1. Bakgrunn
For å nå målet om å utvikle Agder til en miljømessig, sosial og økonomisk bærekraftig region - et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår, bidrar fylkeskommunen til å utvikle, tilgjengeliggjøre og synliggjøre bærekraftige og attraktive reisemål i Agder. Fylkeskommunen har ulike verktøy som kan bidra til dette. Blant annet forvalter vi en rekke ulike tilskuddsordninger, herunder denne.
2. Formål
Formålet med tilskuddsordningen er å utvikle bærekraftige opplevelser som bidrar til at det kommer flere besøkende til Agder.
Opplevelser rettet mot besøkende kan bidra til å gjøre reisemål mer attraktive og gi grunnlag for økonomisk verdiskaping i reiselivsnæringen, skape arbeidsplasser for innbyggerne og skatteinntekter i kommunene. Et bærekraftig og attraktivt reisemål kan øke stedets bostedsattraktivitet gjennom at det etableres tilbud som også kommer lokalbefolkningen til gode.
Definisjon opplevelser: En opplevelse kan være en attraksjon, et arrangement, en reiserute eller andre tilbud på reisemålet som utvikles med basis i ulike fellesgoder basert på f. eks. arkitektur, natur og/eller kultur (lokale mattradisjoner, materiell eller immateriell kulturarv m.m.).
2.1 Hvem kan søke om tilskudd
Tilskuddsordningens målgruppe er kommuner, destinasjonsselskap, organisasjoner, næringsselskap eller andre aktører som ønsker å utvikle og tilby opplevelser rettet mot besøkende. Søker må ha et organisasjonsnummer (privatpersoner kan ikke søke).
2.2 Hva kan det søkes om tilskudd til
- Tilskuddsmidler over denne ordningen skal benyttes til å finansiere tiltak som bidrar til å utvikle og tilby opplevelser rettet mot besøkende.
- Det kan søkes om tilskudd både til forstudier, forprosjekt og hovedprosjekt. Et hovedprosjekt kan motta tilskudd i inntil 3 år, men det gis tilskudd kun for ett år av gangen.
2.3 Hvor stort beløp kan det søkes om?
· Det kan søkes om inntil 100 000 kroner til forstudie og forprosjekt.
· Det kan søkes om inntil 200 000 kroner per år til hovedprosjekt.
2.4 Krav til egenandel og annen finansiering
Tilskuddet kan dekke inntil 50 % av fremlagt budsjett. Resterende beløp må dekkes med egenandel, andre finansieringskilder og/eller med egeninnsats. Egeninnsats budsjetteres med en øvre grense på 700 kroner per time eks. mva. Egeninnsats må spesifiseres i budsjett både i søknad og rapportering.
2.5 Det gis normalt ikke støtte til
- fysiske investeringer
- ordinær drift
- reisemålsutviklingsprosesser
- bedriftsrettet støtte, det vi si støtte rettet mot én enkeltbedrifts forretnings-, produkt- og tjenesteutvikling
- oppfølgingsarbeid knyttet til merket for bærekraftig reisemål
- drift eller videreutvikling av bedriftsnettverk
- salg og markedsføring
3. Søknadsprosess
Utlysninger offentligjøres via våre nettsider www.agderfk.no og på søknadsportalen www.regionalforvaltning.no. Det er ønskelig at søker er i dialog med saksbehandler før søknad sendes inn.
3.1 Krav til søknaden
Søknaden må være skriftlig, og søker skal benytte søknadsportalen. Søknaden skal følge oppsettet i søknadsportalen. Eventuelle vedlegg skal kun inneholde tilleggsinformasjon.
Søknaden skal minimum inneholde beskrivelse av tiltaket, målsettinger, lokal og/eller regional forankring, målgruppe, organisering, samarbeidspartnere, aktiviteter, resultat- og effektmål samt budsjett og finansieringsplan.
I tillegg bør søknaden beskrive hvordan tiltaket bidrar til å nå målene i Regionplan Agder 2030, samt andre relevante kommunale eller regionale planer.
Søker skal selv avklare at omsøkte tilskuddsmidler er i tråd med statsstøtte-regelverket i EØS, evt. hvilken hjemmel en støtte vil gå under (bagatellmessig støtte, klyngeunntaket etc.). Søker må vurdere og besvare dette eksplisitt i søknadsskjemaet. Søknader som ikke omhandler dette, blir ikke behandlet.
4 Behandling av søknader
Søknadsbehandlingen skal følge krav til god forvaltningsskikk, habilitet og etisk adferd. Søknaden skal vurderes i tråd med opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med tildelingskriterier for ordningen.
Alle søknader legges frem til politisk behandling. Tilskudd på lavere beløp enn det som til enhver tid er grensen i delegeringsreglementet legges samlet frem som en orienteringssak. Tilskudd på høyere beløp enn det som til enhver tid er grensen i delegeringsreglement må vedtas politisk. Alle søkere skal ha skriftlig svar på sin søknad.
4.1 Tildelingskriterier
Følgende tildelingskriterier vektlegges i saksbehandlingen
- Om opplevelsen bidrar til å nå relevante mål i Regionplan Agder 2030[1]
- Opplevelsens innovasjonsgrad
- Om opplevelsen bidrar til et mer bærekraftig reisemål[2]
- Om opplevelsen bidrar til å skape nye arbeidsplasser
- Om det finnes en plan for videre utvikling og drift av opplevelsen etter at utviklingsperioden er over
- Om det finnes en plan for markedsføring og salg av opplevelsen
- Om opplevelsen er egnet til å forlenge opphold og/eller utvide sesongen
- Om utvikling av opplevelsen involverer flere aktører og reisemål.
- For det enkelte tilskuddsår kan fylkeskommunen vektlegge og prioritere spesifikke formål knyttet til fordelingen av tilskudd. Ved slik prioritering skal dette komme frem i utlysningsteksten for tilskuddsordningen
4.2 Om klageadgang og innsyn
Part/søker eller andre med rettslig klageinteresse kan klage på vedtaket innen tre – 3 – uker. Klagen skal sendes til Agder fylkeskommune. En klage må inneholde opplysninger om hvilket vedtak det blir klaget på, årsaken til klagen, og hvilke endringer man mener bør gjøres.
I henhold til forvaltningsloven har søkere og andre rett til å gjøre seg kjent med dokumenter i saken, med de avgrensninger som følger av § 18 og 19[3].
5 Krav til tilskuddsmottaker
5.1 Vilkår
Vilkår for det enkelte tilskudd skal komme frem av tilskuddsbrev.
5.2 Aksept av vilkår
Hvis søknaden innvilges sendes det ut et skjema for aksept av vilkår sammen med tilskuddsbrev. For å kunne motta tilskuddet må tilskuddsmottaker returnere utfylt og signert akseptskjema innen en måned fra tilbudet mottas.
5.3 Rapportering
Sluttrapport skal som et minimum beskrive gjennomførte aktiviteter og måloppnåelse.
[1] Se fylkeskommunens nettsider om reisemålsutvikling for nærmere info om relevante mål i Regionplan Agder 2030.
[2] Et bærekraftige reisemål ivaretar natur, kultur og miljø, styrker de sosiale verdiene og styrker økonomisk levedyktighet.
[3] Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) - Kapittel IV. Om saksforberedelse ved enkeltvedtak. - Lovdata