UNESCO-presentasjon i ord og toner

– Det var en veldig flott presentasjon i ord og toner!  Det sier Anne Tone Hageland, avdelingsleder for kultur, idrett og frivillighet i Agder fylkeskommune. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var stappfull sal da arrangementet «Setesdal som representant for UNESCO sin internasjonale kulturarv» ble gjennomført under Arendalsuka med både foredrag og konsert.

Først hadde Annbjørg Lien et foredrag om UNESCO satsinga i Setesdal og deretter var det konsert med Kirsten Bråten Berg og Daniel Sanden Warg. Annbjørg Lien var med på konsertens første slått.

Om arrangementet

I 2019 ble folkemusikk og -dans i Setesdal innskrevet hos UNESCO som representant for internasjonal immateriell kulturarv. Med dette, ble tradisjonen sett på med internasjonale øye som eminent, samtidig markert som verneverdig da den er utrydningstruet.

Kirsten Bråten Berg (sang) og Daniel Sandèn-Warg (hardingfele og munnharpe) er begge sterke bærere av setesdalstradisjonen. Kirsten ble i 2005 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin suverene innsats som kunstner og kulturformidler. Daniel flyttet fra Sverige til Setesdal for å gå i lære hos fele mesteren Hallvard T. Bjørgum. Etter hvert har han også lært seg Hylestad-dialekten for bedre å forstå kulturen og fortellingene rundt slåttene. I 2005 tok han svennebrev som sølvsmed, og har også en stilling på Agder Folkemusikkarkiv.

Annbjørg Lien jobber i dag med å følge opp UNESCO status i Setesdal gjennom prosjektet Setesdalsfolk, initiert av Agder fylkeskommune. Hun følger med dette videre linjene fra sitt tidligere forskningsarbeid ved UIA, der hun tok doktorgrad i komposisjon basert på hardingfeleslåtter brukt i Setesdal. Denne kvelden vil hun snakke om dette spennende arbeidet, til lyden av UNESCO elementet i Setesdal ved Kristen og Daniel.

Prosjektet "Setesdalsfolk"