Veiledning for publisering av artikler

En nettside på våre nettsteder kalles en "Artikkel" inne i publiseringsløsningen. En artikkel kan være både en nyhetssak eller en tjenesteside.

Kommunikasjonsavdelingen er ansvarlig for produksjon av nyhetssaker som publiseres på agderfk.no. Publisister med ansvar for en temaside skriver nyhetssaker i samarbeid med kommunikasjonsrådgivere. Publisister i administrasjonen er ansvarlig for tjenestesider. Publisister på skolene har ansvar for både nyhetssaker og tjenestesider.

Opprette en artikkel

En ny artikkel kan enten opprettes på et eksisterende menypunkt, eller vi kan opprette et nytt. Et menypunkt er egentlig en lenke til en artikkel, som vises på en transportside eller en temaside.

Ved siden av et menypunkt i venstre marg finner vi tre små prikker som leder til en flervalgsmeny.

  • Velg "Nytt menypunkt".
  • Gi menypunktet et navn.
  • Normalt velger vi "Ny artikkel" i menyen som kommer opp.
  • Malen som brukes kommer opp.

Et menypunkt kan inneholde flere artikler. Vi velger da hvilken artikkel menypunktet skal peke til. Artikkelen som ligger øverst i listen blir alltid menypunktets innhold. Denne kalles menypunktets toppartikkel, og markeres med en medalje i oversikten.

Utsnitt av en nettside. Skjermdump - Klikk for stort bildeEksempel på menypunkter på en transportside

Bildet viser et utsnitt av en nettside for folkehelse, levekår og likestilling. Tekst: Bedre levekår på Agder, likestilling, inkludering og mangfold, integrering, folkehelse, likestilt arbeidsliv, LIM-prisen, flyktningsituasjonen på Agder.

NB! Når en sletter et menypunkt får dette konsekvenser for ALLE artikler som ligger under dette menypunktet. Dette gjelder også hvis en endrer navn på et menypunkt. Ta kontakt med nettredaktør før en eventuell navneendring eller sletting.

Bruk av emnetyper

Når en skal lage en ny artikkel velger publisisten hvilken mal siden skal bygges opp med. I publiseringsløsningen har maler betegnelsen "emnetyper". Det er i realiteten små forskjeller på de enkelte emnetypene. Vi finner emnetypene i egen meny i høyre kolonne.

  • Artikkel. Tjenestesider benytter "Artikkel"-mal. Det er ikke nødvendig å velge denne malen aktivt. Den er standard valg.
  • Aktueltsak. Normalt benyttes denne emnetypen for en nyhetssak. Aktueltsaker er ikke internt søkbare. Dersom det er viktig at saken midlertidig er internt søkbar velges "Aktuelt - søkbar". Denne settes så til "Aktueltsak" ved første revisjon. Sett revisjonsdato to år fram i tid hvis nyheten er en aktueltsak og ikke har lenker. Promobilde i mal brukes for å ha bilde på forsiden. Promobilde i "Metadata" brukes for å ha bilde i listevisning.
  • Delt felles innhold. Brukes når en artikkel skal distribueres til andre nettsteder. Denne emnetypen brukes kun av publisister som har fått egen opplæring og har tilstrekkelige rettigheter.
  • Informasjonsside. Denne emmetypen er helt lik "Aktuelt", men har i tillegg et felt for å legge inn kart.
  • Tannklinikker filter. Brukes kun av nettredaktør.
  • Tilskudd. Tjenestesider som handler om tilskudd og stipender bruker egen emnetype.

Veiledning om bruk av emnetype "Tilskudd"

Tittel

  1. Det skal maksimalt være 18 tegn i et enkelt ord i overskrift.
  2. Ikke bruk forkortelser i overskrift.
  3. Hvis artikkelen er en nyhet skal overskriften tilpasses to linjer i forside- eller temaboks.

Ingress

  1. Ingress er påkrevd i nyhetssaker. Den skal være kort - ikke over hundre tegn.
  2. Hvis artikkelen er en nyhet skal den skrives slik at det kommer hele setninger i forside- eller temasideboks.
  3. Bruk aldri bilder, video, lenker, tabeller eller FAQ i ingress.
  4. Presenter essensen av det som kommer, og skriv det viktigste først.

Bilde

  1. Et bilde bør vises i 75% størrelse, og være sentrert. Det skal vanligvis legges i toppen av brødtekst.
  2. Skriv inn en Alt-tekst.  Denne skal beskrive hva bildet viser i en kort setning, og er uavhengig av kontekst. Alt-teksten avsluttes med type innhold (For eksempel: Fylkesveg. Foto).
    Bilder som kun er ment som illustrasjon, uten direkte sammenheng med tekstens innhold, skal ikke ha en ALT-tekst. Et tomt ALT-tekst felt vil automatisk bli kodet “”, som betyr at alt-tekst skal være et tomt felt.
    NB! Et bilde kan brukes flere steder. Når et bilde lastes opp første gang settes det inn en "original" ALT-tekst. Denne vil vises på alle sider som bildet er satt inn, men kan overskrives på den enkelte siden. Dersom ALT-tekst originalt er tom, vil IKKE ALT-tekst på en side komme fram i selve bilde-databasen.
  3. Husk alltid å sette inn fotokredit. Ordet "Fotograf" settes inn automatisk. Ikke skriv dette ordet i bildebeskrivelse eller ALT-tekst.
  4. Bildebeskrivelse. Hva handler bildet om? Ikke bruk samme tekst i alt-tekst og bildebeskrivelse.
  5. Et bilde skal ha relevans til saken det skrives om. For tjenestesider er det normalt ikke behov for bilder.
  6. Bilder med tekst bør unngås. Dersom et bilde inneholder tekst skal innholdet skrives i direkte tilknytning til bildet.

Brødtekst og lenker

  1. Bruk alltid overskrift 2 før overskrift 3. Overskrift 1 brukes til overskrift, og er derfor ikke synlig i nedtrekksmenyen i editoren.
  2. Alle lenker skal beskrive innholdes det pekes til. Unngå "Les mer om" og lignende utsagn.
  3. Sett kun inn nødvendige lenker.
  4. Lenker som gir mer informasjon om et emne settes inn i grå boks nederst på siden. Dette gjelder også for rapporter.
  5. Lenker skal uansett i eget avsnitt i teksten. Husk å velge type utforming. Lenke angir mer informasjon. Knapp angir handling, typisk skjema.
  6. Sjekk at teksten ikke inneholder ekstra og unødvendige tomme linjer (avsnitt)
  7. Unngå fet skrift og kursiv i teksten.
  8. Vis varsomhet ved forkortelser. Bruk et klart språk, med korte setninger. Unngå fremmedord. Bruk ordforklaring.

Velg riktige menypunkter

Hvis artikkelen er en nyhet kan vi legge til flere menypunkter, dersom artikkelen skal vises på flere steder. NB! Når du er innlogget vises artikkelen kun der den ble produsert. På agderfk.no har vi flere temasider som viser nyheter, i tillegg til forsiden. Nye vil komme til.

Det er kun publisister i kommunikasjonsavdelingen som kan distribuere artikler direkte til forsiden av agderfk.no. Publisister som arbeider med temasider skal ta kontakt med sin primærkontakt for å avklare eventuell visning på forsiden.

Skolene har normalt ikke behov for å vise nyhetsartikler på flere steder enn forsiden.

Språk

Angi  på hvilket språk artikkelen er skrevet. Norsk bokmål er standard. Velg "Nynorsk" dersom dette er hovedspråket i artikkelen. (Høyre kolonne: Metadata / Artikkelspråk).

Dato og forfatter

Nyhetsartikler skal ha forfatter nederst på siden. Sett inn publisert dato. Dersom artikkelen blir endret i en revisjon skal "Endret dato" settes inn. NB! Dersom en nyhetsartikkel endres i en revisjon skal endringen skrives inn i teksten. For eksempel: "4. oktober 2022: Utgåtte lenker fjernet".

Tjenestesider har ingen subjektiv stemme, og skal normalt ikke ha forfatter. Dato og endringer settes i bunnen av artikkelen.