Samarbeids- og utviklingsavtale mellom Evje og Hornnes kommune og Agder fylkeskommune (2023-2026)

Bakgrunn

Denne samarbeids- og utviklingsavtalen er inngått mellom Evje og Hornnes kommune og Agder fylkeskommune. Formålet med avtalen er å peke på viktige samarbeidsområder for å oppnå målene i Regionplan Agder 2030 og kommuneplanens samfunnsdel.  Avtalen dekker ikke alle områder som fylkeskommunen og kommunen samarbeider om, men trekker frem noen prioriterte områder der partene skal gjøre en ekstra innsats og tilrettelegge for et målrettet og systematisk samarbeid i avtaleperioden.

Rammer

  • Avtalen gjelder for perioden 2023-2026 og kan rulleres ved behov.
  • Samarbeidsområdene skal konkretiseres gjennom aktiviteter og prosjektbeskrivelser. Gjennomføring og måloppnåelse skal vurderes underveis i egne møter.
  • Eventuelle økonomiske forpliktelser beskrives for hver enkelt aktivitet/prosjekt gjennom egne vedtak.
  • Tiltak og prioriteringer på fylkesveg håndteres i egen prosess gjennom handlingsprogram for fylkesveg.

_______________

Samarbeidsområder

Utdanning og levekår

Et viktig innsatsområde for å bedre levekårene er å jobbe aktivt med alle elever og lærlinger sine resultater knyttet til læringsmiljø, læringsutbytte og gjennomføring. Kommunen og fylkeskommunen har et felles ansvar for det 13-årige skoleløpet.

Partene skal særlig samarbeide om:

  • Botilbud og elever sine behov i et 24/7 perspektiv
  • Skolehelsetjenesten
  • At elever som tar yrkesfag får lærlingeplass innen offentlig eller privat sektor i egen kommune eller i nabokommuner
  • Overgangen mellom grunnskole og videregående skole med mål om å øke gjennomføringsgraden
  • Å opprettholde og videreutvikle Setesdal videregående skole, avdeling Hornnes
  • Å skape trygge lokalsamfunn for barn og unge, gjennom konkret oppfølging av Ungdata-resultatene i kommunen. Partene skal samarbeide om å identifisere lokale utfordringer og trender, og planlegge og evaluere tiltak som er rettet mot barn og unges nærmiljø.

Utvikle kommunens energiforbruk i en mer miljøvennlig retning

Kommunen skal fortsette arbeidet med utviklingen av alternative energikilder med kommunale bygg, samtidig som fylkeskommunen skal fortsetter utviklingen av alternative energikilder ved fylkeskommunale bygg. Partene skal dele erfaringer og kompetanse, og ha dialog om feltet.

Næringsutvikling og samarbeid om nye arbeidsplasser

Evje og Hornnes kommune ønsker å prioritere etablering av næringsområde på Syrtveit, øke kompetansen i etablert næringsliv og styrke Evje som regionsenter i årene som kommer. Sammen med regionen prioriteres kompetanseutvikling og reiselivsutvikling. Kommunen ønsker bistand fra det regionale virkemiddelapparat for å videreutvikle det lokale næringslivet, og fylkeskommunen skal bidra med kompetanse og veiledning.

Mobilitet

Partene skal samarbeide om å tilrettelegge for et bedre kollektivtilbud i regionen. Kommunen ønsker å utvikle El-sykkelnettverket i Setesdal (E-bike Setesdal) i samarbeid med fylkeskommunen og AKT. Prosjektet vil være med på å støtte opp under dalens satsing på å være et bærekraftig reisemål.

Nasjonal turistveg

Partene skal samarbeide om fullføring av prosjektet Rv. 9 Gul stripe til Hovden, og skal sammen være pådrivere for at rv. 9 får status som nasjonal turistveg. I denne sammenheng vil det være naturlig å ha søkelys på videreutvikling av sykkelrute 3 og nødvendige sikringstiltak og oppgraderinger av denne.

Kultursti langs Otra

Kommunen har nylig gjennomført en mulighetsstudie for kultursti langs Otra mellom Evje og Hornnes. For å komme videre med gjennomføring av dette prosjektet er det ønskelig at kommunen kan få benytte fylkeskommunes kompetanse og fylkeskommunen skal bistå med faglige ressurser, for eksempel innenfor stedsutvikling, friluftsliv og kulturminner.

Kontakt, møter og ansvarsfordeling

Kontaktpersonene i fylkeskommunen og kommunen har ansvar for å holde egen organisasjon orientert om arbeidet. Kontaktpersonene skal bidra til å koordinere innspill og kontakt mellom organisasjonene innenfor rammene av denne avtalen.

Kontaktperson i fylkeskommunen: Anita Henriksen, fylkesdirektør Regionplan Agder 2030

Det skal gjennomføres statusmøter for administrativ oppfølging av avtalen minst en gang i året. Politisk ledelse møtes minst en gang hvert andre år. Statusmøter skal fokusere på fremdrift og videre arbeid med samarbeidsområdene i avtalen. Kommunen har ansvar for å kalle inn til møtet. Fylkeskommunen skriver referat.

Svein Arne Haugen

(sign)

Ordfører Evje og Hornnes kommune

Arne Thomassen

(sign)

Fylkesordfører Agder fylkeskommune

EvjeogHornnes kommunevåpen. Illustrasjon - Klikk for stort bilde
Fylkeskommunevåpen. Illustrasjon - Klikk for stort bilde