Ungdata 2022 i gang

I disse dager gjennomføres undersøkelsen Ungdata på alle videregående skoler i Agder. 18 000 ungdommer på videregående skoler og ungdomsskoler bes dermed svare på spørsmål knyttet til opplevelse av eget liv, helse og skole.  

I tillegg gjennomføres Ungdata junior hvor elever i 5.-7. klasse også stilles en del spørsmål. Denne gjennomføres i 18 Agder-kommuner. Gjennomføringen starter i uke 4 og skal etter planen være fullført til påske.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hva er ungdata?

Hvert år blir skoleelever over hele landet i alderen 10 til 19 år invitert til å være med i spørreundersøkelsen Ungdata. På Agder gjennomføres undersøkelsen hvert 3. år. Undersøkelsen er frivillig og handler om hvordan barn og unge har det på ulike områder, og hva de driver med i fritiden. 

Ungdata er en mulighet for skoleelever til å fortelle politikere, forskere og andre om hvordan det er å vokse opp der de bor. Undersøkelsen gjennomføres over hele landet, og blir brukt i kommunens arbeid med å gjøre situasjonen for barn og unge bedre der de bor. Ungdata skal gi et oversiktsbilde av hvordan ungdom har det i Norge lokalt og nasjonalt.  

Resultat av undersøkelsen blir også brukt i en rekke forskningsprosjekter der målet er å få mer kunnskap om hvordan det er å vokse opp i Norge i dag. 

Ungdata er et standardisert spørreskjema som sendes ut via skolen. På den måten blir svarprosenten svært høy og resultatet veldig pålitelig. Resultatet gjøres tilgjengelig for kommuner og fylkeskommune, universitet og forskere, media og publikum. Funn gir kunnskapsgrunnlag for forebyggende ungdomsarbeid og politikkutvikling lokalt, regionalt og nasjonalt.  

Viktige undersøkelse og tema

– Ungdommenes svar gir oss viktige bidrag på veien til bedre levekår, eksempelvis viste resultatene fra forrige undersøkelse i 2019 viktige «beskyttelsesfaktorer» som bidrar til god psykisk helse. Årets undersøkelse er av spesiell interesse for å finne ut hvordan 2 år med pandemi har påvirket ungdommenes hverdag. Det sier Vegard Nilsen, fylkesdirektør for folkehelse.  

Spørsmålene handler om en rekke tema: mestring, psykiske plager, søvn, foreldre/ familie, venner på nett, rusmiddel, skoletrivsel, fremtid i kommunen, selvskading og hatefulle ytringer.  I tillegg får 1 av 5 det åpne spørsmålet: Hva synes du er best med å være ungdom i dag? Er det noen ting du kunne tenke deg var annerledes? I tillegg er det mulig å legge inn regionale- spørsmål. I undersøkelsen på Agder stilles det f.eks spørsmål knyttet til energidrikk.  

Om Ungdata

Ungdata-undersøkelsen gjennomføres på Agder hvert 3. år. Tilsvarende undersøkelse gjøres over hele landet. Det betyr at det er mulig å sammenlikne resultater over tid og geografisk.  

Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet har det overordnede faglige og juridiske ansvaret for undersøkelsen, og for å sikre at datainnsamlingen foregår i tråd med lover, regler og etiske retningslinjer. Ungdatasekretariatet på NOVA koordinerer og administrerer alle undersøkelsene. 

KoRus har ansvar for å bistå kommunene og fylkeskommunene i sin region med planlegging og gjennomføringen av undersøkelsen, samt veiledning og analyse knyttet til tolkning av resultatene. 

Kommuner og fylkeskommuner er ansvarlige for den praktiske gjennomføringen i samarbeid med skolene. 

Helsedirektoratet finansierer Ungdata gjennom et årlig tilskudd via statsbudsjettet. Tilskuddet dekker gratistilbudet til kommuner og fylkeskommuner og sekretariatet ved Ungdatasenteret. 

Mer info om Ungdata