Stor vilje til bosetting i Agder

Foreløpige tall viser at mange kommuner i Agder vil bosette et rekordhøyt antall flyktninger i 2022. Birkenes og Åseral er to av dem.  

Ukrainas flagg i gult og blått. Foto. - Klikk for stort bilde Adobe Stock
Portrettfoto av ordfører i Birkenes kommune, Gyro Heia. - Klikk for stort bildeOrdfører i Birkenes kommune, Gyro Heia. Birkenes kommune

   – Det er første gang vi får en så stor anmodning, og det er første gang det var enstemmig i kommunestyret om å  bosette det antallet flyktninger staten ber oss om. Dette er et krafttak, og vi må ta vare på de menneskene som kommer, sier ordfører i Birkenes kommune, Gyro Heia.    

 

Som følge av krigen i Ukraina planlegger Norge for at det kan komme opp til 35000 flyktninger dette året – 30 000 ukrainere, og 5000 flyktninger fra andre land. De 25 kommunene i Agder har blitt spurt om å bosette til sammen 2245 flyktninger i 2022.

Til nå har 15 kommuner sagt ja til å bosette 1665 flyktninger, ifølge oversikt presentert på IMDis nettsider.

Avhengig av fleksibilitet

Birkenes kommune har bosatt flyktninger over mange år. Planen var å ta imot 10 personer i 2022, og eventuelt 13 ekstra ved behov. Nå har kommunestyret vedtatt at de skal bosette 70 flyktninger.

– Vi har aldri tatt imot så mange før, og vi må garantert prøve og feile litt. Men her må både politikere, administrasjonen og innbyggerne være rause med hverandre og vise fleksibilitet. Og fleksibilitet trenger vi også fra samtlige sentrale myndigheter for å gjøre dette så smidig som mulig, sier Heia. 

Bolig og psykisk helse

Selv om kommunene viser stor vilje til å klare oppgaven, er det også bevissthet rundt mulige utfordringer. 

- Vi er heldige som har både flyktningtjeneste og voksenopplæring med dyktige folk som har lang erfaring, men det å finne bolig til 70 personer er nok en av flaskehalsene. Her er vi nå i gang med å kartlegge og kvalitetssikre boliger. Det andre vi må jobbe særlig med er området psykisk helse, sier Heia.

Nye bosettingskommuner

 

Ordfører i Åseral kommune, Inger Lise Lund Stulien.  - Klikk for stort bildeOrdfører i Åseral, Inger Lise Lund Stulien Åseral kommune

 Når Norge nå planlegger for høye ankomster av flyktninger, har mange kommuner som ikke har bosatt på flere år nå blitt spurt om å bidra. I Agder er det 11 kommuner som ikke har bosatt flyktninger siden forrige flyktningbølge i 2015 og 2016. 

 

– Vi har sagt ja til å bosette 50 flyktninger i år. Det er ambisiøst, men vi ønsker å brette opp ermene og få dette til. Det er stor vilje i hele kommunen, sier ordfører i Åseral, Inger Lise Lund Stulien.

Selv om Åseral ikke har en egen flyktningtjeneste i dag, har ordføreren stor tro på at de skal løse oppgaven godt.

– Selv om vi ikke har bosatt de siste årene, har vi likevel fulgt opp de som har blitt bosatt tidligere, så vi har noe kompetanse i kommunen. Vi nå også allerede knyttet oss til ei som snakker russisk, som kan være en ressursperson for oss, sier Stulien. 

I Åseral er også frivilligheten og privatpersoner klare for å bidra.

– Det er stort engasjement i frivilligheten og det er etablert jevnlige møter med frivillighetssentralen, som blir viktig i dette arbeidet. Det er allerede mange forslag til konkrete aktiviteter for de som kommer, sier Stulien. 

Løse utfordringer sammen

Fylkesordfører Arne Thomassen synes det er stort at mange kommuner nå rigger seg for bosetting av flyktninger.

Fylkesordfører Arne Thomassen Jacob Buchard

– Vi ser at kommunene har tatt denne store utfordringen, og vi er glade for at Agder åpner opp for å ta imot flyktninger i situasjonen vi nå står i, sier Thomassen.

Selv om mye er usikkert, og ingen vet hvor mange som kommer og når de skal bosettes, tror Thomassen at dette er noe Agder-kommunene skal få til.

– Frivilligheten, privatpersoner og kommunenes tjenester ønsker å klare denne oppgaven. Jeg har tro på at vi skal få til dette når vi står sammen om å løse de utfordringene som kommer, sier Thomassen.