Ministerbesøk på Tvedestrand vgs og «sjokkregning» på strøm

Strømkrisen har preget den politiske debatten i sommer. Vi har snakket med olje- og energiminister Terje Aasland om situasjonen og med energirådgiver Jarl Bollmann Pedersen i Bygg og eiendomsavdelingen om en sjokkregning på strøm som han mottok nylig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Personer på taket av Tvedestrand videregående skole. Foto - Klikk for stort bildeFra venstre: Øystein Rosmer (driftsleder), Turid Tveit (rektor), olje- og energiminister Terje Aasland og Steinar Roppen Olsen (rådgiver Bygg og eiendomsavdelingen i Agder fylkeskommune) Agder fylkeskommune

 

 

Olje- og energiministeren besøkte Tvedestrand videregående skole

Vi har vel alle diskutert strømpriser i sommerferien, og dette var også et naturlig tema å berøre da olje- og energiminister Terje Aasland besøkte «energiskolen» Tvedestrand videregående skole.

Her ble det diskutert utfordringer i både regelverk, tekniske løsninger og hvordan fylkeskommunen som en fremoverlent aktør på energiområdet tilnærmer seg energi i sine bygg.

– Det var fint å vise ministeren Tvedestrand VGS. Her har vi jo en av Norges mest varierte blanding av energiløsninger, sier Turid Tveit, rektor ved Tvedestrand videregående skole.

– Vi har masse solceller, en stor batteripakke for å mellomlagre energien, energibrønner med høyeffektive varmepumper, samt både biogassreaktor og flisfyr på energipaviljongen lokalisert på Holt. Når skolen i tillegg er bygget som passivhus og bruker under halvparten av energien som er kravet i gjeldende teknisk forskrift, er dette en god kombinasjon både for miljøet og for driftskostnadene våre, sier Tveit.

Hvordan ser bygg- og eiendomstjenesten på energiutfordringen fremover?

Vi spurte den personen i Agder fylkeskommune som kanskje kjenner energikrisen, og mulige løsninger på denne, best Jarl Bollmann Pedersen.  Han er energirådgiver i bygg- og eiendomsavdelingen.

– Alle har en utfordring med strømpriser for tiden Jarl. Hva er situasjonen for Agder fylkeskommune?

– Fylkeskommunen har fokusert på energi over lang tid. Det har vært jobbet systematisk med energieffektivisering, og kravene til energieffektivitet i nybygg ligger helt i norgestoppen. At vi har investert i både energieffektive tekniske løsninger, slik som varmepumpeteknologi, gjerne i kombinasjon med energibrønner og ikke minst solceller, påvirker stort i hvor stor grad svingninger i strømprisene påvirker oss, sier Bollmann Pedersen.

– Er det ikke fryktelig dyrt å legge solceller da, og tar det ikke mange år før investeringen på disse er nedbetalt?

– Tidligere var det slik at nedbetalingstid på solcellene var på mellom 10 og 15 år. Solceller har blitt billigere de siste 10 årene, og kombinert med en betydelig økt strømpris betyr dette at nedbetalingstiden for tiden er på 4 år. Når en tenker på at levetiden på slike celler er på mellom 30 og 40 år, så betyr det at å investere i solceller er å investere i betydelig lavere driftsutgifter i mange år fremover, forklarer energirådgiveren.

Sjokkregning på strøm

 

Person viser fra en strømregning. Fott - Klikk for stort bildeEnergirådgiver Jarl Bollmann Pedersen med strømregning for juni og juli på minus 138 tusen. Steinar Roppen Olsen

  – Du nevnte av du hadde fått en sjokkregning på strøm her forleden. Var den sjokkerende høy?

 

– Nei, det er det morsomme. For Tvedestrand videregående skole var regningen på minus  138 000,- for juni og juli.»

– Penger til gode med andre ord?

– Ja, det er det. Men det stopper ikke her. Vi har nå 15 solcelleanlegg rundt omkring på fylkeskommunens skoler hvor vi får betydelig drahjelp av egenproduksjon og salg av energi. Når fylkeshuset og Tangvall skolesenter er ferdigstilte vil Agder fylkeskommune produsere  3 GwH energi, men vi skal huske på at vi har tak på våre bygg som kunne bidratt til at vi samlet kunne produsert 6 GwH. Dette ville medført betydelige besparelser i både driftskostnader og bidratt til kortreist og grønn energi, forklarer Bollmann Pedersen.

– Hva er så forskjellen på deg privat og i jobbsammenheng til spørsmålet om energi?

– Det er mange, men en av dem er at jeg er betydelig mindre bekymret for strømregninger på våre bygg som er bygget som Tvedestrand videregående skole, enn det jeg er som privatperson, humrer Bollmann Pedersen. 

 

Tvedestrand videregående skole sin strømregning. Foto - Klikk for stort bildeStrømregningen viser minus 138 706 kroner for to måneder. Steinar Roppen Olsen