Demokratiske gevinster

Økt tilgjengelighet for innbyggerne

Eikesalen, utvalgssalene og møterommene er en sentral del av åpen sone sammen med tjenestetorget og kantinen. Eikesalen er lagt ut mot gateplan.

Legge til rette for bedre innbyggerdialog

Den åpne sonen og møteromsenteret er bygget for å tilrettelegge for samskaping og brukermedvirkning. Fylkeshuset er allerede en attraktiv arena for samskaping og samarbeid.

Tilgjengelighet

Fylkeshusets plassering og utforming har en svært høy tilgjengelig for gange, sykkel og kollektivtrafikk.

Inkludering

Et av målene i Regionplan Agder 2030 er: “i 2030 har vi lagt til rette for et mer inkluderende samfunn der alle kan delta og bruke sine ressurser. Flere egder lever aktive liv og både deltar og bidrar i samfunnet.” Målene om bedre levekår og redusert sosial ulikhet i regionplanen legger viktige føringer for oss som arbeidsgiver.

Fylkeskommunen har et stort ansvar for å gå foran som pådriver for arbeidsinkludering. Tjenestetorgene i Kristiansand og Arendal har lang erfaring som viktige arenaer for arbeidspraksis og opplæring av lærlinger.  I det nye huset har vi samlet Tjenestetorg, Kafè Agder og renhold i en avdeling, dette gir oss enda flere muligheten til å ta imot personer i målgruppen. Videre vil vi utnytte erfaringene fra tjenestetorget til å etablere flere praksis- og språkpraksisplasser i andre avdelinger og virksomheter i organisasjonen.

For tiden har tjenestetorget flere personer som er på språkpraksis, arbeidstrening, YFF-hospiteringer og lærlinger. Vi opplever at de bidrar positivt inn til arbeidsmiljøet.

Tjenestetorget jobber målrettet mot at alle lærlinger skal fullføre sin læretid og få fagbrev etter endt læretid. Tjenestetorget har flere suksesshistorier med lærlinger som allerede har fått fagbrev, faste jobber og nye utfordringer i Agder fylkeskommunen og andre bedrifter etter endt læretid. Vi jobber videre for inkluderende arbeidsliv og har som mål at våre ansatte i alle avdelinger skal gjenspeile mangfoldet i samfunnet.

To personer bar en skranke - Klikk for stort bildeTjenestetorget ved inngangspartiet i det nye fylkeshuset Agder fylkeskommune

Forbedret omdømme

Fylkeshuset i Ag der har vært mye omtalt i regionale og lokale redaktørstyrte medier og på Sosiale medier før og etter innflytting i 2024. Det er ikke foretatt konkrete målinger av omdømme eller kjennskap knyttet til fylkeshuset og/eller for fylkeskommunen før eller etter innflytting. Den nasjonale debatten om fylkeskommunen og budsjettprosessene knyttet til skolestruktur og handlings- og økonomiplan for 2024 må også antas å ha større påvirkning på fylkeskommunens omdømme. 

Likevel er det nærliggende å trekke frem følgende faktorer som positive for omdømmet – ikke minst i forbindelse med arbeidsgiverprofilering: 

  • Klima- og miljøtiltakene i det nye fylkeshuset viser at fylkeskommunen etterlever sine miljøforpliktelser i «eget hus»  
  • Et bedre bygg å jobbe og samhandle i – et aktivitetsbasert arbeidsplasskonsept og gode møteromsfasliteter gjør at fylkeshuset fremstår attraktivt som møte- og arbeidsplass eksternt og internt 
  • En mer sentral og synlig lokalisering – økt nærhet til sentrum og kollektivaksen og et markert og profilert bygg vil kunne øke kjennskapen til fylkeshuset og i noen grad også fylkeskommunen som institusjon. 

Som potensielt negativt for det eksterne omdømme kan andreplassen til Fylkeshuset i Agder i Arkitekturopprørets kåring av «Grøss-medaljen» trekkes frem. Tildelingen var etterfulgt av en del negativ omtale av den arkitektoniske utformingen i lokale medier i forkant. Samtidig synes omtalen ikke å ha svekket det interne omdømmet av fylkeshuset blant de ansatte – kanskje tvert imot.  

Alt i alt vurderes det nye fylkeshuset som et sentralt signalbygg som i viktige målgrupper har fått et bedre omdømme etter flytting til nytt hus. Kommunene og det regionale partnerskapet gjennom Vårt Agder har fått den sentrale møteplassen som lenge har vært etterspurt.