Ordensreglement for videregående skole

Forskrift om ordensreglement gjelder for alle elever i offentlige videregående skoler i Agder fylkeskommune. Reglementet inneholder de viktigste bestemmelsene om dine rettighet og plikter som elev. Denne versjonen av ordensreglementet ble vedtatt av Fylkestinget 20. juni 2023. Den enkelte skolen kan legge til egne tilleggsregler under § 10.

Det er viktig at du gjør deg kjent med reglementet, og følger det. Brudd på ordensreglementet kan føre til nedsatt karakter i orden eller atferd. Alvorlige brudd kan føre til bortvisning. 

§ 1 Formål

Ordensreglementet skal bidra til et godt lærings- og arbeidsmiljø for alle i skolesamfunnet. Reglementet skal fremme god orden og atferd og gode arbeidsvaner, og slik legge til rette for god læring. Plaging, trusler, mobbing, vold eller annen krenkende atferd skal ikke forekomme i skolemiljøet.

Reglementet beskriver elevenes rettigheter og plikter. Det gir bestemmelser om orden og oppførsel, beskriver tiltak overfor elever som bryter bestemmelsene, og gir retningslinjer for framgangsmåten i slike saker. Reglementet skal danne grunnlag for vurdering i orden og atferd. I tillegg til ordensreglementet, gjelder opplæringsloven med forskrift. og forvaltningsloven.

§ 2 Virkeområde

Reglementet gjelder for alle elever ved de videregående skolene, og så langt det passer for elever i voksenopplæringen, kurselever, elever ved SMI-skolen og andre deltakere i opplæring i skolenes regi.

Reglementet gjelder på skolens område i skoletiden, på skoleveien, og på skolens digitale og sosiale medier/plattformer. Reglementet gjelder også ved opplæringsformer og aktiviteter som gis under skolens ansvar og regi utenfor skolens område, så langt dette ikke er i strid med lokale regler.

Reglementets virkeområde utvides for mobbing og andre krenkelser som skjer utenfor skolens område, utenfor skoletiden, og i det digitale rom og på sms. Utvidelsen gjelder når handlingen har en klar tilknytning til skolemiljøet ved at handlingen er knyttet til skolesituasjonen eller setter sitt preg på den.

§ 3 Rettigheter

Du som er elev har rett til

  1. opplæring i samsvar med opplæringsloven med forskrift, fylkeskommunale vedtak og gjeldende læreplaner
  2. et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring 
  3. å bli hørt i saker som gjelder deg
  4. å ta opp brudd på disse rettighetene med skolen.

§ 4 Plikter knyttet til orden

Du som er elev  

  1. møter forberedt, og har med deg det utstyret opplæringen krever
  2. deltar aktivt i opplæringen
  3. har ansiktet ditt fullt synlig
  4. leverer pålagt arbeid til rett tid
  5. møter presis. Det regnes som fravær hvis du kommer mer enn 15 minutter for sent til økter som varer 45 minutter, og 20 minutter for sent til timer som varer i 60 minutter eller mer
  6. melder straks fra til skolen ved sykdom eller annet fravær
  7. holder god orden og bidrar til at det er rent og ryddig.

§ 5 Bestemmelser knyttet til adferd

Du som er elev

  1. har ikke lov til å krenke medelever eller ansatte på skolen. Krenking betyr her plaging, trusler, mobbing, vold eller annen krenkende atferd.
  2. gir straks beskjed til en ansatt på skolen dersom du er vitne til plaging, trusler, mobbing, vold eller annen krenkende atferd
  3. laster ikke ned, og sprer ikke tekst eller bilder som oppfattes som krenkende
  4. tar ikke bilder, film eller lydopptak av andre elever eller ansatte på skolen uten samtykke
  5. forstyrrer ikke opplæringen
  6. bruker mobiltelefon kun etter avtale med lærer
  7. er ikke påvirket av rusmidler. Bruk eller oppbevaring av rusmidler er forbudt i skoletiden og ved turer/ekskursjoner og arrangementer i skolens regi
  8. har ikke med deg farlige gjenstander eller våpen på skolens område, og ved arrangementer og turer/ekskursjoner i skolens regi, dersom dette ikke skal brukes i undervisningen
  9. bruker ikke skolen til å fremme kommersielle, livssynsmessige, ideologiske eller politiske interesser, uten etter avtale med rektor
  10. bruker ikke tobakk, snus eller e-sigaretter i skoletiden og ved turer/ekskursjoner og arrangementer i skolens regi
  11. behandler skolens og andre elevers eiendom og utstyr forsvarlig
  12. følger verne- og sikkerhetsregler, og bruker arbeidstøy og verneutstyr som kreves i opplæringen.

§ 6 Fusk, forsøk på fusk og plagiat

Fusk eller forsøk på fusk er ikke tillatt, og kan føre til nedsatt atferdskarakter. Fusk eller forsøk på fusk ved eksamen behandles etter reglene i forskrift til opplæringsloven. Fusk eller forsøk på fusk på elevarbeider fører til at arbeidet ditt ikke vurderes. Plagiat kan føre til at arbeidet blir vurdert til lav måloppnåelse.

  1. Det regnes som fusk eller forsøk på fusk hvis du bruker eller har med deg hjelpemidler som ikke er tillatt brukt ved eksamen eller en annen vurderingssituasjon.
  2. Det regnes som fusk eller forsøk på fusk hvis du hjelper eller kommuniserer med andre ved eksamen eller en annen vurderingssituasjon, uten etter avtale med lærer/eksaminator. 
  3. Det regnes som fusk eller forsøk på fusk hvis du leverer eller presenterer kopi av andres arbeid som eget produkt.
  4. Plagiat er å bruke andres tekster og arbeider, helt eller delvis, uten å oppgi kilden. 

§ 7 Konsekvenser for elever som bryter bestemmelsene i ordensreglementet

Skolen kan sette i verk tiltak hvis du bryter reglementet. Følgende tiltak kan benyttes:

  1. Muntlig/skriftlig advarsel fra ansatt ved skolen.
  2. Kontakt med hjemmet og involvering av foreldre/foresatte om du er under 18 år.
  3. Nedsatt karakter i orden og/eller atferd, enten ved halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter.
  4. Begrenset adgang til enkelte aktiviteter eller tjenester.
  5. Midlertidig inndragning av gjenstander som kan forstyrre undervisningen.
  6. Beslag av ulovlige gjenstander og rusmidler i skoletiden.
  7. Ved skade og lignende på skolens og andre elevers eiendom, kan du bli pålagt å rengjøre og/eller reparere, evt. å betale erstatning.
  8. Anmeldelse av mulige straffbare forhold.
  9. Bortvisning fra ei undervisningsøkt, inntil to klokketimer, etter lærerens avgjørelse.
  10. Bortvisning i inntil fem dager etter rektors avgjørelse (krever enkeltvedtak).
  11. Ved særlig alvorlige og gjentatte overtredelser av ordensreglementet, kan fylkesdirektør for utdanning bortvise eleven for resten av skoleåret.
  12. Midlertidig eller permanent skolebytte.

Bortvisning etter opplæringsloven § 9 A-11 (punkt 9-11) og skolebytte (punkt 12) kan bli konsekvensen ved alvorlige eller gjentatte brudd på reglementet. Bortvisning etter pkt. 9 og 10 blir registrert som fravær.

Ved mobbing eller annen krenkende atferd skal skolen alltid iverksette forebyggende tiltak.

§ 8 Saksbehandling ved brudd på ordensreglementet

Før det blir tatt avgjørelser om tiltak ved brudd på reglementet, skal du ha mulighet til å forklare for den som skal ta avgjørelsen. Skolen skal sørge for at saken er så godt opplyst som mulig. Avgjørelser treffes på et grunnlag som er forsvarlig ut fra regelbruddets art og alvorlighetsgrad. Skolen skal alltid vurdere mulighet for alternative tiltak.

Vedtak om bortvisning for mer enn to klokketimer og vedtak om midlertidig eller permanent skolebytte er enkeltvedtak, og saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven skal følges (forvaltningsloven kap. III, IV og V). Før vedtaket fattes skal du få mulighet til å legge fram din side av saken. Rektor skal tilby deg å ha med en person i denne samtalen. Foresatte til elever under 18 år skal alltid varsles. 

Du skal få beskjed om at du kan klage på vedtaket (forvaltningsloven kap. VI). Dersom du vil klage på et enkeltvedtak, kan du be om at tiltaket (f.eks. bortvisning) ikke settes i verk før klagen har vært behandlet, og du har fått et endelig vedtak i saken (forvaltningsloven § 42). Du har også rett til veiledning om hvilke rettigheter du har som part i saken, og hvordan du skal gå frem når du vil klage. Skolen og elevombudet kan hjelpe deg med dette.

Alle klager skal sendes til skolen v/rektor.

§ 9 Klageinstans

Statsforvalteren behandler klager på vedtak om bortvisning for resten av skoleåret. Andre klager behandles av fylkeskommunen. 

§ 10 Skolens tilleggsregler og tilleggsregler for spesielle områder

Ordensreglementet er felles for alle skolene. Skoleutvalget ved den enkelte skolen kan utarbeide egne tilleggsregler for spesielle forhold som ikke dekkes av ordensreglementet eller andre felles regler gitt av departementet eller fylkeskommunen.

Bruk og behandling av IKT-utstyr er regulert i et eget IKT-reglement. Brudd på IKT-reglementet følges opp etter bestemmelsen i ordensreglementet § 7.

§ 11 Endringer i forskrift om ordensreglement

Endringer av ordensreglementet for fylkeskommunale videregående skoler i Agder fylkeskommune vedtas av Fylkestinget. Oppdateringer på grunn av endringer i opplæringsloven eller forskrift, eller inkurie, gjøres av fylkesadministrasjonen, og legges fram for Fylkestinget som en orienteringssak.

Lov om grunnskolen og den videregåande opplæringa (opplæringslova)

*