Regjeringen har seks hovedmål for kjønnslikestilling i perioden 2025–2030.
- Økonomisk selvstendighet og et likestilt arbeidsliv
- Færre kjønnsdelte utdanningsvalg
- Et samfunn uten vold, voldtekt, seksuell trakassering og netthets
- Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
- Bedre helse for kvinner og menn
- Et godt virkemiddelapparat for likestilling
Norge har forpliktet seg til å jobbe for at verden når bærekraftsmålene innen 2030. Denne strategien vil være en sentral del av Norges oppfølging av bærekraftsmål 5 Likestilling mellom kjønnene.
Hovedmål 1 handler om økonomisk selvstendighet og et likestilt arbeidsliv.
Forside Strategi for likestilling mellom kvinner og menn 2025-2030
Kultur og likestillingsdep
Økonomisk uavhengighet handler om å kunne leve et fritt liv. Er man ikke økonomisk selvstendig, så er man ikke fri. Ikke fri til å ta selvstendige valg, og mange vil heller ikke være frie til å kunne gå fra skadelige og voldelige forhold. Økonomisk uavhengighet for kvinner og menn er en forutsetning for et mer likestilt samfunn.(sitat fra strategiens innledende kapittel)
Delmål Bedre oppfølging av aktivitets- og redegjørelsesplikten for arbeidsgivere (ARP)
Alle arbeidsgivere, uansett størrelse, har en plikt til å jobbe aktivt for å fremme likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen. Det innebærer helt kort at arbeidsgiver skal sette mål, iverksette tiltak basert på målene, og ha en plan for når og hvordan tiltakene skal gjennomføres.
Nye regler om bærekrafts-rapportering i regnskapsloven og verdipapirhandelloven er innført trinnvis fra og med regnskapsåret 2024 - og det er naturlig å se ARP som en del av rapporteringen på dette. Sertifiseringen Likestilt arbeidsliv imøtekommer krav i Likestillingsloven og ARP, og er i strategien ett av tiltak for å nå målene under delmål 1.11.
Sertifisering LA vil gi virksomheten et godt grunnlag for å oppfylle plikten i likestillingsloven, og derfor et godt utgangspunkt for leveranse på sosial bærekraft. Gjennom LA vil virksomheten få verktøy som gir mulighet for å undersøke egen status på likestilling, mangfold og inkludering og gir eksempler på hva som må til for å endre seg. Som virksomhet er din arbeidsgiverpolitikk viktig for å løse den nasjonale innsatsen og utfordringene for å fremme likestilling og hindre diskriminering.