Ett arbeidsliv - Like muligheter

På Likestilt arbeidslivs arrangement, Arendalsuka 2024, var temaet inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne. Innlegg og paneldebatter handlet om hvordan arbeidslivet kan bidra til å hindre diskriminering på arbeidsplassen, samt fremme like muligheter for alle. 

Sammen med dyktige og profilerte samarbeidspartnere, som VI Stiftelsen, Vi-bedrifter, Oslo kommune, DNB, NRK og Norges Idrettsforbund, rettet Likestilt arbeidsliv søkelys på inkludering av mennesker med funksjonsnedsettelse for et inkluderende arbeidsliv med like muligheter. 

De fleste er enige om at personer med funksjonsnedsettelse skal ha like muligheter på arbeidsmarkedet som andre. En funksjonsnedsettelse betyr ikke nødvendigvis nedsatt arbeidsevne. Likevel er det svært mange funksjonshemmede som står utenfor arbeidslivet, til tross for at de ønsker å jobbe.

Patricia Hartmann, leder Likestilt arbeidsliv, Bjørnar Erikstad, daglig leder Vi stiftelsen, Jan Petter Saltvedt , journalist NRK Olav Helland fra Oslo kommune

Det handler om å legge til rette, hvor ledere innehar mangfoldskompetanse, er fleksible og rekrutterer mangfold og tenker nytt i ansettelser. Ny teknologi utgjør en vesentlig del av dagens tilrettelegging for både fysiske, kognitive, psykiske og sosiale utfordringer. Det viser seg at virksomheter som ansetter en personer med spesielle behov skaper holdningsendringer i egen virksomhet. Slike mangfoldsmodne virksomheter,  som ser verdien av tilleggskompetansen folk med funksjonsnedsettelse ofte har,  har evne til å se hvordan mennesker med en annen bakgrunn og erfaring kan supplere kollegiet på en måte som er bra for både arbeidsmiljø og business. 

Her kan du se og lytte til innspill og tanker fra noen deltakere på konferansen: 

Anne Grethe Solberg, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet

Siri Klevstrand, spesialrådgiver i KS,  avdeling Arbeidsliv og arbeidsgiverpolitikk

Even Westerveld, konserndirektør for Mennesker og Kommunikasjon i DNB