1) Formål med ordningen:
Tilskuddsordningen skal gå til kommuner i Agder sine kostnader med å utvikle en lokal frivillighetspolitikk i samarbeid med lokale frivillige lag og organisasjoner, for å legge til rette for systematisk og aktiv samhandling mellom kommunen og frivilligheten, noe som gir merverdi til begge.
Med frivillighetspolitikk menes eksempelvis frivillighetsplan, frivillighetsstrategi, temaplan for frivillighet og lignende. Når planen vedtas politisk, utgjør den kommunens frivillighetspolitikk. Utviklingen av en frivillighetspolitikk kan kort beskrives som en involverende prosess for utarbeidelse som fører til vedtatt politikk og praksis for samhandling og samarbeid med frivillige lag og organisasjoner. Frivillighet Norge og KS har signert en plattform for samspill mellom offentlig og kommunal sektor som kommunene anbefales å bruke i sitt arbeid.
Plattform for samspill og samarbeid mellom frivillig og kommunal sektor.
2) Hvem kan søke:
Ordningen gjelder for kommuner i Agder som har satt i gang et arbeid eller har mål om å utvikle og vedta en egen lokal frivillighetspolitikk. Et redusert tilskudd vil også kunne gis til kommuner som skal revidere sin eksisterende frivillighetspolitikk.
3) Hva kan man få støtte til?
Tilskuddet skal brukes til å dekke kostnader til innspillsmøter og lignende, til arbeidet med å involvere, kartlegge og øke kunnskapen om den lokale frivilligheten i kommunen. Det er avgjørende å få innspill fra bredden av lokale lag og foreninger til utarbeidelsen av en frivillighetspolitikk – uten den samhandlingen og medvirkningen risikerer man at arbeidet blir dårligere forankret og mindre lokalt tilpasset. Følgelig er også planene for medvirkning og innspill et av vurderingskriteriene.
Kommuner som får tilskudd vil få tilbud om praktisk støtte og prosessveiledning fra fylkeskommunen og Frivillighet Norge. Frivillighet Norge har bistått over 80 kommuner i å utvikle en lokal frivillighetspolitikk og har velprøvde prosessverktøy for både kartlegging og innspillsprosesser, som tilskuddet kan brukes til å betale for.
4) Søknadsbeløp
Kommunen kan søke om inntil kr. 100 000 dersom kommunen ikke har en frivillighetspolitikk. Kommuner som skal fornye / revidere sin politikk, kan søke om inntil 50 000. Søknadskommuner må vise til en egenandel som tilsvarer søknadssum
5) Søknadene blir vurdert ut fra følgende kriterier:
1) Om kommunen har et mål om å utvikle og vedta en lokal frivillighetspolitikk.
2) Hvordan kommunen planlegger å gjennomføre innspill gjennom møter og samlinger for og med frivillig sektor, med frivillighetspolitikk som tema.
3) Om kommunen har planer om å kartlegge og øke kunnskapen om lokal frivillighet.
4) Hvordan kommunen planlegger å etablere eller videreføre faste møteplasser mellom frivilligheten og kommunen.
6) Krav til søknaden:
Søknaden sendes til fylkeskommunen på postmottak@agderfk.no. I tillegg til nødvendig kontaktinformasjon, må søknaden beskrive formålet og aktiviteten som er planlagt, hvordan kriteriene ivaretas, samt budsjett med inntekter, utgifter og egenandel.
7) Saksbehandling
- Søknadene behandles administrativt, og det rapporteres årlig til tilhørende hovedutvalg.
- Det gis tilsagn, og tilskuddet utbetales når mottaker har rapportert på gjennomført aktivitet. Ved behov for forhåndsutbetaling kan 50% av tilskuddet utbetales ved oppstart.
- Det er en begrenset ramme for tilskudd hvert år. I tillegg til vurdering av søknadene, vil det gjøres en utvelgelse av søkerkommuner basert på tidspunktet for planlagt arbeid, der noen søkerkommuner kan få avslag med beskjed om å vente til neste budsjettperiode.
8) Oppfølging og rapportering:
Større endringer skal meldes skriftlig til fylkeskommunens saksbehandler for vurdering.
Tilskuddsmottaker skal rapportere og sende inn regnskap senest tre måneder etter at tiltaket er gjennomført.
Det forventes at tilskuddsmottakerne deltar og deler sine erfaringer i årlige nettverksmøter om frivillighetspolitikk i regi av fylkeskommunen.