Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Agder fylkeskommune og Grimstad kommune (2024─2026)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Grimstad kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel.  Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2024-2026 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg ivaretas i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

______________________

Samarbeidsområder:

Næringsutvikling

Samarbeid mellom Grimstad og fylkeskommunen er viktig for å tilrettelegge for næring og få frem nye næringsområder.

Grimstad har potensial til å bli et nasjonalt tyngdepunkt for fremtidsrettet teknologi på grunn av sitt innovative miljø, sterke teknologiske kompetanse og nære samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor. Dette vil ikke bare styrke byens posisjon som et senter for teknologisk nyskaping, men også bidra til økonomisk vekst, jobbskaping og bærekraftig utvikling på nasjonalt nivå.

Prosjekter:

Næringsutvikling Campus – Grimstad

Grimstad skal være et nasjonalt tyngdepunkt innen fremtidsrettet teknologi. Næringsutviklingen på Campus Grimstad skal knytte akademisk forskning og utdanning til innovasjon og næringsliv. Samarbeidet mellom universitetet, næringslivet og offentlige aktører skal stimulere til entreprenørskap, teknologioverføring og økonomisk vekst i regionen.

Boliger

Vi trenger flere boliger i Grimstad fordi etterspørselen av boliger har økt, spesielt blant studenter og unge familier. Samtidig har eldre i Grimstad et økende behov for tilpassede boliger som legger til rette for trygghet, tilgjengelighet og fellesskap. Mangelen på boliger fører til høye boligpriser og begrenset tilgang, noe som kan hindre økonomisk vekst og påvirke byens attraktivitet. Å bygge flere boliger vil bidra til å imøtekomme behovet, støtte lokal økonomi og sikre at Grimstad forblir et attraktivt sted å bo.

Studenter

Kollektivtilbudet i Grimstad er dårlig for studenter på grunn av sjeldne busser og manglende dekning av viktige områder, samtidig som prisene er høye. Dette gjør det vanskelig for studenter å få rimelig og praktisk transport.

Studenter i Grimstad uttrykker også misnøye med kulturtilbudet og helsetilbudet, og byen rangeres lavt i SHOT-undersøkelsen for disse områdene. Begrenset kulturutvalg og tilgjengelighet, sammen med utfordringer knyttet til helsetjenester, påvirker studenters opplevelse av livskvalitet i byen. Når studenter uttrykker misnøye med helsetilbudet, kan det omfatte både helsetjenesten ved UiA og kommunens helsetilbud. 

Det kan være utfordringer knyttet til tilgjengelighet, kvalitet og tilpasning til studentenes behov (f.eks. mental helse og tilgjengelighet for internasjonale studenter). SHOT-undersøkelsen går derimot ikke i dybden på nøyaktig hva studentenes ønsker forbedret.

For å forbedre studentmiljøet er det nødvendig å adressere disse bekymringene gjennom økt satsing på varierte kulturaktiviteter og forbedringer i helsetjenestetilbudet.

Prosjekter i forbindelse med studentbyen Grimstad:

Universitetsbyen Grimstad og prosjekt Studenttrivsel

  • Handlingsplan for Universitetsbyen Grimstad har nettopp blitt vedtatt
  • Prosjekt Studenttrivsel er et samarbeid mellom Kristiansand kommune, Grimstad kommune, SiA, Agder fylkeskommune, UiA, STA og Velferdstinget i Agder. Foreløpig fokuseres det på Karrieresprang for å koble studenter mot næringslivet og finne relevante jobber til studenter. Det sees også på studenter i frivillighet og forsterking av studentforeninger.

Mål: Få en høy andel av studentene i Kristiansand og Grimstad til å trives og oppleve tilhørighet til studiebyene og regionen i studietiden.

Interreg/Prosjekt MOVE

3-årig prosjekt (til juni 2026) med forskjellige partnere fra Sverige, Danmark og Norge (AKT og Agder fylkeskommune). Grimstad kommune er i arbeidsgruppen som setter søkelys på tema «pendling», spesielt rettet mot studenter i Grimstad.

Aktuelle tiltak er blant annet elsparkesykkel koblet mot bussbillett, forbedret sykkelparkering, app for å registrere reisevaner, ulike infokampanjer som motiverer til miljøvennlige reiser og nye billettprodukter (buss).

Mål: Gjennom MOVE prosjektet ønsker Grimstad kommune å motivere studenter til å velge grønn og aktiv transport til og fra campus. Universitetet i Agder har studenter på to ulike campuser og reisevaneundersøkelsen viser at svært mange av studentene bruker bilen til/fra campus (spesielt Grimstad). Prosjektet vil teste ut ulike tiltak for å få flere studenter til å sykle, gå og reise kollektivt.

Regionalt omdømmeprosjekt/Prosjekt Vekst i Sør

Det regionale omdømmeprosjektet, med intern arbeidstittel Prosjekt Vekst i Sør, skal kartlegge muligheter og ambisjonsnivå hos Agders sentrale offentlige og næringslivsaktører for et felles langsiktig posisjonerings- og omdømmeprosjekt. Omfanget til prosjektet er knyttet til profilering og kommunikasjon. Prosjektperioden settes til 12 måneder. Løpende fra 01.09.23-01.09.24.

Hovedmål for ettårig forprosjekt

  • Sikre at regionens hovedaktører opptrer samlet og koordinert i synlighetsarbeidet
  • Samle innsikt og datagrunnlag for å kunne ta beslutning om eventuell etablering av et større prosjekt
  • Gjennomføre ett kommunikasjonstiltak med nasjonalt nedslagsfelt

Kommunikasjonsmål

(Langsiktig for potensielt hovedprosjekt)

  • Etablere et positivt og næringsvennlig etterlatt inntrykk av regionen innen fornybartematikken og det grønne skiftet knyttet til behovet for flere ressurser innen det grønne skiftet
  • Bidra til økt kompetansetilflytting

Kultur og destinasjonsutvikling

Grimstad består av et mangfold av institusjoner, arrangementer og aktiviteter som legger grunnlaget for et levende og inkluderende kulturliv i byen. Dette inkluderer kulturskolen som gir barn og unge muligheten til å utforske sine kreative talenter, den kulturelle skolesekken som bringer kunst og kultur inn i skolens undervisning, biblioteket som gir alle tilgang til kunnskap og kulturelle ressurser, og ungdomsklubber som gir ungdom en sosial arena for kulturell utfoldelse.

Grimstad byr også på en rik kulturarv med sin historiske bykjerne. Turister kan utforske Henrik Ibsens tidlige liv ved Grimstad apotek, og byen tiltrekker seg også besøkende med sine vakre strender og kystlandskap. Satsing på kultur og destinasjonsutvikling i Grimstad er nødvendig for å styrke turistattraksjoner, skape økt lokal sysselsetting gjennom turisme, og forbedre byens overordnede omdømme, noe som vil bidra til økt økonomisk vekst og trivsel.

Kulturturisme

Kulturturisme er viktig for Grimstad, da det bidrar til å bevare og fremme kulturarven, tiltrekke seg besøkende og styrke lokaløkonomien gjennom kreative opplevelser og arrangementer.

Prosjekter:

Ibsen 2028

Ibsen 2028 er et kulturinitiativ som feirer Henrik Ibsens 200-årsjubileum i 2028. Dette initiativet har som mål å hedre Ibsens arv gjennom en rekke arrangementer, forestillinger, utstillinger og prosjekter over hele verden for å markere den betydningsfulle norske dramatikerens liv og verk.

Fjæreheia

Fjæreheia skal være et sted for utendørs forestillinger, kunstinstallasjoner, og kulturelle arrangementer som konserter og festivaler. I tillegg til å være et viktig rekreasjonsområde, fungerer Fjæreheia som en scene for å utforske og feire kultur gjennom ulike kunstneriske uttrykk, og spiller en vesentlig rolle i å berike det lokale kulturlivet i Grimstad.

Hamsun-museum

Opprettelsen av et Hamsun-museum vil være et mål for Grimstad kommune, og det vil være naturlig med et samarbeid med Agder fylkeskommune.

Kortfilmfestivalen

Kortfilmfestivalen tiltrekker seg filmskapere, bransjefolk og publikum fra inn- og utland. Detinkluderer visninger av kortfilmer, workshops, seminarer og andre kulturelle arrangementer relatert til film.

Ibsen- og Hamsundagene

Dagene er dedikert til å feire kulturarven til Henrik Ibsen og Knut Hamsen, to av Norges mest berømte forfattere. Arrangementene inkluderer teaterforestillinger, litterære arrangementer, guidede turer relatert til forfatternes liv og verk, samt ulike kulturelle aktiviteter inspirert av deres arbeid.

Forebygging av utenforskap

Regionplan Agder er under revidering, men har nå fem mål/satsingsområder med tre gjennomgående perspektiver. Grimstad kommune foreslår at Agder fylkeskommune relaterer noe mer opp mot perspektivet «Levekår, likestilling og mangfold (sosial bærekraft)». Under revideringen har det også kommet frem nytt kunnskapsgrunnlag som blant annet peker på fem hovedutfordringer for Agder. To av disse er at de «sosiale og økonomiske forskjellene øker og flere står utenfor arbeidslivet» og «kompetansebehovet i endring».

Barn og unge dekkes bare delvis av dagens regionplan. Det kan være aktuelt å knytte dette opp mot Grimstad kommunes plan for forebyggende arbeid, hvor 7 av FNs bærekraftsmål er spesielt nevnt (1, 3, 4, 5, 8, 10 og 17). Risiko knyttet til folkehelse generelt og levekårsutfordringer som fattigdom, mange former for utenforskap (herunder manglende skolenærvær i både grunnskoler og videregående skoler), økende grad av unge uføre og uhelse i befolkningen for å nevne noe mer spesielt. Dette står i kontrast til at behovet for flere med høy kompetanse øker over hele landet, og vi i Agder har et dårligere utgangspunkt siden andelen med høyere utdanning er lavere enn landssnittet.

Dette er utfordringer som alle kommuner, ikke bare Grimstad, står overfor og må løse for å kunne møte demografiutfordringene og være bærekraftige fremover.

Nåværende regionplan tegner opp et fremtidsbilde med svært få arbeidsledige og unge uføre, og flere som fullfører utdanning og går rett ut i heltidsjobb. Det er også et mål at sosiale forskjeller i gjennomføring av høyere utdanning er sterkt redusert.

Det er satt i gang to satsninger, begge er et samarbeid mellom fylkeskommunen, NAV og Grimstad kommune.

Prosjekter:

  • Ung support med ungdomsveiledere som skal jobbe forebyggende mot aldersgruppen 15 til 25 år. Denne satsningen er i Grimstad knyttet til elevtjenesten ved Dahlske videregående skole og prosjektet har følgeforskning fra NORCE. Målet er å hindre frafall.
  • Ung kompetanse (jobbskole) er en satsning mot aldersgrupper 16 til 25 år for å fange opp «drop outs», og de som ikke har elevstatus eller har mistet denne. Fase to i denne satsningen startet opp høsten 2023 med ny lokalisering i Grimstad. Målet er å få de unge tilbake i utdanning eller kompetansehevende tiltak, alternativt i arbeid, for å forebygge utenforskap. Satsningen skjer innenfor rammen av Grimstad Ungdomshub.
  • Agder fylkeskommune, Grimstad kommune og næringslivet skal samarbeide med mål om at alle kvalifiserte lærlinger får læreplass.

Digitalisering

Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Det handler om å tilby nye og bedre tjenester, som er enkle å bruke, effektive og pålitelige.

Digitaliseringsprosjekter i Grimstad:

DigiAgder

DigiAgder er et nettverkssamarbeid mellom alle kommunene i Agder og Agder fylkeskommune og inngår i den regionale samhandlingsstrukturen. Digi Agder skal jobbe med innføring av digitale fellesløsninger, videreutvikle digitale løsninger som allerede er i bruk, være et idemottak og samle erfaringer. Gjennom samarbeid kan kommunene ta i bruk nye digitale løsninger raskere, slik at alle som bor i Agder får lik tilgang til digitale kommunale tjenester.

RKG eHelse Agder – ehelseAgder 2030

Regional koordingeringsgruppe e-helse og velferdsteknologi Agder (RKG e-helse) har følgende formål:

  • Regionen skal være ledende innen velferdsteknologi i Norge
  • Arbeidet skal stimulere til forskning, utvikling og næringsutvikling i regionen
  • Økt regional kommunal koordinering og forankring på Agder

RKG e-helse består av helselederrepresentanter fra de 4 regionene på Agder: Lister, Setesdal, Kristiansand og Østre Agder.

Kompetanseheving

Kompetanseheving gir ny kunnskap og inspirasjon i arbeidet, men det vil også bli mer og mer nødvendig for å holde ansatte oppdaterte og aktuelle i rollen sin. Fylkeskommunen har ansvar for felles kompetanseheving.

Helsefelleskap

Samarbeidsutvalg (SSU)

Et hovedgrep i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 er å opprette 19 helsefellesskap. De består av helseforetak og kommunene i opptaksområdet. Representanter fra helseforetak, tilhørende kommuner, fastleger og brukere møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen. Barn og unge, alvorlig psykisk syke, pasienter med flere kroniske lidelser og skrøpelige eldre skal prioriteres. 

Samarbeidsutvalget (SSU) er utvalg for administrativ og faglig ledelse i kommuner og helseforetak for strategisk samarbeid om tjenesteutvikling på Agder. SSU ledes vekselvis av sykehuset og kommunene for en 2 års periode.

Universitetssykehjem

(GK – Fagskolen – UiA – USHT/Øst)

Gjennom tett samarbeid mellom kommunen, universitetet, fagskolen, frivillig sektor, brukerorganisasjonene og andre samarbeidsaktører ønsker Grimstad kommune å bygge verdens første universitetssykehjem. Alle samarbeidsaktørene skal ha nytte av hverandre.

For Grimstad kommune er innovasjon og utvikling av nye måter å arbeide på for å møte økte behov og redusert aldersbæreevne viktig. Skal man imøtekomme de fremtidige demografiske endringene kommunen står overfor, må det bygges flere sykehjemsplasser, samtidig som det må jobbes med innovasjon og tjenesteutvikling, rekruttering, kompetanse, tidlig innsats og samhandling. 

Her skal forskning, innovasjon og bruk av teknologi for å utvikle fremtidens helsetjenester få en sentral rolle. Studenter og elever skal også kunne ha store deler av praksisen sin her, og helsetjenesten vil bidra vesentlig i undervisning av studenter og elever.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egenorganisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Fylkesdirektør Regionplan Agder,  Anita Henriksen

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.

Beate Skretting

(sign)

Ordfører Grimstad kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

Grimstad kommunevåpen. Illustrasjon - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen - Klikk for stort bilde