Økte bompenger på E39: Flere fordeler ved å reise kollektivt

Agder kollektivtrafikk (AKT) tilbyr effektive og komfortable kollektivtilbud som et fullgodt alternativ til bilen for arbeidspendlere,  både fra Mandal og Lyngdal til Kristiansand. 

Kvinne sitter og leser på bussen. - Klikk for stort bildeDet er flere fordeler med å reise kollektivt. Agder kollektivtrafikk AS

Det er en ypperlig anledning å teste kollektivtilbudet nå som bompengetakstene på strekningen går opp med 36 prosent i gjennomsnitt fra 8. februar. Det lønner seg for både deg og miljøet.  

Mange fordeler ved å reise kollektivt

Å reise kollektivt er et miljøvennlig, raskt, behagelig og økonomisk fordelaktig reisealternativ sammenlignet med bilen. Du får frigjort verdifull tid dersom du velger å reise med buss eller tog på hele, eller deler av strekningen mellom Lyngdal og Kristiansand.

8. februar 2024 øker bompengetaksten på ny E39 vest for Kristiansand. Hvorfor ikke benytte dette som en anledning til å teste kollektivtransport på reisen til og fra jobb! I tillegg til å spare miljøet sparer du penger på drivstoff, lading underveis og på parkering!
Kollektivtilbudet er mer populært enn tidligere og har hatt en økning på hele 15,9 prosent for reisende forbi Døle Bru, ved grensen mellom Lindesnes og Kristiansand kommune.

Billetter som passer din hverdag

Det er enkelt å teste kollektivtilbudet! Du kan velge enkeltbilletter eller periodebilletter alt etter hva som passer deg og din hverdag best. 

Test bussen

Fra Mandal til Kristiansand kan du reise med busslinje 200 som går hvert kvarter i morgen- og ettermiddagsrushet (og motsatt)? Fra Lyngdal rutebilstasjon er det avgang hver time. Tilbudet er populært, men det er alltid plass til flere reisende. Fire morgenavganger fra Mandal går helt til universitet og to går til sykehuset.

Det mest lønnsomme er å kjøpe periodebillett for 30 dager heller enn å kjøpe enkeltbilletter. Med periodebillett kan du reise så mye du vil innenfor 30 dager i det området billetten er gyldig. 

For voksne mellom 30 og 66 år koster periodebilletten din:

Kr. 1 523,- fra Lyngdal til Kristiansand (3 soner). Med andre ord kan du reise for kr 51,- pr. dag i disse tre sonene. Med denne billetten kan du reise i hele Agder.

Kr. 1 080,- fra Mandal til Kristiansand (2 soner). Med andre ord kan du reise for kr. 36 pr. dag i disse tre sonene. 

Og er du under 30 år betaler du kr. 595,- for å reise i hele Agder i 30 dager. Det gir en dagspris på 20 kr!

Periodekort for hele Agder for voksne mellom 30 og 66 år koster 1 523,-

Se fullstendig oversikt over billettprisene hos AKT

Agder Kollektivtrafikk pristabell

Se rutetider for linje 200 på AKTs reiseplanlegger: 

Agder kollektivtrafikk reiseplanlegger

Bruk AKTs reiseplanlegger ved å laste ned appen «AKT reise» for å finne reisen som passer best for deg

Du kan også parkere bilen og ta bussen videre

Hvis du reise mer toget kan du parkere på togstasjonen. Dersom du reiser med bussen og bor et stykke unna holdeplassene til linje 200 kan du benytte innfartsparkering hvor du kan du parkere bilen gratis og enkelt hoppe på bussen videre. Du trenger ikke registrere deg eller betale noe. Det er også sykkelparkeringsanlegg ved innfartsparkeringene hvis du bor i sykkelavstand til innfartsparkeringsplassen. Slik kan du få gjort nødvendige gjøremål som krever bil. Du finner aktuelle innfartsparkeringsplasser ved Mandalskrysset E39, Monan og Marnarkrysset.

Disse innfartsparkeringene er altså gratis, og noen har også ladepunkter tilgjengelige for elbilbrukere. Dermed får passasjerer ikke bare en rimelig og komfortabel reise, men også en miljøvennlig løsning med mulighet for å lade bilen mens du er på jobb i Kristiansand. 
Oversikt over alle innfartsparkeringer og kart for å finne dem ligger tilgjengelig på AKTs nettsider. 

Innfartsparkering - Agder kollektivtrafikk

Test toget

Sørtoget går via Audnedal, Marnardal, Breland og Nodeland stasjoner til Kristiansand. Du kan parkere på stasjonen og nyte en behagelig reise videre!

Sørtoget har faste avganger fra vest til Kristiansand stasjon med avgang kl. 06.51 fra Snartemo stasjon, kl. 06.58 fra Audnedal stasjon, kl. 07.11 fra Marnardal stasjon. Toget er da fremme på Kristiansand stasjon kl. 07.42.

En periodebillett fra Go-Ahead koster kr. 2 458,- fra Snartemo, kr. 2 139 fra Audnedal stasjon og kr. 1 739,- fra Marnardal stasjon.
Periodebilletter kjøper du i appen til Go-Ahead som kan lastes ned via: 

Go-Ahead i Google Play

eller 

Go-Ahead i App Store

Togtider 

Du finner togtider i Go-Aheads reiseplanlegger 

Rutetabell for Sørtoget

Hvorfor er det verdt å prøve?

Å reise med buss eller tog gir gevinst for både den reisende og for miljøet. Hver gang du går om bord på bussen eller toget bidrar du til det grønne skiftet! Du bidrar til reduserte klimagassutslipp, mindre forurensing og mindre kø! 

Både buss- og togtilbudet på strekningen gir økonomiske fordeler, og passasjerene kan spare betydelige summer ved å reise kollektivt fordi du sparer penger på å lade eller fylle drivstoff og å parkere ved arbeidsstedet. Å reise kollektivt på hele eller deler av streket reduserer også stresset knyttet til køkjøring og parkering i byen!