Hilsningstale til Tre på Agder - Strand Hotel, 3. november 2022  

Av: Fylkesordfører Arne Thomassen

Gode forsamling! 

For litt over to år siden, nærmere bestemt 13. august 2020, hadde jeg gleden av å være med på samlingen som Tre på Agder arrangerte på Hunsøya i Vennesla. 

Det hadde da nettopp blitt åpnet for å møtes igjen fysisk etter nedstengning pga. covid19. 

Og det å ha fysiske møteplasser som dette i dag, og nå på Strand Hotell i Grimstad, tror jeg er meget viktig. Teams kan fungere fint det, men ingenting er som å treffe dere her fysisk. Særlig på anledninger som i dag hvor vi er så mange.     

Og jeg tillater meg å repetere litt av historien fra Hunsøya fra 2020 fordi jeg vet det er mange «nye» her i dag.

Derfor litt repetisjon for noen og nytt for andre. 

Litt historikk: 
Initiativet til Tre på Agder ble tatt politisk i Aust-Agder i 2017, hvor fylkestinget i «gamle» Aust-Agder bl.a. vedtok følgende: 
() En stor industrigren på Agder er treindustrien. 

Bransjen består av mange små og mellomstore bedrifter som leverer et mangfold av produkter, og treindustrien vil være viktig for at vi skal nå målene i Regionplan Agder innenfor miljø, økt verdiskapning og innovasjon. 

Fylkestinget ber fylkesrådmannen undersøke mulighetene for og eventuelt ta initiativ til at det opprettes en næringslivsklynge bestående av treindustribedrifter på Agder. 

For å følge opp vedtaket ble det innledet samtaler på «byråkratihold» mellom Innovasjon Norge Agder, Statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) og fylkeskommunen. 

Det ble tatt kontakt med Agder Tresenter som jo nå også er prosjekteier for TRE på Agder. 

Her vil jeg legge til: Jeg tror at den «omstrukturering» og sammenslutning som har funnet sted med opplæringskontoret, Agder Tresenter og Tre på Agder er bra! 

At det nå er samme styret i Agder Tresenter – som nå også «eier» prosjektet Tre på Agder er fornuftig. 

Vi er ikke større her på Agder enn at samarbeid; og noen ganger sammenslåing, er viktig for å kunne bruke hverandres ressurser, kompetanse og erfaringer bedre enn om en står hver for seg. 

Og la meg legge til: Jeg tror ikke Agder hadde fått fram så mange og store satsinger som vi nå ser finne sted i landsdelen om vi ikke var ett Agder. 

Det er lettere å følge opp felles satsinger – som f.eks. Tre på Agder - når vi er ett fylke. 

At daglig leder i Agder Tresenter også ivaretar prosjektledelsen for Tre på Agder - gjennom en meget aktiv Maya (Tvedt Berli) tror jeg også er fornuftig. 

Men: Organisering av arbeidet i TRE PÅ AGDER og Agder Tresenter er IKKE noe vi i fylkeskommunen blander oss opp i. 

Vi registrerer derimot at det er høy aktivitet i Tre på Agder i årsmeldinger, prosjekter og samlinger som denne her i dag. 

Og jeg vil særlig trekke fram samarbeidsavtalene med utdannings- og forskningsmiljøene på Agder. 

Her vil jeg spesielt nevne avtalen med den  nye Fagskolen i Agder som nettopp ligger her i Grimstad, og som eies av Agder fylkeskommune. 

Denne, sammen med de videregående skolene til fylkeskommunen, utgjør et viktig grunnlag for den kompetanse som alle dere som er her i dag etterspør.   

Skal vi som skoleeier klare å møte morgendagens kompetansekrav som dere i næringslivet har, er det viktig å samarbeide med dere i næringa.    

Som «gammel» fagarbeider – dog ikke innen trefag, men rørleggerfaget – kan jeg ikke understreke nok hvor viktig det er å satse på fagutdanningene. 

Det gjelder både å heve det faglige nivået, heve omdømmet og markedsføre muligheter som ligger i den næringa dere utgjør. 

Vi må informere foreldre, rådgivere i ungdomsskolene – og ikke minst ungdommene selv og synliggjøre de store muligheter som finnes. 

Her har vi alle et felles ansvar: Næringa, Agder Tresenter og Tre på Agder og vi som skoleeiere.   

Men: Helt grunnleggende for at Tre på Agder fortsatt skal være en Agdersatsing, er at Tre på Agder er solid forankret hos dere som utgjør medlemmene i nettverket. 

Det vil nemlig ALDRI bli bedre enn det dere som medlemmer og «eiere» av prosjektet vil at det skal bli og det dere investerer i form av tid og ressurser i samarbeidet. 

Og dere er her i dag nettopp fordi dere har tro på at ut av dette samarbeidet kommer det verdiskaping som deres bedrifter har nytte av.  

Gode og stabile rammebetingelser er viktig både når det gjelder råvarer og energi og andre faktorer. 

Når det gjelder bruk av lokalt tre som råvare tror jeg vi har en del å gå på, selv om det er tatt gode initiativ gjennom f.eks. «Vintereiksatsinga» i Hægebostad, og at vi også har flere store sagbruk i landsdelen som baserer seg på lokalt tømmer.   

Og i dag har alle dere store utfordringer med de høye energiprisene. 

Det var derfor litt tankevekkende å se oppslaget i Agderposten med Henriksen Snekkeri og Ivar Grødal, i september i år, som til tross for å ha gjort «alt riktig» mht. enøk/energisparing får økt sin strømregning fra 180 000 kr. til 500 000 kroner. 

Grødal får ikke støtte fordi de bruker for lite strøm! Ja, hvem hadde trodd vi skulle komme hit for bare ett år siden?  

Når tre er tema må jeg også trekke fram at satsing på tre som råvare er viktig sett i lys av de store miljø- og klimautfordringene vi står overfor. 

Og her er trenæringa en del av løsningen:    

Skogen fanger opp over 50 % av alle klimagassutslipp i Norge og halvparten av det igjen fanges opp av skogen i kystskogfylkene fra Agder til Finnmark. 

Vi kan møte klimakrisen ved å øke skogressursene, lagre karbon i treprodukter, og bidra til klimagasskutt ved å erstatte fossile produkter.   

Biozin-fabrikken i Åmli rykker nå stadig nærmere til å bli en realitet. Nå er «spaden i jorda» for tomta på Jordøya. 

Dette er stort og viktig for Agder, og fylkeskommunens side stilte vi nylig opp med 10 mill. kroner i emisjon i Jordøya Tomteutvikling AS. 

Det samme gjorde Åmli kommune. I tillegg har satsingen på Jordøya mottat EU-støtte på nærmere 740 mill. kr. i en ti-årsperiode. Slike støttesummer fra EU finnes det ikke mange av i Norge; om noen andre? 

Det skal vi være stolte av!   

Skog og trenæringa er fremtidas næringer og i bidrar til stor verdiskaping i by og bygd. 

Det viser bredden av medlemsbedrifter som er her i dag.   

Og mange av dere har nasjonale posisjoner gjennom de kvalitetsprodukter som lages av tre her i landsdelen. 

Det leveres solide merkevarer som setter Agder på «trekartet»; det være seg garasjer, flaggstenger, kjøkkeninnredninger, høvelbenker, trapper, dører, veggplater, vinduer. 

Ja, flere produkter kunne vært nevnt. 

Dere utgjør eliteserien i trenæringa i Norge! 
Og det er vi stolte av!!  

Til slutt: Og her gjentar jeg det jeg sa for to år siden på Hunsøya i Vennesla: 

JA: Tre på Agder er fortsatt en viktig satsing for Agder. 

Men det er dere som er her i dag som er trenæringa og som legger grunnlaget for verdiskapingen og som kan gjøre at tre kan bli en enda viktigere satsing i hele Agder. 

Det kan aldri vedtas politisk! 

Lykke til videre med Tre på Agder og konferanse her på Fevik. 

Takk!