Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune, Lister Nyskaping, Innakva KLYNGE, Østre Agder og Setesdals interkommunale politiske råd ønsker å samarbeide om utviklingen av symbiosetenkning og sirkulær økonomi i Agder, i tett samarbeid med Eyde-klyngen, Universitetet i Agder og NORCE.
Sirkulær økonomi handler om å bruke ressursene mer effektivt, for å redusere klimagassutslipp, bremse tapet av naturmangfold, redusere forurensningsbelastningen og bidra til nye grønne arbeidsplasser og forretningsmodeller. Omstilling til sirkulær økonomi er nødvendig for å nå våre mål om omstilling til et lavutslippssamfunn.
Den globale og nasjonale økonomien følger for tiden en lineær modell, der råmaterialer blir utvunnet, bearbeidet til produkter, konsumert og deretter blir til avfall. I 2020 og oppdatert rapport i 2023 viser Circularity Gap Report Norway at 97,6 prosent av materialene vi i Norge forbruker hvert år ikke blir ført tilbake til kretsløpet. Vår økonomi er altså kun 2,4 prosent sirkulær, som viser et stort potensial for at Norge skal bli mer sirkulært.
EUs ambisjoner for en sirkulær økonomi i Europa er høye, og vil få stor betydning for Norge i årene som kommer. I Norge følger regjeringen opp arbeidet med en handlingsplan for sirkulær økonomi som kom 14. mars 2024, samtidig som de utreder muligheten for at det skal utarbeides et samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi. Mens Agder beskriver den nødvendige overgangen til sirkulær økonomi i Regionplan Agder 2030.
Agder symbiose er en regional satsing, der Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune, Lister Nyskaping, Innakva KLYNGE, Østre Agder og Setesdals interkommunale politiske råd ønsker å samarbeide om utviklingen av symbiosetenkning og sirkulær økonomi i Agder, i tett samarbeid med Eyde-klyngen, Universitetet i Agder og Norce.
Agder symbiose skal i første omgang bidra til å inspirere, informere, koble aktører og koordinere ulike initiativ, samt være en faglig møteplass for lokale initiativ i hele Agder. I tillegg vil nettverket støtte og delta i prosjekter som vil bidra til omstilling til en sirkulær økonomi på Agder.
I 2024 vil Agder symbiose:
- arbeide for regional forankring gjennom god informasjonsflyt om nettverket til det interkommunale politiske råd og alle kommunene på Agder.
- være mottaksapparat for regionale initiativ med behov knyttet til sirkulærøkonomi.
- dele de gode prosjektene som er i gang på Agder, i Norden og internasjonalt.
- dele informasjon som er relevant for mer sirkulær økonomi, som hvilke ressurser som finnes i regionen - som for eksempel energi- og materialstrømmer.
For å stimulere til overgangen til sirkulær økonomi, har Agder fylkeskommune satt av 1 million kroner i 2024 til prosjekter som bidrar til å nå målsettingene om sirkulær økonomi i Regionplan Agder 2030. Midlene skal i hovedsak brukes til prosjekter og satsinger etter følgende prinsipper:
- Satsingen skal skje i samarbeid med andre regionale aktører.
- Midlene skal brukes til FoUI forprosjekter, mulighetsstudier, utredninger, kunnskapsdeling, prosjekt og tilsvarende.
- Midlene skal være utløsende for å få i gang ulike utviklingsprosjekter, og gjerne også utløsende for ytterligere midler.
Både private og offentlige aktører kan søke. Det er ingen søknadsfrist, og søknader behandles fortløpende. Ta kontakt med Anne Kristin Peersen eller Trond S. Kristiansen for mer informasjon.
Andre aktuelle støtteordninger:
Samarbeidsprosjekter for sirkulære verdikjeder
Kommunen kan tiltrekke seg nye bedrifter og beholde etablerte bedrifter ved å synliggjøre muligheter for industriell symbiose. Dette kan bidra til å sikre arbeidsplasser og skatteinntekter og til å bygge nettverk gjennom å trekke inn ytterligere samarbeidspartnere. Gjennom bevisst arbeid med kommuneplanen og næringsutvikling kan kommunen støtte initiering, utvikling og utvidelse av industrielle symbioser. Samarbeid på tvers av ulike fagområder i kommunen er nødvendig for å lykkes.
Kommuneplaner som virkemiddel
Gjennom kommuneplanen kan kommunen legge til rette for at bedrifter som har potensial for å utveksle ressurser, kan lokaliseres nær hverandre. Dersom man planlegger for samlokalisering av kraftkrevende industri og industri som kan utnytte varmeoverskuddet, vil dette åpne for nye næringsmuligheter og samarbeid. Et godt eksempel på dette, finner vi i Kvinesdal, hvor Stolt Sea Farm Turbot Norway kan utnytte overskuddsvarmen fra Eramet Norway i sin produksjon av Piggvar.
Det er også viktig å planlegge for infrastruktur som sikrer tilgang til fornybar kraft, transport og innsamling av avfall til materialgjenvinning.
I samfunnsdelen av kommuneplanen er det viktig å beskrive hvordan sirkulærøkonomi og industriell symbiose kan bidra til et sterkere og mer bærekraftig næringsliv i kommunen.
Tilrettelegging for industriell symbiose til bedrifter
Kommunen kan drive effektiv næringsutvikling ved å skaffe oversikt over side- og avfallsstrømmer fra industri og produksjonsbedrifter. På den måten kan man koble næringer som har potensial for utveksling av ressurser. Eyde-klyngen, som er en del av Agder symbiose, har en tilgjengelig oversikt når det gjelder energi/overskuddsvarme fra industribedrifter i hele regionen, og kan bidra i dette arbeidet.
Agder symbiose kan også bistå med prosessledelse og organisering av det videre arbeidet, og har kontaktpersoner med mye erfaring med etablering av industriell symbiose. Det er viktig at man etablerer samarbeid mellom alle relevante aktører, og henter inn ressurser fra alle relevante fagområder i kommunen: næring, plan, klima og miljø og eventuelt innovasjon.
Agder symbiose er en regional satsing som skal legge til rette for raskere utvikling av industriell symbiose og sirkulær økonomi i Agder. Teamet består av representanter fra offentlig og privat sektor, samt akademia og forskning, som har god oversikt over aktører og initiativ i regionen, nasjonalt og internasjonalt. Agder symbiose kobler aktører og riktig kompetanse, deler erfaringer og prosjekter i regionen, setter i gang aktiviteter og prosjekter og inviterer til møteplasser for kunnskapsheving i regionen. Samtidig sørger dette teamet for å øke samspillet mellom politisk utforming, virkemidler og grønne arbeidsplasser, og setter fart på overgangen til sirkulærøkonomi i regionen.
Sirkulær økonomi
Sirkulærøkonomi er en strategi for å bruke de begrensede ressursene våre mye mer effektivt enn vi gjør i dag. Vi tar sikte på at verdiskaping kobles fra ressursforbruk. Det innebærer at vi må skaper mer verdi ut av mindre ressurser, og bruke de samme ressursene mange ganger. I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter så effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt.
Industriell symbiose
Industriell symbiose er en strategi innenfor sirkulærøkonomien. Når energi, avfall, eller rester fra én bedrift overføres til en annen for utnyttelse i produksjonsprosesser, defineres det som industriell symbiose. Målet er langsiktig samarbeid som begge bedrifter drar nytte av, og som hindrer at ressurser går tapt.
Relevante lenker:
Sirkulærøkonomi (Innovasjon Norge)
Eyde-klyngens side om sirkulærøkonomi
Circular Norway
Guide: How can municipalities support the development of industrial symbiosis? (Symbiosecenteret.dk)