og det pedagogiske miljøet på KKG og Kvadraturen vgs.

Mette Midling-Jenssen ved KKG og Elisabeth Lindland ved Kilden Dialog arbeider med produksjon, oppsetting og gjennomføring av SPOR-forestillingene. Forestillingene er blitt satt opp i 2015, 2017, 2019, neste er i 2022. Alle forestillingene er forskjellige.

Forestillingene berører både deltakere og publikum på en helt spesiell måte. Ved å koble ungdom med og uten kognitive funksjonsnedsettelser sammen med profesjonelle kunstnere, skapes samspill, vennskap og personlig utvikling og ei forestilling som berører og sprenger grenser. SPOR rokker ved ei rekke oppfatninger om hva som er mulig å få til for elever som har ulike utfordringer.

SPOR er ei forestilling med neste 100 videregående elever og Kristiansand Symfoniorkester (KSO) på scenen. Den er bygget opp rundt deltakernes historie, spisskompetanse, personlighet og funksjonsnivå. Forestillingene har mange nye deltakere hver gang. Vilje og evne til å gjenskape dette eventyret for nye elever, gjør det til en verdibasert og systematisk jobbing med å formidle mangfold, toleranse, inkludering og ekte livsglede.

Mette Midling-Jenssen og alle hennes dyktige kolleger fra KKG og Kvadraturen vgs bidrar i dette prosjektet med sin utrettelige iver og sterke engasjement for å se hver enkelt elev og la alle elever kjenne på mestring ut fra den enkeltes forutsetninger.

Elisabeth Lindland ved Kilden Dialog er regissør og manusansvarlig. Hun bidrar til at forestillingene berører alle aktører og publikum på en helt spesiell måte og sammen med KSO og Stig Nordhagen som arrangør, til at forestillingene har høy kunstnerisk kvalitet.

I sommer sto SPOR på scenen i Oslo Spektrum på regjeringas minnearrangement for 22. juli. I høst viste NRK TV en dokumentarserie i to episoder om de involverte ungdommene.