Meld. St. 7 (2024–2025) Melding til Stortinget om seksuell trakassering

Meld. St. 7 (2024–2025) fra Kultur- og likestillingsdepartementet om seksuell trakassering ble lagt fram 6. desember 2024. Den endelig behandlingen i Stortinget er satt til 24.04.25.

Innhold i stortingsmeldingen 

Meldingen omhandler følgende punkter: 

  • Hvorfor skjer det?
  • Hvem utsettes, og hvem trakasserer?
  • Hvor skjer det?
  • Hvem sier fra – og hvorfor gjør ikke flere det?
  • Regelverk om seksuell trakassering
  • Håndheving, oppfølging og veiledning: verktøy for å sikre reelt vern mot seksuell trakassering
  • Regjeringens prioriteringer og veien videre
  • Økonomiske og administrative kostnader

Meldingen mener det er avgjørende at arbeidslivet og andre samfunnsarenaer iverksetter konkrete tiltak for å fremme aktivt forebyggende arbeid. På den andre siden viser den at det er behov for et bredt likestillingsarbeid som tar et oppgjør med forventninger knyttet til hvordan kvinner og menn skal oppføre seg, maktubalanse og ukultur. Dette kan bidra til å løfte diskusjonen om hva som skal til for å få et samfunn fritt for seksuell trakassering og peker retning for framtidig politikkutvikling.  

Bilde illustrasjon fra meldingen - Klikk for stort bildeBilde illustrasjon fra meldingen illustrasjon tegning

Likestilt arbeidsliv er et av flere prioriteringene under målsettingen Et likestilt samfunn.

Seksuell trakassering er et hinder for likestilling, og kan ikke ses uavhengig av andre likestillingsutfordringer i samfunnet. Det brede likestillingsarbeidet til regjeringen er sentralt for å motvirke seksuell trakassering. Det handler blant annet om innsats for et likestilt samfunn mellom kvinner og menn og om et aktivt likestillingsarbeid. Det handler også om innsats for et sterkt sivilt samfunn og godt samarbeid med partene i arbeidslivet, samt det omfattende arbeidet med å forebygge alle former for vold. " (Sitert fra meldingen under målsettingen om Et likestilt samfunn)

Likestilt arbeidsliv

Likestilt arbeidsliv innsatsområde Inkluderende arbeidsmiljø handler om å forebygge og forhindre utenforskap, kjønnsbasert vold, diskriminering, trakassering og seksuell trakassering. 

Fire prosent av sysselsatte mellom 18 og 66 år har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen i løpet av de siste tolv månedene, ifølge livskvalitetsundersøkelsen. Seks prosent av kvinner har opplevd dette, sammenlignet med to prosent av menn. 

Alder spiller også en rolle: yngre kvinner (18–30 år) er mest utsatt, hvorav 15 prosent rapporterer om slike opplevelser. På samme måte er yngre menn mer utsatt enn eldre menn. Blant yngre menn (18–30 år) er andelen fem prosent.

Når en virksomhet sertifiseres i Likestilt arbeidsliv får en tilgang til verktøy som fokuserer på varsling og forebygging av seksuell trakassering på arbeidsplassen. Tema løftes også opp i vårt kompetanseprogram og vi gir virksomheter dilemmaer på temaet. Dilemmaer kan kan brukes som diskusjonsgrunnlag på arbeidsplassen for å bli mer oppmerksom på seksuell trakassering , hvordan en kan forhindre og forebygge at det skjer.  

Referanser og mer informasjon