Kjell Inge Søreide
Sosial bærekraft
Vi ønsker å være en arbeidsplass som bidrar til å redusere forskjeller og øke inkludering og integrering. Sosial bærekraft er et sentralt perspektiv i vårt personalarbeid.
En arbeidsplass med kjønnsbalanse
Vi er opptatt av å ha kjønnsbalanse på vår arbeidsplass. Dette skal sikre at vi finner de beste løsningene og at ulike synsvinkler er representert. I dag jobber det 60 prosent kvinner og 40 prosent menn i Agder fylkeskommune. Fylkeskommunen ledes av fylkeskommunedirektøren og åtte fylkesdirektører (se bildet under):
Fra venstre: Knut Lindland - innovasjon og utvikling, Tine Sundtoft - fylkeskommunedirektør, Vegard Nilsen - folkehelse, Anita Henriksen - Regionplan 2030, Lise Solgaard - økonomi og styring, Kristin Tofte Andresen - næring, kultur og kulturminnevern, Arly Hauge - utdanning, Kenneth Andresen - analyse og plan, Ola Olsbu - samferdsel og eiendom.
Agder fylkeskommune / Erling Slyngstad
Sertifisert arbeidsgiver i Likestilt arbeidsliv
Agder fylkeskommune ønsker å være en arbeidsplass som arbeider både systematisk og strategisk med likestilling, inkludering og mangfold. Derfor ønsker fylkeskommunen å sikre kvaliteten på disse områdene internt i organisasjonen ved å gjennomføre sertifiseringen.
Agder fylkeskommune fokuserer særlig på et inkluderende arbeidsmiljø, rekruttering og karriere og heltidskultur som hovedinnsatsområder.
Vi skal skape et inkluderende arbeidsmiljø ved å forebygge og forhindre utenforskap, kjønnsbasert vold, diskriminering, trakassering og seksuell trakassering. Agder fylkeskommune skal ha en organisasjonskultur preget av tillit, åpenhet og medbestemmelse, jfr. organisasjonspolitikken.
Agder fylkeskommen har valgt å fokusere på følgende tiltak for å skape et mer inkluderende arbeidsmiljø:
- Rutiner og retningslinjer skal gjøres lettere tilgjengelig og formuleres i henhold til kravene til klart språk.
- Planlegge og gjennomføre opplæring innenfor området inkluderende arbeidsmiljø, samt å tilby kurset "Rosa kompetanse" minst en gang i året.
- Utarbeide rutine for oppfølging av mobbing og trakassering.
- Det skal iverksettes tiltak for å sikre inkluderende arbeidsmiljø basert på relevante kartlegginger, og medarbeidersamtalen skal brukes aktivt som verktøy i dette arbeidet.
- Utarbeide prosessteg for hvordan fylkeskommunen skal gå frem når fylkeskommunen tar inn personer på arbeidstrening.
- "Inkluderende arbeidsmiljø" skal være tema i Arbeidsmiljøuvalg (AMU) bruk av Nanolæring i AMU, og inkluderende arbeidsmiljø skal være tema på Arbeidsmiljøopplæringa (40 timers kurs).
- Varslingsrutine (og eventuelt andre kritiske rutiner) og varslingsskjema skal tilgjengeliggjøres på engelsk.
- Gjennomføre jevnlige kartlegginger/medarbeiderundersøkelser.
- Revidere rutine "Introduksjon av nytilsatte" (Fadderordning/oppfølging for nyansatte og lærlinger).
Rekruttering og karriere er viktig for den fremtidige utviklingen av Agder fylkeskommune. Vi skal legge til rette for mangfold og likestilling både i rekruttering og gjennom karriereløpet. Agder fylkeskommune ønsker å tiltrekke seg den beste kompetansen og være en attraktiv arbeidsplass for alle i samfunnet.
Derfor velger Agder fylkeskommunen i sette i gang følgende tiltak:
- Vise til mangfoldserklæring i tilsettingsreglement og stillingsannonser.
- Obligatorisk digitalt kurs i strukturert rekruttering til alle som deltar i ansettelser. Rutiner for rekruttering innarbeides i vårt introduksjonsprogram for nye ledere. Rekrutteringsansvarlige gjennomfører rekrutteringskurs i regi av LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet).
- Opplæringsmateriell som sikrer strukturerte rekrutteringsprosesser, og som dekker alle trinn i prosessen, fra utforming av annonsetekst (Klart språk) til introduksjon. Lage verktøy fra A til Å à la inkluderingsdugnaden i staten.
- Definere måltall i rekruttering.
- Økt mangfold i lederrekruttering via opplæring i strukturert rekruttering og opplæringsmateriell.
Agder fylkeskommune har 500-600 ansatte som arbeider deltid, og av disse er svært mange kvinner. Dette gjenspeiles også i Agder generelt. Vi skal tilstrebe en heltidskultur i Agder fylkeskommune.
Dette målet skal oppnås ved at Agder fylkeskommune fokuserer på de følgende tiltak:
- Gjennomføre kartlegging/undersøkelse om frivillig og ufrivillig deltid.
- Tema heltidskultur skal fremkomme i årshjul for informasjons- og drøftingsmøter, AMU (arbeidsmiljøutvalg), verneombudsamling, og være fast post på saksliste minst én gang i året.
- Arbeidsgiver skal lage en (tids)plan for at ansatte skal komme tilbake til sin opprinnelige stillingsprosent etter permisjon.
- Ledere og medarbeidere inkluderer deltidsansatte i personalmøter og i ulike arenaer, samt gir nødvendig tilgang til informasjon, digitale hjelpemidler, mm. Deltidsarbeidende må selv også ta initiativ til å involvere seg og vise fleksibilitet f.eks. vedr. møtedeltakelse.
- Økt fokus på å følge hovedregel om at stillinger utlyses som 100%. (Ved avgang/oppsigelser i deltidsstillinger, alltid vurdering om økt stillingsprosent). Virksomhetsledere skal benytte oversikt over egne ansatte mtp. eventuelle rettigheter før de lyser ut stillinger eksternt.
- Rettighetene til de deltidsansatte må gjøres kjent. Leder tar opp tema i medarbeidersamtale. HR synliggjør informasjon om deltidsansattes rettigheter og ledige stillinger på intranett. Nyhetssaker på intranett om deltidsutfordringer el.l.
Les mer om Likestilt arbeidsliv
Helsefremmende arbeidsplass
For oss er det viktig at alle medarbeidere opplever sin arbeidsplass som helsefremmende. Det er et sentralt mål å ta hele fylkeskommunen i bruk for å kunne skape en arbeidshverdag som bidrar til trivsel og mestring. Vi har som mål at sykefraværet skal være under 5 prosent til ethvert tidspunkt.
Miljømessig bærekraftig
Hos oss er det viktig at vi ikke bare fokuserer på de store endringene, men at vi alle bidrar med å være miljøbevisste hver eneste dag. Som arbeidsgiver ønsker vi å tilrettelegge for at det skal være lett å velge miljøvennlig.
Mobilitet
Som ansatt i fylkeskommunen har du ikke bare tilgang til el-biler, men også til el-sykler. Disse kan lånes av alle medarbeidere. Vi legger også opp til å kunne komme seg på jobb ved å benytte sykkel, kollektivtrafikk eller gange. Allerede nå er det over 40 prosent av de ansatte som velger en av disse måtene til å komme seg på jobb. Du kan hjelpe oss til å nå målet vårt at 60 prosent av de ansatte skal velge å la bilen stå.
Sykler du til jobb, har du på fylkeshuset mulighet til å parkere sykkelen din i en sykkelgarasje. Der står sykkelen din trygt og tørt. Det er også tilgjengelig dusj både på fylkeshuset i Kristiansand og på administrasjonsbygget på Fløyheia i Arendal.
Grønn lunsj
Våre kantiner på fylkeshuset i Kristiansand og administrasjonsbygget på fløyheia i Arendal har et stort utvalg av vegetarianske og veganske alternativer for deg som ønsker å spise grønt.
Arbeidsplass med lavt utslipp
Alle våre nybygg skal være arealeffektive og bidra til å redusere utslippene. Vi satser på fornybar energi og flere av våre nye skoler produserer mer strøm enn de selv bruker.
Vi jobber for et bærekraftig Agder
Med å jobbe i Agder fylkeskommune kan du være del av det arbeidet som skal gjøre Agder framtidsdyktig, grønn og bærekraftig. Vær med i å skape Agders framtid, der vi blir et nullutslippssamfunn med høye levekår for alle.
Som myndighetsutøver og tjenesteleverandør kan vi inkludere miljøperspektivet i alle aspekter av arbeidet vårt. Om det skjer gjennom anskaffelsesprosesser, tjenesteutforming eller samskapning og samhandling. Hos oss kan du være del av sterke fagmiljø som jobber for å finne bærekraftige løsninger.