Mekk og spinning i trygge rammer i Kvinesdal

«Ein plass å ver – Mekk og spinning» er Kvinesdals tilbud til de som heller vil skru på bil enn å løpe rundt på fotballbanen.

I Kvinesdal har ungdommer med motorinteresse hatt dette stedet på NMK sin motorbane siden 2021. Onsdag ble trafikksikkerhetskonferansen for Agder arrangert i Kvinesdal. Temaene handlet om ungdom i trafikken, og samlingen ble avsluttet på NMK Kvinesdals bane på Nedre Kvinlog, der det er anlagt et eget spinnefelt og lokaler for å mekke på kjøretøy. "Ein plass å ver" samler motorinteressert ungdom annenhver onsdag og hver fredag.

Mange ungdomsulykker

For noen år siden opplevde kommunen mange dødsulykker i ungdomsmiljøet. Det gjorde at kommunen og flere ungdommer ville gjøre noe.

– Dette er en veldig god idé for å trekke de ungdommene som føler seg sånn som vi gjorde tilbake i 2017. Du føler at du har ingen plass å være, for du er avskum. Bygda ser ned på deg, og du blir ikke tatt imot noen plass. Du blir kastet vekk i fra alle steder du er, sier Torje Risøen. Han er en av initiativtakerne til mekke- og spinnetilbudet «Ein plass å ver» i Kvinesdal.

– Du kan komme her om du er 60 år eller 15. Her har du mulighet for å komme og bli mottatt. Du blir tatt imot med åpne armer, og du har muligheten til å leke og lære, skru og kjøre bil, alt mulig du har lyst til.

Engasjert ordfører 

– Jeg har sett ungdommer som ønsket å ta tak i det som var utfordrende med kjørekulturen i Kvinesdal. Vi hadde ingen flere å miste, og da satte vi oss sammen og snakket om hva vi kunne gjøre for å unngå at dette skulle skje igjen. Ungdommen kjenner et eierskap til "Ein plass å ver". De vet at de er innenfor en ramme der alle bidrar. Flere av de som er her i dag har opplevd å miste vennene sine i trafikken. Det er jo et dystert bakteppe vi har for dette engasjementet. Samtidig så tror jeg de kjenner det som meningsfullt å kunne være med å bidra for at ikke det skal skje igjen, sier ordfører i Kvinesdal Per Sverre Kvinlaug.

– Dette er en gruppe som kanskje ikke er like interessert i idrett og det som skjer på fotballbanen. Da er jo dette en gruppe som synes det er spennende å lære å skru og mekke, og som lærer å behandle kjøretøyet innenfor forsvarlige og gode rammer, sier fylkesordfører Arne Thomassen.

Tilbud for de med motorinteresse

– Det som har gjort mest inntrykk, er de entusiastiske ungdommene som får lov til å utfolde seg på denne banen og har vært med å lage dette prosjektet. Nå har de fått en plass de kan få utløp for sine interesser, og da tror jeg det vil gjøre at de tenker mye mer sikkert når de er ute i den vanlige trafikken, sier leder i hovedutvalg for samferdsel Ingrid Williamsen.

Å legge til rette med sånne prosjekt er bra, det er jo ikke store arealer vi trenger heller. Vi sparer liv, vi gjør det attraktivt å la de få lov å utfolde seg og ikke minst kan dette gjøre noe for trafikksikkerheten, sier Williamsen.

– Folk kommer langveis fra bare for å komme å se. De synes dette er interessant og synes det er moro at vi har fått det til, supplerer Torje Risøen.

Hørt og sett

– Nå har denne gruppen blitt hørt og sett, og fått noe som de virkelig hadde lyst på. De hadde nok kjent på utenforskap en stund, der de følte at deres interesser ikke var like viktig som fotball eller håndball, for vi har jo ikke noen arena å være på, forklarer fagleder for barn og unge i Kvinesdal kommune Leah Henriette Rafoss.

– Når kommunen og ordføreren virkelig så dem og ga dem den muligheten til å skinne, så har det gjort noe veldig godt med ungdommene, der de føler seg sett. Det er jo ikke noe som er bedre enn det, avslutter Rafoss.

Foto av Daniel og Torje Risøen, ledere i "Ein plass å ver".  - Klikk for stort bildeDaniel og Torje Risøen har vært engasjerte ledere i "Ein plass å ver" siden starten. Ordfører i Kvinesdal Per Sverre Kvinlaug med ryggen til.