«…at hjertet ditt ikke sitter der det skal…» 

-   en vandreutstilling til bibliotekene med kunst og poesi 

“... at hjertet ikke sitter der det skal” er et sitat fra et dikt av den irakiske poeten Ali Hayder. Han kom fra Mosul til Kristiansand som fribyforfatter i 2017-2019 og er fremdeles bosatt i byen.  
En fribyforfatter er en forfatter som er forfulgt i sitt hjemland og som må flykte. Forfatteren kan komme til en rekke europeiske byer på en fribyordning. Kristiansand er den byen på Sørlandet som har tatt imot fribyforfattere siden 1998. 

I denne utstillingen kan du se fire nye kunstverk av kunstner Christina Leithe H. (Søgne). Hun har tolket dikt av Ali Hayder (Kristiansand), Haile Bizen (Lillehammer, tidligere Kristiansand), Selma Yonus (Stavanger) og Fatemeh Ekhtesari (Lillehammer). På fire bilder gjengis ett dikt av hver forfatter på både norsk og poetens morsmål.  Ali Hayder og Selma Yonus på arabisk, Fatemeh Ekhtesari på persisk og Haile Bizen på tigrinja. 

Alle de fire forfatterne har gitt ut egne diktsamlinger på Aschehoug forlag i Parallell-serien. De er kjøpt inn av Kulturfondet så bibliotekene skal ha mottatt dem. 
 

Meld på ditt bibliotek

Praktisk informasjon: 

  • Utstillingen består av 8 flater i ulik størrelse som får plass på en romslig utstillingsvegg. Det medfølger en forklarende brosjyre m/ plakat og de fire utgitte bøkene. 
  • Den kan sendes med bibliotektransport i Agder. 
  • Bildene er laget i et lett og solid materiale som tåler å bli fraktet.

     
Bilde av en utatilling med 8 bilder - Klikk for stort bilde Christina Leithe H.

 

Aschehoug forlag utgir en serie tospråklige diktbøker (Parallell) skrevet av poeter som bor i Norge, initiert av Leser søker bok og Aschehoug forlag. Poeten skriver diktene på sitt morsmål, deretter blir de oversatt til norsk. I oversettelsen legges det mer vekt på at poetens tanker får et klart uttrykk enn at ordene er så like som mulig. 

Bilde av fire bokforsider - Klikk for stort bilde Aschehoug