– Vi skal ta godt imot nye egder

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har spurt kommunene i Agder om å bosette 2245 flyktninger fra Ukraina. Fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft oppfordrer til at vi tar godt imot nye innbyggere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft. Stående foran skogsti. Foto. - Klikk for stort bildeFylkeskommunedirektør Tine Sundtoft. Erling Slyngstad

 – Når flyktningene ankommer mottak og etter hvert bosettes i Agder, skal vi møte dem på en god og inkluderende måte. Vi skal bistå til at de kan lære norsk og komme ut i arbeid og aktiviteter, sier Sundtoft.

Til sammen har norske kommuner blitt bedt om å bosette 35000 flyktninger, og mange kommuner som ikke har fått bosatt flyktninger på flere år er nå spurt om å bidra. Alle kommuner i Agder er nå bedt om å bosette og IMDi ber om svar på anmodningen innen 31. mars.  

Rask bosetting

Regjeringen har besluttet at flyktninger fra Ukraina skal innvilges midlertidig kollektiv beskyttelse. Dette gjør at saksbehandlingen og bosetting kan gå raskere. 

– I 2016 bosatte Norge 16500 flyktninger. Til nå har kommunene blitt bedt om å ta imot 35000, og det kan bli flere. Dette er store tall, men vi skal klare vår del, sier Sundtoft. 

UDI jobber med oppskalering av mottakssentre og asylplasser i mottak og kommunene forbereder både asylankomster og bosetting. Flyktningene som bosettes etter avtale med IMDi vil kunne ha rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap og introduksjonsprogram.

På IMDis nettsider kan du lese mer om beskyttelse, opphold og bosetting av flyktninger fra Ukraina. Kommunenes sentralforbund (KS) oppdaterer også om situasjonen og hvordan det påvirker norske kommuner. 

UDIs nettsider

IMDis nettsider

KS' nettsider

Fylkeskommunens ansvar

Fylkeskommunen har ansvar for det regionale integreringsarbeidet. Blant annet skal fylkeskommunens tre karrieresentre sørge for karriereveiledning av alle som bosettes, og videre vil også de videregående skolene legge til rette for å ta imot nye egder. 

– I tillegg til den formelle kvalifiseringen, blir også det enkelte lokalsamfunn og frivilligheten viktig for å lykkes med å ta imot mange nye egder på en god måte. Her må vi spille på lag med alle gode krefter i vår region, sier Sundtoft.