Cruisenæringen har kommet for å bli her på Agder. Det kan vi slå fast!
Men hvordan kan vi utnytte næringen på best mulig måte?
Og hvordan kan cruise bidra til å sette Agder sterkere på kartet?
Vi må legge forholdene godt til rette slik at rederiene velger å komme hit.
Men vi må fortsette å stille krav; både regionalt og nasjonalt!
Agders havner har en strategisk plassering for cruisebesøk.
Enten skipet kommer fra England, Syd-Europa eller Baltikum er Agder et veldig aktuelt stoppested på veien mot for eksempel fjordene på Vestlandet eller Nord-Norge.
Og stadig flere cruiseskip finner faktisk veien til Agder.
I fjor besøkte over 400 000 cruisepassasjerer en av Agders mange cruisehavner.
De fleste kom til Kristiansand, men også cruisehavnene i Arendal, Mandal, Lindesnes, Lyngdal og Farsund hadde cruiseanløp.
Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at cruisenæringen skaper noen utfordringer.
Først og fremst er det utfordringen knyttet til utslipp
Vi må hele tiden jobbe for grønne løsninger.
Og både Agder som fylke og Agder-kommunene har klare klimamål vi hele tiden må jobbe for.
Norge som skipsnasjon skal være i front for å kreve utslippsfrie skip, og være en pådriver for å sette fart på omstillingen til en mer bærekraftig cruisenæring.
Kristiansand havn har et av Europas største landstrømanlegg, og i 2022 var det 31 av 129 cruiseanløp som benyttet seg av landstrøm. Arendal byr og på dette!
I tillegg har Agder, sammen med flere norske cruisehavner, valgt å ta i bruk såkalt miljødifferensiert havnevederlag (EPI) som belønner de skipene som har lavest utslipp.
Så er jeg glad for at både cruisegjester og cruiseskipene stadig blir mer miljøbevisste – med gode løsninger for resirkulering om bord og stadig mindre utslipp.
Utfordring nr. 2 er faren for trengsel
Vi må samarbeide for å styre utviklingen slik at antall besøkende dimensjoneres ut ifra kapasitet og ønsker.
Vi må ha kjennskap til tålegrensene på det enkelte reisemålet og legge til rette for en god spredning i cruiseankomster til Agders havner.
Det er et viktig poeng at det ikke bør komme for mange på samme tid - av flere årsaker.
Ved å spre besøk – både geografisk og gjennom året – gir vi både lokalbefolkning og de besøkende en bedre opplevelse.
Det legger og grunnlag for at cruiseturisten ønsker å komme tilbake til landsdelen.
I tillegg kan god besøksplanlegging bidra til å forlenge sesongen for Agders reiselivsbedrifter.
Cruise er med andre ord en mulighet for å skape helårstrafikk, og dermed skape bærekraftige arbeidsplasser.
Derfor tror vi grepet Agders havner har gjort ved å etablere en «one ship policy» er viktig. Det at vi tar imot ett skip av gangen er en riktig og bærekraftig strategi.
Utfordring nr. 3 er verdiskaping. Vi må legge til rette for lokal verdiskaping!
Oppfatningen om at cruisepassasjerer ikke legger igjen penger hos lokale bedrifter står relativt sterkt.
Dette har bidratt til at cruiseindustrien delvis har hatt og fortsatt har et dårlig rykte både hos innbyggere og hos deler av næringslivet.
Ifølge en undersøkelse Innovasjon Norge gjorde i 2019 legger hver cruisepassasjer i gjennomsnitt igjen kr. 510,- lokalt, i form av cafébesøk, besøk til kulturinstitusjoner, utflukter og andre aktiviteter.
Dette gir, utfra et passasjertall på 400.000 over 200 millioner kroner i kassen til lokale bedrifter pr. år. Dette er en betydelig sum!
Skal cruise bidra til god samfunnsutvikling, må vi legge til rette for enda mer lokal verdiskaping og synliggjøre at dette skjer.
Vi må ha oppdatert kunnskap om hvilke tilbud våre gjester faktisk ønsker seg, og hvordan vi kan gjøre dem oppmerksomme på tilbudene.
Et godt lokalt vertskap med god og riktig informasjon om tilbud og muligheter er viktig!
Det vil og bidra til at cruisegjesten kommer tilbake til Agder, enten som turist, eller ved at de legger sitt neste arrangement eller konferanse hit.
(Samarbeid mellom aktørene / avslutning)
En vellykket cruisesatsing i Agder krever tilstedeværelse av mange ulike aktører og ikke minst at det er et velfungerende samarbeid mellom disse.
At Agders havner har etablert et godt samarbeid er gledelig. Det samme er jobben nettverket Cruise Sørlandet gjør for å synliggjøre og tilby opplevelser og guiding i hele landsdelen.
Som sagt innledningsvis; Cruise har kommet for å bli og kan bidra til å sette Agder sterkere på kartet og bidra til lokal verdiskaping, arbeidsplasser og skatteinntekter.
Dette gir grobunn for god lokal samfunnsutvikling.
Enten det er cruisegjester, barnefamilier i Dyreparken, deltakere på et kultur- eller idrettsarrangement er besøkende et viktig virkemiddel som, hvis vi gjør de rette tingene, samtidig kan bidra til å gjøre Agder til en enda mer attraktiv og bærekraftig landsdel å bo i og drive næringsvirksomhet i.