Kjære ungdom – hva skal du bli?

(En hilsen til ungdom som skal velge yrke og fag/studieretning fra fylkesordfører Arne Thomassen)

Det store og vanskelige spørsmålet, hva skal jeg bli - skal flere tusen Agder-ungdommer ta stilling til i løpet av høsten og vinteren. For en del av dere er valget enkelt; dere bestemte dere tidlig for hva dere vil bli. For andre er valget vanskelig. At valget kan være vanskelig kan jeg godt forstå. Det finnes veldig mange yrker og ofte også ulike veier i utdanningssystemet vårt for å nå målet om et fag- eller svennebrev eller en grad ved en høyskole eller et universitet. Valget er kanskje blitt mer komplisert fordi «alt» er mulig i dag?

Mange vil gi deg råd; venner, lærere, rådgivere og ikke minst foresatte. Det er flott og viktig at foresatte bryr seg. Likevel kan det tenkes at deres kunnskap om utdanning og yrker ikke er helt oppdatert? Ta gjerne imot råd, men jeg håper du til slutt velger det som føles riktig for deg! Et valg basert på dine interesser, evner, egenskaper og at du sjekker hva som er mulig i dag. Ta valget ditt basert på kunnskap om nye fag, nye skoler, nye jobber, ja faktisk jobber som ennå ikke fins.

Det er mange muligheter på Agder. Uansett hva du velger, skal du vite at vi trenger deg! Agder har bruk for unge mennesker med ulike bakgrunner, kunnskap og ferdigheter. Vi trenger deg som tar studiespesialisering og vil gå videre for å studere på universitet, men vi trenger vel så mye deg som tar en fagutdanning som resulterer i fag- eller svennebrev. Alle utdanningsprogram, både studieforberedende og  yrkesfaglige, gir deg kunnskap og kompetanse som trengs. Kanskje skal du sjekke hva næringslivet etterspør, i tillegg til hva du er nysgjerrig på eller interessert i? Mange næringer har stort behov for arbeidskraft, som for eksempel Bygg og anlegg, Restaurant og matfag, Teknologi- og industrifag.

Jeg tok selv valget som ungdom og er stolt over å ha valgt yrkesfagutdanning. Etter ungdomsskolen jobbet jeg med litt ulike ting som gjorde at jeg raskt forstod at jeg måtte velge yrkesfag og valgte å bli rørlegger. Ønske om å kombinere håndverk med teori ga meg enormt mye inspirasjon og det har ikke redusert mine muligheter til å velge andre jobber i ettertid. Det har vært en stor glede å skape noe og mange ganger vender jeg tilbake til faget der jeg ser konkrete resultater.

Så lurer du på hva du skal bli, hvilken skole du skal gå på eller hvilket utdanningstilbud du skal velge? Les dette bilaget, snakk med rådgiver på skolen din, sjekk vilbli.no, og utdanning.no. Du kan også finne nyttig informasjon om våre skoler og deres tilbud i Agder på agderfk.no

En annen fin arena for å få inspirasjon og informasjon om ulike yrkesvalg er å besøke Yrkes-NM som arrangeres i Sørlandshallen og området rundt hallen tirsdag 27. – torsdag 29. september. Det blir et fantastisk arrangement hvor du kan se ungdommer konkurrere i mange forskjellige yrker. Til slutt: Husk at veien til høyere utdanning med fordel kan gå via et fag- eller et svennebrev. Fullfører du yrkesutdanningen din først, så har du muligheten til både et spennende yrke og til å bygge på med studiekompetanse. På den måten har du mulighet til å ta en høyere utdanning hvis det fortsatt er målet.

Lykke til med valget og husk – vi trenger deg og din arbeidsinnsats på Agder!

Vennlig hilsen Arne Thomassen, fylkesordfører i Agder.

PS: Her kan du lese mer om Utdanningsmessa og YrkesNM

Til toppen