Kompetansepakke for faglige ledere og instruktører
Utdanningsdirektoratet har laget en kompetansepakke med praktiske eksempler og verktøy for hvordan planlegge, gjennomføre og dokumentere opplæring og fag-/svenneprøve er en sentral del av innholdet, i tillegg til vurdering av opplæring og kompetanse.
Introduksjon til læreplaner for fagopplæringen
Gi opplæring og veiledning
Det skal lages en plan for opplæringen for å sikre at den som har læretid i bedrift får nødvendig opplæring. Lærlingen skal få opplæring i alle kompetansemålene i læreplanen. Lærekandidaten skal ha opplæring i kompetansemålene som er planlagt i en tilpasset plan.
Planen skal også inneholde informasjon om manglende fag, hvordan disse skal tas, og når eventuelle eksamener skal tas.
Nasjonale læreplaner
Gjennomføre underveisvurdering
Alle som har læretid i bedrift, har rett til minst en samtale i halvåret om den faglige utviklingen sin. De har i tillegg rett til jevnlig dialog med instruktør om hvordan de utvikler seg sosialt og på andre måter.
Halvårssamtalen skal være med faglig leder og eventuelt instruktør. Hvis bedriften er med i et opplæringskontor vil de ofte være med. Halvårssamtalen skal gi deg som instruktør eller faglig leder et grunnlag for å justere den videre opplæringen. Halvårssamtalen er viktig for at den som har læretid i bedrift skal kunne utvikle seg videre. Planen for opplæringen brukes som utgangspunkt for samtalen, men det kan også være lurt å snakke om blant annet trivsel, fravær, arbeidsoppgaver og motivasjon.
Den som har læretid i bedrift skal også få en halvårsvurdering der det skal gå fram hvilken kompetanse som er oppnådd, og som skal gi rettledning om hvordan en kan bedre kompetansen sin. Dette er en del av underveisvurderingen, og kan være naturlig å ta samtidig med halvårssamtalen.
Melding om endring i læreforholdet
Endring i læreforholdet i form av ny lærebedrift eller faglig leder, stillingsprosent på lærling og avbrudd meldes på skjemaet i lenken under. Før du logger inn i skjemaet må du har klart fødselsnummer til kandidat og organisasjonsnummer til ny lærebedrift og fødselsnummer til ny faglig leder om det er aktuelt.
Melding om endring i læreforholdet
Sende oppmelding til prøve
Oppmelding til prøve sendes elektronisk i Vigo bedrift. Hvis det er behov for særskilt tilrettelegging, skal søknaden sendes i god tid før oppmeldingen.
Det skal sendes oppmelding til prøve senest tre måneder før læretiden er ferdig, men gjerne tidligere.
Tilrettelegging på den praktiske prøven
Fag-, svenne-, praksisbrev- og kompetanseprøven
Prøven består av fire deler som er planlegging, gjennomføring, egenvurdering og dokumentasjon av et praktisk arbeid. Den som har læretid i bedrift, bør få anledning til å trene seg på de ulike delene av prøven. Det kan også være lurt å gjennomføre en minifagprøve eller delprøver i forkant av fag-, svenne- eller kompetanseprøven.
Mer informasjon om fag-, svenne- og kompetanseprøven
Heve lærekontrakt
Dersom dere opplever vansker i læreforholdet er det viktig at dere tar kontakt med avdeling for fag- og yrkesopplæring så tidlig som mulig. I de tilfellene der prosessen er kommet så langt at det er ønskelig å søke heving av lærekontrakt, bruker dere følgende skjema:
Søknad om heving av kontrakt (PDF, 145 kB)
Trenger du hjelp?
Du kan ta kontakt med avdeling for fag- og yrkesopplæring hvis du trenger hjelp eller veiledning. Vi kan også besøke arbeidsplassen din eller delta i møter ved behov. Ungdom som har læretid i bedrift, kan få hjelp fra PPT. Fylkeskommunen har tilbud om rådgiving i forhold til utdannings- og yrkesvalg, og sosiale og personlige forhold til de som har læretid i bedrift.
Kontakt Avdeling for fag- og yrkesopplæring