Eierskapsmelding 2023
8 Eierberetning
Alle tall er oppgitt i 1.000kr.
8.1 Svært vesentlig
8.1.1 Agder Kollektivtrafikk AS
Etablert: 1. januar 2008
Antall ansatte: 44
Administrerende direktør: Siv Elisabeth Wiken
Hjemmeside: www.akt.no
Revisor: KPMG
Organisasjonsnummer: 991 776 524
Om selskapet
Agder kollektivtrafikk AS (AKT) er et administrasjonsselskap for kollektivtrafikken på Agder. AKT har ansvaret for all kollektivtrafikk på Agder, inkludert lovpålagte skyssoppgaver. Selskapets formål er å tilby kollektiv persontransport og relaterte transporttjenester, gi informasjon til befolkningen om tilbudet og yte tjenester relatert til dette.
AKT eies av Agder fylkeskommune (80 %) og Kristiansand kommune (20 %). Selskapet har ansvar for all kollektivtrafikk på Agder, all skolebarntransport på Agder, kontrakter med busselskaper og transportører, ruteopplysning 177 for begge Agderfylkene. Agder Kollektivtrafikk AS ble opprettet som eget aksjeselskap 1.1.2008. Vest-Agder Kollektivtrafikk (ytre etat i fylkeskommunen) ble avviklet 31.12.2007, og selskapets personale og oppgaver ble overført til AKT. Selskapet skal ikke ha overskudd som formål og skal heller ikke utbetale utbytte til eierne. AKT er svært bevisst sitt samfunnsansvar og i 2019 ble FNs bærekraftsmål for første gang tatt inn i AKTs rapportering. Agder kollektivtrafikk AS bidrar til å gjøre kollektivtransporten utslippsfri ved å stille utslippskrav til innkjøp av transporttjenester med buss, drosje og båt. Agder fylkeskommune setter mål innen klimareduksjon av egen drift, at i 2030 er 90 % av kollektivtransporten utslippsfri. Agder kollektivtrafikk har en vedtatt strategi om gradvis elektrifisering av bussparken på Agder.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å tilby kollektiv persontransport og relaterte transporttjenester, gi informasjon til befolkningen om tilbudet og yte tjenester relatert til dette. Selskapet skal primært ikke selv utføre transporttjenester, men kjøpe slike tjenester fra eksterne tjenesteleverandører. Selskapet står fritt til å organisere deler av sin virksomhet i egne resultatenheter/selskaper.
Målsettingen for selskapet er å tilby innbyggerne et velfungerende og kostnadseffektivt kollektivtilbud, samt utføre lovpålagte skyssoppgaver på en formålstjenlig måte. Selskapet skal bidra til en miljøvennlig trafikkutvikling og tilby velfungerende og kostnadseffektive transporttjenester i tråd med eiernes vedtatte målsettinger og økonomiske tildelinger. Når Selskapet inngår nye kontrakter om levering av kollektivtransporttjenester eller eksisterende kontrakter skal fornyes, skal dette som hovedregel skje gjennom konkurranseutsetting. Reviderte vedtekter ble vedtatt på generalforsamling den 8. juni 2022.
Eierstrategi og formål
Selskapet skal utvikles fra et kollektivselskap til et mobilitetsselskap som enkelt tilbyr kundevennlige sammenhengende reiser til befolkningen uavhengig av transportmiddel. Selskapet skal bidra til en miljøvennlig trafikkutvikling i tråd med eiernes vedtatte målsettinger og økonomiske tildelinger.
Høsten 2021 vedtok Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune felles eierstrategi for AKT AS. Eierstrategien skal evalueres minst hvert fjerde år, eller ved behov. Evalueringen skal skje etter vurdering og eventuell revidering av overordnede prinsipp for eierstyring som utføres ved oppstarten av hver valgperiode.
Eierstyringen skal utøves i generalforsamlingen i samsvar med aksjelovens bestemmelser. Det skal dessuten avholdes minst ett årlig eiermøte for å sikre god informasjonsutveksling mellom eierne og selskapet. I eiermøtene drøftes selskapets virksomhet og utvikling på bakgrunn av jevnlig informasjonen fra selskapet. Styret kaller i alminnelighet inn til eiermøte, og møtetidspunkt varsles i god tid.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet hadde i 2022 driftsinntekter på 926 mill. kroner og et negativt årsresultat på 23,9 mill. kroner. Staten bidro med 77 mill. kroner i belønningsmidler i 2022 gjennom belønningsavtalen 2020-2023. AKT har i 2022 fått kompensert bortfall av billettinntekter slik at nedgang i billettinntekter ikke har påvirket resultatet negativt.
Økonomiske hendelser
Totalt ble det gitt driftstilskudd på 489,7 mill. kroner i 2022 til AKT AS. I tillegg har AKT fått utbetalt belønningsmidler på 77 mill. kroner og 20 mill. kroner i statlig tilskudd til billettreduksjon i Kristiansandsregionen. I løpet av 2022 har antall reiser i kollektivtrafikken kommet tilbake på 2019-nivå. Kollektivtrafikken har 80 000 reiser pr dag. Ved inngang til 2023 ligger antall reiser 10% over 2019-nivået. Totalt ble det i 2022 gjennomført 18,3 millioner reiser på Agder. AKT retter en stor takk til busselskapene og deres sjåfører for innsatsen under pandemien. Etter noen krevende år med pandemien ble dette avløst av en kostnadskrise forårsaket av økte kostnader til spesielt drivstoff og strøm. Kostnadsøkningen kan bli varig og finansieringen av kollektivtrafikken fra 2024 er en utfordring som må løses for å unngå at rutetilbudet må reduseres eller billettprisene økes.
En kundetilfredshetsundersøkelse som ble gjennomført i mai 2022 viste at 93% av brukerne var svært godt fornøyd med tjenesten.
Samfunnsansvar
Det jobbes målrettet mot å få flere av regionens innbyggere til å benytte kollektivtransport samtidig som det er stort fokus på utslippsreduserende tiltak gjennom effektiv ruteproduksjon og mer miljøvennlig bussmateriell.
Ved utgangen av 2022 var det 18 busser med nullutslippsteknologi som kjørte i Agder. Dette er en økning på syv busser fra 2021. Økningen hører til endringen av kontrakten i anbud vest som har medført økningen i elbusser og en reduksjon på 54 eldre dieselbusser av typen Euro III, IV og V. Endringen ble satt i kraft 01.07.2022. Full effekt av utskiftningen kommer da i 2023
8.1.2 Agder arbeidsmiljø IKS
Etablert: 20. juni 2002
Antall ansatte: 14
Daglig leder: Jan Øyvind Evensen
Hjemmeside: www.agderarbeidsmiljo.no
Organisasjonsnummer: 984 959 206
Revisor: Sørlandet kommunerevisjon IKS
Om selskapet
Gir tjenester innenfor helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Selskapet er en godkjent bedriftshelsetjeneste og har lang erfaring og kompetanse innenfor BHT og Helse, Miljø og Sikkerhetsarbeid (HMS). Foruten å levere bedriftshelsetjenester til Agder fylkeskommune leverer selskapet også tjenester til andre bedrifter.
Visjon: Sammen om bærekraftige arbeidsmiljøer på Agder.
Mål: Agder Arbeidsmiljø IKS skal være den selvsagte samarbeidspartner i HMS- og BHT-saker hos våre eiere og kunder.
Verdier: Arbeidsglede, Redelighet og Kompetanse.
Vedtektsfestet formål
Selskapet har følgende formål:
- å yte fullverdige tjenester innenfor helse, miljø og sikkerhetsarbeid i eierorganisasjonene og til andre
- å sikre at eiernes plikter etter lov og avtaler innenfor HMS området følges opp og gjennomføres gjennom veiledning, oppfølging og tilrettelegging
- å bistå alle ledd og nivåer i eierorganisasjonene i konkrete HMS saker, og bistå enhver leder slik at lederens ansvar for HMS innen sitt område klargjøres og tilrettelegges
- Selskapet kan samarbeide med andre i den utstrekning slikt samarbeid faller innenfor selskapets formål.
Eierstrategi og formål
Aust-Agder fylkeskommune og Arendal kommune vedtok og etablerte Agder Arbeidsmiljø IKS i 2002, se AAfk sak 37/2002. Agder fylkeskommune besluttet i forbindelse med fylkessammenslåingen å videreføre eierskapet i Agder Arbeidsmiljø IKS.
Eieransvarlig vil ta tak i arbeidet med å utarbeide eierstrategi, ettersom Agder arbeidsmiljø IKS er kategorisert til å være et svært vesentlig eierskap. Dette arbeidet starter opp på nyåret.
Eierskap
Året 2022
Økonomisk utvikling
Agder arbeidsmiljø IKS hadde i 2022 negativt driftsresultat på 0,2 mill. kroner mot 0,4 mill. kroner i positivt resultat i 2021. Dette er et driftsresultat som er 374 000 kroner høyere enn budsjettert. Årsaken til avviket mot budsjett kan henføres til høyere renteinntekter og refusjoner - NAV, samt noe høyere lønnskostnader.
Driften er finansiert med 667 000 kroner fra disposisjonsfondet i 2022 mot 347 000 kroner i 2021. Saldo på selskapets disposisjonsfond 31.12.22 var på 4,1 mill. kroner.
Økonomiske hendelser
Fra 1. januar 2020 ble Agder Arbeidsmiljø IKS bedriftshelsetjeneste for Agder fylkeskommune. Det har blitt brukt mye ressurser dette samarbeidet også i 2022. Agder fylkeskommune utbetalte 4,27 mill. kroner i tilskudd til selskapet i 2022. Totalt mottok selskapet følgende tilskudd i 2022
AFK: 4 274 000
Arendal kommune: 4 279 000
Froland kommune: 673 000
Åmli kommune: 255 000
Totalt: 9 481 000
8.1.3 Ferde AS
Etablert: 5. oktober 2016
Antall ansatte: 58
Administrerende direktør: Trond Juvik
Hjemmeside: www.ferde.no
Revisor: KPMG AS
Organisasjonsnummer: 918 012 745
Om selskapet
Ferde AS, stiftet 05.10.2016, er det regionale bompengeselskapet for region Sørvest, som omfatter fylkene Vestland, Rogaland og Agder. Den nye Bompengereformen har hatt en målsetting om å redusere antallet bompengeselskap (fra 64 til 5 bompengeselskap) og rendyrke bompengedrift i færre, større selskap. Det overordnede målet for bompengeselskapene i Norge er å bidra til en mer kostnadseffektiv bompengefinansiering av transportinfrastruktur gjennom effektiv innkreving og gode finansieringsvilkår.
For å kunne etablere det regionale bompengeselskapet, Ferde AS, i tråd med kravene til Samferdselsdepartementet, har det vært gjennomført omfattende selskapsomstruktureringer i bompenge-sektoren. 24 bompengeselskap i region Sørvest har blitt til ett. Sørvest Bomvegselskap AS ervervet høsten 2017 BT Signaal AS. I prosessen ble hele selskapet kjøpt, men den delen av BT Signaal AS som ikke var forenlig med bompengeavtalen mellom Ferde AS og Samferdselsdepartementet, ble beholdt i BT Signaal AS, som nå har endret navn til Skyttel AS. 1. januar 2018 endret Sørvest Bomvegselskap AS navn til Ferde AS. Ferde AS er organisert som et aksjeselskap og følger aksjelovens bestemmelser. De tre fylkeskommunene eier en tredjedel hver av aksjene i selskapet og innehar to styrerepresentanter og en vararepresentant i styret hver.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å forestå bompengefinansiering av utbyggingsprosjekt i eierfylkene (Vestland, Rogaland og Agder). Selskapet har oppgaver i forhold til vedtatte innkrevingsprosjekt. Selskapet skal ikke brukes som en pådriverorganisasjon for nye veiprosjekt. Selskapet skal ikke gi aksjeeierne økonomisk utbytte.
Eierstrategi og formål
Formålet med eierskapet i Ferde AS er å ta del i et fylkeskommunalt fellestiltak hvis formål er å gi mulighet for stordriftsfordeler sammenliknet med tidligere organisering, bedre kontroll og en mer brukervennlig bompengeordning. Den overordnede målsettingen med selskapet er å sørge for effektiv bompenge-finansiering og gode finansieringsvilkår. Brukervennlige løsninger skal også være sentralt. En grunnleggende forutsetning er at det ikke skal forekomme kryssubsidiering mellom de ulike bompengeprosjektene. Ferde skal ikke være pådriver for nye veiprosjekter, og skal heller ikke gi aksjonærene økonomisk utbytte.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsinntektene for Ferde økte fra 3915 mill. kroner i 2021 til 4001 mill. kroner i 2022. Trafikkmønsteret har for det meste normalisert seg gjennom året sammenlignet med før koronapandemien, selv om det fortsatt var noen koronarestriksjoner som påvirket trafikken i begynnelsen av året. Selskapet registrerte om lag 279 millioner passeringer i Ferde sine 116 bomstasjoner i 2022, mot 256 millioner passeringer i 2021. Elbilandelen har vært økende gjennom året og er over 40 prosent i enkelte prosjekter. Driftskostnadene ble redusert med 48 mill. kroner fra 302 mill. kroner i 2021 til 254 mill. kroner i 2022. Kostnadsreduksjonen har gitt positivt utslag på kostnadsmåltallsindikatorene som bompengeselskapene blir målt på. Driftskostnadene per passering var i 2022 0,85 kroner, mot 1,09 kroner i 2021. Kontinuerlig arbeid med god selskapsstyring, prosesser, utvikling og anvendelse av teknologiske løsninger gir resultater. I tillegg er det positivt at selskapet fortsetter å oppnå svært god medarbeidertilfredshet. Årsresultat for selskapet var 8,0 mill. kroner sammenlignet med 14,0 mill. kroner i 2021. Årsresultatet er i sin helhet overført til annen egenkapital.
2022 har vært preget av den generelle økningen i rentenivået som har påvirket finanskostnadene i Ferde vesentlig. I hovedsak skyldes dette økte markedsrenter på den flytende delen av gjelden og høyere kredittmarginer. Det forventes tilsvarende høyt rentenivå på låneporteføljen fremover. Alle låneopptak i Ferde har sikkerhet i fylkeskommunale eller en kombinasjon av fylkeskommunale og kommunale selvskyldnergarantier. Disse garantiene bidrar til at Ferde har god tilgang til attraktiv priset finansiering. Samlede garantier gitt overfor Ferde per 31.12.2022 var på 67 446 mill. kroner. Garantibeløp er oppgitt i nominelle verdier og den enkelte stortingsproposisjonen med tilhørende garantivedtak kan inneholde rammer for indeksjustering. Garantien vil for de fleste prosjekter i tillegg dekke inntil 10 prosent av utestående hovedstol til evt. påløpte renter og omkostninger.
Økonomiske hendelser
Ferde har i 2022 etablert et revidert og oppdatert finansreglement. Virksomheten medfører betydelige finansieringsbehov med innlån og finansielle plasseringer og følgelig eksponering mot finansmarkedene. Dette medfører at det er viktig at selskapet til enhver tid har kapasitet, kompetanse og prosedyrer som sørger for at vi er i stand til å håndtere samlet finansiell eksponering. Finansreglementet er ment å være et verktøy for å sette rammer og tydeliggjøre tillatt handlingsrom for selskapets finansielle operasjon, og å skape forutsigbarhet og ivareta garantistenes interesser. Ferde har i 2022 oppdatert og fornyet grønt rammeverk for finansiering, et rammeverk som vi etablerte i 2019. Dette har gitt selskapet mulighet til å utstede grønne lån for å finansiere bybane, gang- og sykkelvei samt infrastruktur knyttet til kollektivtransport og lavkarbontransport. Rammeverket er vurdert av Cicero, og gitt en samlet Dark Green gradering. For Ferde er det grønne rammeverket en del av målet om å være en synlig, aktiv og attraktiv aktør i finansmarkedene, og bidrar til reduserte finanskostnader på den delen av porteføljen som kvalifiserer til grønn finansiering. I løpet av 2023 vil selskapet utarbeide ny selskapsstrategi og ta del i den videre utviklingen av bompengesektoren i samarbeid med eiere og oppdragsgivere.
2022 er det første året for Ferde som rent bompengeselskap uten utstedervirksomheten Flyt AS som ble solgt til Gjensidige Forsikring ASA i 2021. Dette som følge av oppfyllelse av bompengereformen der det er vedtatt at utstedervirksomheten skal skilles ut fra bompengeselskapene og håndteres av kommersielle aktører Ferde AS krever derfor ikke lenger inn bompenger direkte fra bilistene som har AutoPASS-avtale, men via godkjente utstedere mot en godtgjørelse. Utstedergodtgjørelsen er i utstederforskriften fastsatt til 1,75 prosent pluss merverdiavgift av netto akseptert transaksjonsbeløp (bompengeinntekten)
I 2022 ble ledelsessystemene og kvalitetssystemene i Ferde henholdsvis ISO 9001 og ISO 14001 sertifiserte. For 2023 har selskapet som mål å bli sertifisert i henhold til ISO 27001 som stiller krav til informasjonssikkerhet. Dette er et resultat av felles innsats i hele selskapsorganisasjonen.
Ferde har i løpet av 2022 oppdatert og fornyet sitt grønne rammeverk for finansiering. Rammeverket gir Ferde mulighet til å utstede grønne lån for å finansiere bybane, gang- og sykkelvei samt infrastruktur knyttet til kollektiv transport og lavkarbon transport.
8.1.4 Lister Kompetanse AS
Etablert: 19. desember 2003
Antall ansatte: 2
Daglig leder: Hilde Gunn Strømme
Hjemmeside: www.listersamarbeidet.no
Revisor: Bruli revisjon AS
Organisasjonsnummer: 986 488 111
Om selskapet
Lister Kompetanse tilbyr desentralisert og distriktsvennlig utdanning på fagskole og universitet/høgskolenivå gjennom samarbeid med høgskoler og fagskoler i regionen. Studiene er nettbasert kombinert med samlinger og de fleste av studiene er gratis. Pågående studier er sykepleie, barnehagelærer, grunnskolelærer, veiledningspedagogikk, økonomi og administrasjon, organisasjon og ledelse, bedriftsøkonomi og innkjøpsledelse, samt studie i digital kompetanse for lærere. Det er også et samarbeid med UiA og Fagskolen i Rogaland om studier innen velferdsteknologi.
Vedtektsfestet formål
Selskapet skal ivareta regionens interesser knyttet til studier og utdanningstilbud på høgskole- og universitetsnivå i Lister-kommunene. Satsingsområdene skal være grunnutdanninger, samt kartleggingsoppgaver i forhold til etter- og videreutdanning på høgskole- og universitetsnivå. Selskapet skal legge vekt på koordinering og samordning av aktiviteter som kan bidra til å øke kompetansenivået i regionen, herunder også regionale prosjekter knyttet til utvikling og utnyttelse av kompetanse.
Eierstrategi og formål
Lister kompetanse er et viktig selskap som bidrar til kompetanseutvikling og utdanning, og således understøtter hovedmålet i Regionplan Agder 2030: "Sammen skal vi utvikle Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region i 2030 – et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår"
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Resultatet for selskapet endte på 222 872 kroner for 2022 mot 12 922 kroner i 2021.
Store deler av selskapets driftsinntekter knytter seg til offentlige tilskudd.
Selskapet ønsker å jobbe videre med å skape flere utdanningsplasser i regionen. Studietilbudet skal være gratis for studentene. De betaler kun semesteravgift på lik linje med ordinære studenter på høyskole og universitet. Utover dette betales det en egenandel på eksamensavgift til selskapet.
Økonomiske hendelser
Lister Kompetanse har stått på statsbudsjettet siden 2019 med ca. 1 mill. kroner årlig statlige midler. Bevilgningen videreføres også i 2023.
Selskapet mottok tilskudd fra det offentlige på 2 mill. kroner i 2022. 0,6 mill. kroner kom fra Agder fylkeskommune og 0,6 mill. kroner fra de øvrige eierkommuner. I tillegg er det inntektsført prosjektmidler fra kunnskapsdepartementet på kr 0,8 mill. kroner.
8.1.5 Vigo IKS
Etablert: 1. februar 2012
Antall ansatte: 30
Administrerende direktør: Hilde Benno Vaage
Hjemmeside https://www.vigoiks.no
Organisasjonsnummer: 998 283 914
Revisor: Vestfold og Telemark revisjon IKS
Om selskapet
Vigo IKS ivaretar utvikling og forvaltning av fylkeskommunenes felles IT-systemer innen videregående opplæring, samferdsel og teknologi. Arbeidsoppgavene er blant annet: anskaffelser og forvaltning av felles IT - løsninger, forvaltning og videreutvikling av VIGO Sentralbase, utvikling og forvaltning av nytt skoleadministrativt system, Visma InSchool, kvalitetssikring av elev- og lærlingdata, informasjonsarbeid til fylkeskommunene via vilbli.no samt utvikling av løsning for arkivering av dokumenter fra fagsystemene til arkiv. Vigo IKS har også ansvar for IKT-oppgaver innen samferdselsområdet, og etablert avtaler om fellesløsninger for forvaltning, drift og vedlikehold av fylkesveinettet og for oppfølging av utbyggingsprosjekter.
Selskapet eies av fylkeskommunene og styres av et representantskap med et medlem fra hver fylkeskommune og et fra Oslo kommune, samt et styre. Vigo IKS har hovedkontor i Porsgrunn med 40 fast ansatte. Selskapet frikjøper ansatte fra fylkeskommunene ved behov.
Vedtektsfestet formål
«Selskapet er et IKT- og digitaliseringsselskap som skal sørge for effektive og behovsstyrte anskaffelser, forvaltning og drift av digitale tjenester for fylkeskommunens lovpålagte oppgaver innen utdanning og samferdselsforvaltning. Lov om offentlige anskaffelser og reglement om offentlig støtte skal ivaretas. Selskapet skal også tilby nødvendig faglig opplæring og veiledning knyttet til tjenestene som skal leveres. Digitale tjenester knyttet til lovpålagte fylkeskommunale oppgaver kan legges til selskapet i tråd med deltakernes behov og bestilling innenfor de rammer representantskapet fastsetter og som ikke er av økonomisk art».
Eierstrategi og formål
Selskapet er et IKT- og digitaliseringsselskap som skal sørge for effektive og behovsstyrte anskaffelser, forvaltning og drift av digitale tjenester for fylkeskommunenes lovpålagte oppgaver innenfor utdanning og samferdselsforvaltning.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapets brutto driftsutgifter for 2022 var på 125,7 mill. kroner mot 78,2 mill. kroner året før. Årsregnskapet for 2022 viser et ordinært resultat på 4,1 mill. kroner Selskapets årsregnskap for 2022 viser også en underdekning i investeringsregnskapet på 0,9 mill. kroner som følge av manglende budsjettering av ny internettside og inventar i forbindelse med flytting og utvidelse av selskapet. For budsjett og regnskapsåret innbetalte eierne 111,5 mill. kroner til drift, videreutvikling og forvaltning av fagsystemer og prosjekter mot 73,5 mill. kroner i 2021.
Mindreforbruket i 2022 skyldes særlig at en del produksjonssatte funksjonelle forbedringer ikke har blitt fakturert fra leverandører og tas ikke i bruk før primo 2023. Vi har merforbruk på det nye området seksjon samferdsel og på seksjon fellestjenester innenfor FINT og skjema. Selskapet har i 2022 mindreforbruk innenfor områdene PAS og VIGO-BAS. Disposisjonsfondets størrelse er ved regnskapsavleggelsen 31.12.22 på 16,8 mill. kroner. mot 12,7 mill. kroner. pr 31.12.21.
Brutto driftsresultat for regnskapsåret 2022 er på 3,2 mill. kroner Etter netto finansinntekter på 0,9 mill. kroner. er det ordinære resultatet på 4,1 mill. kroner Selskapet har i 2022 gjort nødvendige investeringer i ny nettside samt mer inventar og utstyr til større lokaler for å huse flere ansatte. Dette har ikke vært budsjettert i eget investeringsbudsjett.
På driftsinntektene har selskapet 7,6 mill. kroner i høyere inntekter enn hva det regulerte budsjettet viser. Dette skyldes i hovedsak en ekstra innhenting av finansiering utført i 2022 på 5 mill. kroner i forbindelse med en samarbeidsavtale om et system for grunnerverv. I tillegg har avregning av lisenser på området Qlik gitt noe høyere inntekter enn budsjettert, samt at selskapet kom til enighet med avgiver av skjemaprosjektet om en delfinansiering som ikke var budsjettert. Høyere inntekter på moms kompensasjon på 4,0 mill. kroner henger både sammen med merforbruket på kjøp av varer og tjenester samt at budsjettering trolig var litt for forsiktig i forhold til de budsjetterte inntektene på denne posten. På lønnsutgifter er det et merforbruk på 1,8 mill. kroner som skyldes flere ikke budsjetterte nyansettelser. Selskapets langsiktige plan er å ha mest mulig drift i egenregi og fase ut eksterne konsulenter der de kan gjøre det. Selskapet har i den forbindelse forsert en del ansettelser høsten 2022, og fått rekruttert inn nødvendig kompetanse raskere enn planlagt. Mindreforbruk på posten sosiale utgifter med 0,9 mill. kroner skyldes at de faktiske pensjonskostnadene var lavere enn budsjettert. Merforbruket med kroner 6,6 mill. kroner på kjøp av varer og tjenester som inngår i tjenesteproduksjonen skyldes i hovedsak høyere aktivitet både på utvikling av tjenester særlig på samferdselsområdet samt at økt datatrafikk trengte mer serverkapasitet på FINT området.
Mindreforbruket på 2,7 mill. kroner for kjøp av varer og tjenester som erstatter tjenesteproduksjonen skyldes i hovedsak lavere frikjøp av ansatte fra fylkeskommunene enn det som var budsjettert. Merforbruk på overføringer moms kompensasjon på 4,0 mill. kroner henger både sammen med merforbruket på kjøp av varer og tjenester samt litt for svak budsjettering av postene i forhold til de budsjetterte utgiftene.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune har i 2022 utbetalt 5,7 mill. kroner i tilskudd til VIGO IKS. Avsatt beløp for 2023 er 6,27 mill. kroner
8.1.6 Konsesjonskraft IKS
Etablert: 25. august 2003
Antall ansatte: 2
Administrerende direktør: Andreas Myhre
Hjemmeside: www.konsesjonskraft.no
Revisor: BDO AS
Organisasjonsnummer: 971 330 937
Om selskapet
Konsesjonskraft IKS er et unikt interkommunalt samarbeid mellom Agder fylkeskommune og 19 kommuner i Agder.
Samarbeidet startet i Aust-Agder i 1984, og blei utvidet med Vest-Agder i 2014. Konsesjonskraft IKS sørger for at konsesjonskraften blir omsatt i markedet og prissikret i samsvar med den fastsatte risikostrategien.
Selskapet bygger kompetanse lokalt og arbeider for å trygge konsesjonskraftordninga samtidig som selskapet skal sikre deltakerne gode og påregnelige kraftinntekter. Kraftinntektene er viktige for både den kommunale velferdsproduksjonen og for utvikling av infrastruktur og næringsliv i regionen.
Vedtektsfestet formål
Konsesjonskraft IKS skal være en ledende nasjonal forvalter av konsesjonskraft. Konsesjonskraft IKS skal omsette kommunene og fylkeskommunen si konsesjonskraft, gjennom å ta imot og formidle videre den pengeytinga som oppstår gjennom forvaltning av konsesjonskraftrettene og delta i virksomheten som har naturlig sammenheng med dette. Konsesjonskraft IKS skal etterleve og praktisere prinsippet om meroffentlighet i alt arbeid. Konsesjonskraft IKS skal blant annet trygge konsesjonskraftordningen som en kommunal/fylkeskommunal rett, trygge verdien i konsesjonskraftordninga, og sikre deltakerne påregnelige og gode inntekter.
Eierstrategi og formål
Agder fylkeskommunes formål med eierskapet i Konsesjonskraft IKS er å sikre god forvaltning av fylkeskommunens andel av konsesjonskraften.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsinntektene til Konsesjonskraft IKS stammer fra salg av kraft i markedet. Selskapets driftsinntekter økte med 428,3 mill. kroner fra 2021 til 2022. I samme periode ble driftskostnadene redusert 41,6 mill. kroner.
I 2022 solgte KIKS totalt 889,4 GWh konsesjonskraft. Av dette ble 888,4 GWh omsatt fysisk på NordPool Spot, og 1 GWh ble levert som finansiell leveringsavtale basert på NordPool spotpriser. Driftsinntektene svarer seg fra salg av kraft i markedet. Gjennomsnittlig spotpris for 2022 var 136,9 øre/kWh for Norden, og 212,6 øre/kWh for NO2, en rekordhøy pris. KIKS sin risikostrategi pålegger at store deler av kraften for 2022 blir sikret i perioden 2019-2021, da prisene var lavere. KIKS oppnådde totalt en brutto
inntekt på 99,2 øre/KWh, som gir en driftsinntekt på kr 882 mill. kroner.
Resultat før overførte konsesjonskraftinntekter i 2022 er på 822 mill. kroner mot kr 357,5 mill. kroner i 2021.
Reservekapital etter årsoppgjørsdisposisjoner er på 679,2 mill. kroner, økning på 422 mill. kroner fra 2021.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune fikk i 2022 utbetalt 206 mill. kroner fra Konsesjonskraft IKS.
8.1.7 IKT Agder IKS
Etablert: 16. oktober 2002
Antall ansatte: 91
Administrerende direktør: Rune Johansen
Hjemmeside: www.ikt-agder.no
Revisor: Sørlandet kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 985 359 385
Om selskapet
Selskapet skal sammen med de respektive fagmiljøene hos eierne ivareta deltakernes oppgaver knyttet til drift, service og utvikling av IKT. Tjenestene omfatter blant annet brukersupport, drift av utstyr, nettverk, systemforvaltning, prosjektledelse og IKT-rådgivning. IKT Agder IKS var Norges første interkommunale IKT-driftsselskap med tjenester på to nivå av offentlig forvaltning.
Vedtektsfestet formål
Selskapet skal sammen med de respektive fagmiljøene hos eierne ivaretadeltakernes oppgaver knyttet til drift, service og utvikling av IKT løsninger som understøtter deltakernes tjenesteproduksjon og forvaltning, samt være deltakernes IKT faglige instans innen disse områdene. Selskapet skal bidra til at deltakerne gis økt innovasjons- og utviklingskraft. Selskapet kan levere tjenester til andre innenfor rammen av loven og de rammer styret fastsetter.
Eierstrategi og formål
Fylkeskommunens mål med satsingen i IKT Agder IKS er videreutvikling og styrking av selskapet som et høykompetent interkommunalt IKT selskap på Agder, som igjen kan bidra til å styrke eiernes kompetanse innen IKT. Det er en forventning om at selskapet bidrar høy grad av effektivitet og god kostnadskontroll i forbindelse med anskaffelse, drift og utvikling av fylkeskommunale og kommunale IKT tjenester, samt økt gjennomføringskraft og gevinstrealisering i digitaliseringsprosesser.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsinntektene i IKT Agder IKS var på 265,6 mill. kroner i 2022. 3,6 mill. kroner høyere enn fjoråret. Driftsutgiftene var 273,7 mill. kroner i 2022 mot 274 mill. kroner i 2021. Det vil si en reduksjon i driftsutgiftene på 0,3 mill. kroner fra 2021 til 2022. Selskapet har forbedret årsresultatet med 2,8 mill. kroner fra 1,7 mill. kroner i 2021 til 4,5 mill. kroner i 2022. Lavt budsjettavvik på 1,8 prosent vitner om god økonomistyring. Resultatet gir også rom for videre oppbygging av reservene i selskapet.
Ved årsskiftet hadde selskapet 91 faste ansatte, 7 lærlinger og 1 trainee. I tillegg var det 3 midlertidige ansatte og 3 eksterne innleide prosjekt ledere. Ansatte fra Setesdal IKS ble virksomhetsoverdratt til IKT Agder i mai måned, dette gjaldt 5 faste ansatte og 1 lærling.
14 ansatte valgte å slutte/gå av med pensjon, noe som gir en turnover på 12,74% i 2022. Dette er vesentlig over måltallet vi har på < 4%. Dette skyldes i hovedsak en endring i arbeidsmarkedet, med stor etterspørsel etter IKT kompetanse. Flere av de som har valgt å slutte går over til privat sektor på grunn av bedre lønn og betingelser.
Selskapet støtter kompetanseløft og videreutdanning mot bachelor og master. I 2022 ble det brukt 1.500.000 kroner på kompetansehevende tiltak (opplæring/kurs, fagdager og lederutvikling).
IKT Agder er en kompetansebedrift der de ansatte er en kritisk ressurs for selskapet. Våren 2022 gjennomførte vi en kompetansekartlegging av alle ansatte som gir god oversikt over hvilken kompetanse som må styrkes.
Økonomiske hendelser
Selskapet ble utvidet med 4 nye deltakere i april 2022 (Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle) og eies av 14 kommuner samt Agder fylkeskommune. IKT Agder har ansvar for 47.000 brukere og har flere kommunalt eide selskaper som kunder; Agder Arbeidsmiljø, Agder Kommunale Støttetjenester (AKST), Agder Renovasjon, Agder kollektivtrafikk, Arendal International School, Arendal Kirkelige Fellesråd, Aust-Agder Museum og Arkiv, Agder Revisjon, St. Franciskus skole, Vest-Agder Krisesenter og Vest-Agder museet.
8.1.8 Arkivsenter Sør IKS
Etablert: 13. februar 2003
Antall ansatte: 11
Administrerende direktør: Turid Holen
Hjemmeside: www.ikava.no
Revisor: Agder kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 971 531 673
Om selskapet
Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS skal arbeide for at verdifullt kommunalt og fylkeskommunalt arkivmateriale blir tatt vare på og gjort tilgjengelig i samsvar med arkivloven. IKAVA har ansvar for ordning og katalogisering av eiernes eldre arkiver og ser til at de oppbevares forsvarlig og er tilgjenglige for publikum. Selskapet driver opplæring, rådgivning og veiledning i arkivsystemer og -rutiner og medvirker ved utarbeidelse av regelverk og i arkivplanleggingsprosjekter. IKAVA bistår også med annet arkivarbeid for eierkommunene og driver en felles depotløsning for eldre og avsluttede arkiver.
(Selskapet skiftet navn til Arkivsenter Sør 01.01.2021 fra Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS).
Vedtektsfestet formål
Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS skal arbeide for at verdifullt kommunalt og fylkeskommunalt arkivmateriale blir tatt vare på og gjort tilgjengelig for allmennhetens bruk, forskning og andre forvaltningsmessige og kulturelle formål i samsvar med arkivloven. Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS vil i samråd med kommunene og fylkeskommunen ha ansvar for ordning av deltakernes fjernarkiv, stå for opplæring og veiledning i arkivsystemer og arkivrutiner, rådgivning og tilsyn med arkivlokaler, samt bistå med annet arkivarbeid for deltakerne. Hver deltaker har krav på å få utført arbeid i rimelig forhold til innbetalt tilskudd i henhold til vedtatt arbeidsplan for hvert år. Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS har anledning til å påta seg betalte konsulentoppdrag for private og offentlige arkivskapere, dersom dette ikke går ut over ordinære plikter i forhold til deltakerkommunene.
Eierstrategi og formål
Selskapet eies i partnerskap med kommunene i tidligere Vest-Agder, og har som formål å sikre gode arkivtjenester og oppfølging av lovpålagte (jfr. arkivloven) oppgaver for kommunene og fylkeskommunen.
IKAVA inngår i prosessen om å utrede den framtidige strukturen for arkiv- og museumssektoren i Agder.
Fylkestinget vedtok i FT-sak 61/22, den 25.10.2022:
- Fylkestinget godkjenner mandat for utredning av arkiv- og museumsstrukturen i Agder.
- Fylkeskommunedirektøren får mandat til å igangsette arbeidet med utredningen i henhold til beskrivelsen i vedlagte mandat sammen med de øvrige eierne og institusjonene.
- Kostnader til utredningen dekkes over budsjettet til avdeling for kulturminnevern og kulturturisme – ansvar 500200 for 2022. Kostnader for 2023 følges opp i budsjettprosessen.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
For 2022 hadde Arkivsenter sør budsjettert med bruk av disposisjonsfond på 300 000 kroner. Midlene var satt av til et treårig prosjekt for medie konvertering for kassasjon. Prosjektet ble startet opp som planlagt i 2022 og de avsatte midlene gikk til kostnader til programvare og lønnskostnader i digitaliseringsprosjektet. Det ble mediekonvertert 15 hyllemeter med barnevernsarkiver for Kristiansand kommune i 2022, noe av kostnadene kunne dekkes inn av prosjektmidler fra kommunen til arkivordning av disse arkivene, etter avtale med kommunen.
Regnskapet viser et merforbruk på 161 989 kroner i Arkivsenter sørs drift. Det er i tillegg overført 11 621 kroner til egenkapitalinnskudd i KLP. Det totale merforbruket er på 173 610 kroner. Det ikke budsjetterte merforbruket skyldes i hovedsak en dobling av strømutgiftene som ikke var budsjettert.
Ved årsskiftet er disposisjonsfondet på 3,033 mill. kroner, etter at merforbruket på 173 610 kroner er dekket inn. Disposisjonsfondet for redusert husleie er på 1 243 892 kroner. Bundet driftsfond er på100 000 kroner. Bundet driftsfond satt av i 2019 var på opprinnelig 200 000 kroner som digitalisering for kassasjon er i hovedsak gjennomført. Det gjenstår ferdigstilling av det digitale arkivet for langtidsbevaring. De resterende 100 000 kronene på det bundne driftsfondet vil blir brukt på utgifter knyttet til dette i 2023.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget 1,079 mill. kroner i tilskudd til Arkivsenter Sør for 2022.
Evaluering av eierskap
Agder fylkeskommune vedtok i 2021 å initiere en utredningsprosess der arkiv- og museumsstrukturen i Agder vurderes. I 2022 ble mandatet/planen for denne utredingen ferdigstilt. Mandatet ble utarbeidet av institusjonene selv sammen med fylkeskommunen og fire andre utvalgte eierkommuner. Institusjonenes styrer behandlet mandatet som deretter ble sendt til behandling i eierkommunene. Resultatet av denne utredningen kan få store konsekvenser for selskapet og vil kunne medføre endringer i organisering av arkiv- og museumsstrukturen i Agder ved sammenslåing av alle eller flere av selskapene.
8.1.9 Vest-Agder museet IKS
Etablert: 14. september 2005
Antall ansatte: 66
Administrerende direktør: John Olsen
Hjemmeside: www.vestagdermuseet.no
Revisor: Agder kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 989 072 048
Om selskapet
Organisere innsamling, bevaring, dokumentasjon, forskning og formidling av kulturhistorie for Vest-Agder.
Vedtektsfestet formål
Organisere innsamling, bevaring, dokumentasjon, forskning og formidling av kulturhistorie for Vest-Agder. Har ansvaret for drift og forvaltning av de samlinger og anlegg som eies av de museer som etter avtale er med i Vest-Agder-museet. Museet skal bidra til at de deltakende kommuner får et godt museumstilbud. Vest-Agder-museet skal legge til rette for frivillig deltakelse i det muserale arbeidet. Museet kan etter avtale gi faglig bistand til museer/kommuner som ikke er med i selskapet. De museumsfaglige oppgavene skal utføres i samsvar med ICOMs museumsetiske regelverk.
Eierstrategi og formål
Vest-Agder-museet er organisert som et interkommunalt selskap med formål å organisere innsamling, bevaring, dokumentasjon, forskning og formidling av kunst- og kulturhistorien i Vest-Agder. Museet har ansvar for drift og forvaltning av de samlinger og anlegg som gjennom avtaler er del av det konsoliderte museet. Vest-Agder-museets slagord er Vi forteller din historie og museets visjon – som skal gi mening, retning og fortelle oss hva vi skal strekke oss etter – er Sammen skal vi flytte grenser! Dette betyr at medarbeidere, frivillige, ledelse, styre og eiere sammen skal by på det beste vi har og er, og foreta smarte veivalg for gode opplevelser og ny innsikt.
Vest-Agder-museets kjerneverdier er:
EKTE – som betyr at vi holder det vi lover og er til å stole på. Dette skal vi ytterligere forsterke gjennom originale gjenstander og historier som bekrefter og utfordrer.
KREATIVE – som betyr at vi tar initiativ, er åpne, tenker nytt og er løsningsorienterte i møte med publikum, hverandre og omverdenen. Vi skal være et levende museum som berører og begeistrer.
VAM inngår i prosessen om å utrede den framtidige strukturen for arkiv- og museumssektoren i Agder.
Fylkestinget vedtok i FT-sak 61/22, den 25.10.2022:
- Fylkestinget godkjenner mandat for utredning av arkiv- og museumsstrukturen i Agder.
- Fylkeskommunedirektøren får mandat til å igangsette arbeidet med utredningen i henhold til beskrivelsen i vedlagte mandat sammen med de øvrige eierne og institusjonene.
- Kostnader til utredningen dekkes over budsjettet til avdeling for kulturminnevern og kulturturisme – ansvar 500200 for 2022. Kostnader for 2023 følges opp i budsjettprosessen
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Årets inntekter i driftsregnskapet, inklusive finansinntekter og prosjekttilskudd fra offentlige og private tilskuddsytere, utgjorde i 2022 86,4 mill. kroner. I tillegg er det i investeringsregnskapet inntektsført investeringstilskudd mottatt i 2022 på 0,9 mill. kroner. Tilsvarende utgjorde årets driftsutgifter, inklusive renteutgifter, 81,7 mill. kroner. Til sammen gir dette, korrigert for avskrivninger, et netto driftsresultat på 8,4 mill. kroner.
Vest-Agder-museets egenkapital ved utgangen av 2022 utgjorde 100,5 mill. kroner, hvorav kapitalkonto utgjør 69 mill. kroner, og der fri egenkapital avsatt i disposisjonsfond utgjør 15,2 mill. kroner. 16,3 mill. kroner er avsatt i bundne driftsfond, og 4,8 mill. kroner er avsatt i bundne investeringsfond. Styret anser museets likviditet for å være god.
Grunnet den reelle nedgangen i statlige driftsmidler, har Vest-Agder-museet svært begrenset økonomisk handlefrihet innenfor ordinære driftsmidler. Museet satser videre på økt egeninntjening og muligheten for å innhente offentlige og private prosjektmidler. Styret og ledelsen i museet mener derfor at forutsetningen for fortsatt drift og utvikling av museet er til stede. Årsregnskapet er satt opp under denne forutsetning.
Museets begrensede økonomiske handlingsrom er en stor utfordring. De økonomiske rammene har lenge vært stramme. At staten de siste årene i tillegg har lagt til grunn EBA-reformen også på kultursektoren, har gjort at museets økonomiske grunnfinansiering reelt sett forverres fra år til år. I 2022 gjorde lav indeksregulering av tilskudd, kombinert med høye strømkostnader at det økonomiske handlingsrommet ble ytterligere redusert. Utstillinger, nybygg, utviklings- og fornyingsprosjekter må finansieres gjennom prosjekttilskudd, utenfor ordinært driftsbudsjett.
Det begrensede handlingsrommet medfører også utfordringer når det gjelder å ivareta forebyggende og løpende vedlikehold av antikvariske bygning og anlegg. Vest-Agder-museet forvalter 129 bygninger, hvorav 103 er freda/verneverdige bygg. Ca. 50 % av disse byggene har etterslep på vedlikehold. Etterslepet knyttet til vedlikehold og investeringer på bygninger og anlegg er fortsatt svært utfordrende. Styret mener at størrelsen på de offentlige bevilgningene ikke samsvarer med det forvaltningsansvar og den størrelsen virksomheten Vest-Agder-museet utøver. Dette påpekes også i den nylig avsluttede eierskapskontrollen/ forvaltningsrevisjonen gjennomført av Agder Kommunerevisjon.
Styre og administrasjon arbeider for å øke statlig finansiering opp mot tidligere normtall på 60 %, samtidig som museet arbeider for å øke egeninntjening, både gjennom økte besøkstall, større salg til besøkende og gjennom tilskudd fra private stiftelser og fond.
De økte strømprisene mot slutten av 2021 og gjennom 2022 mener styret må kompenseres etter en mer hensiktsmessig modell enn dagens.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommunen bevilget 12,2 mill. kroner i ordinært driftstilskudd til selskapet i 2022. I tillegg fikk museet bevilget 2,5 mill. kroner til diverse prosjekt og utviklingstiltak.
Evaluering av eierskap
Agder fylkeskommune vedtok i 2021 å initiere en utredningsprosess der arkiv- og museumsstrukturen i Agder vurderes. I 2022 ble mandatet/planen for denne utredingen ferdigstilt. Mandatet ble utarbeidet av institusjonene selv sammen med fylkeskommunen og fire andre utvalgte eierkommuner. Institusjonenes styrer behandlet mandatet som deretter ble sendt til behandling i eierkommunene. Resultatet av denne utredningen kan få store konsekvenser for selskapet og vil kunne medføre endringer i organisering av arkiv- og museumsstrukturen i Agder ved sammenslåing av alle eller flere av selskapene.
8.1.10 Aust-Agder museum og arkiv IKS
Etablert: 3. april 2003
Antall ansatte 60
Administrerende direktør: Jan Ledang
Hjemmeside: www.kubenarendal.no
Revisor: Aust-Agder Revisjon IKS
Organisasjonsnummer: 986 088 695
Om selskapet
Aust-Agder Museum og Arkiv IKS skal forvalte, drive og utvikle museums- og arkivfeltet i Aust-Agder.
Vedtektsfestet formål
Aust-Agder Museum og Arkiv IKS skal forvalte, drive og utvikle museums- og arkivfeltet i Aust-Agder ved å:
- arbeide for at verdfulle, bygningar, gjenstandar, arkiv og andre informasjonsberarar av historisk og administrativ verdi blir samla inn, tekne vare på og gjort tilgjengelege for allmenta, for forskning, og administrative formål.
- aktivt formidle samlingane til institusjonen og avtalepartane saman med historia og kulturarven i fylket slik at det fremjar velferda og dei demokratiske rettane til innbyggjarane. Barn- og unge skal prioriteras i formidlinga.
- arbeide aktivt for forvaltning, forskning, formidling og publisering, gjere Aust-Agders kultur og historie levande for befolkninga og bidra til aktiv distriktutvikling i Aust-Agder.
- vere faginstans for deltakarane i museums- og arkivfaglege spørsmål.
- utvikle fagleg og administrativ kompetanse ved lokale museum og samlingar og arbeide for at lokale kulturminne og lokal tradisjon blir tekne vare på.
- ta på seg betalte oppdrag for offentlige og private organ, og kan også administrere eksternt finansierte prosjekt innanfor sitt arbeidsfelt.
Eierstrategi og formål
Mål – hovedsatsningsområder 2018 – 2022
Hovedmål:
Aust-Agder museum og arkiv skal være en synlig, aktuell og attraktiv samfunnsaktør og samarbeidspartner, som åpner døren til Aust-Agders historie og kultur, både fysisk og digitalt.
Dette betyr blant annet:
- Økt publikumsbesøk ved alle avdelinger.
- Videreutvikle strategisk partnerskap innen markedsføring og formidling.
- Starte opp et langsiktig og ambisiøst program for å øke kvaliteten/innsatsen på gjenstandsforvaltningen.
- Tilbakeføring av verdifulle og unike gjenstander og arkiver tilhørende regionen.
- Øke digitaliseringstakten vesentlig, og utvikle nye digitale tjenester for publikum og eierne.
- Organisere og implementere forsknings- og utviklingsarbeidet ved AAma.
- Gode og relevante tjenester innen arkiv for eierkommunene.
AAma inngår i prosessen om å utrede den framtidige strukturen for arkiv- og museumssektoren i Agder.
Fylkestinget vedtok i FT-sak 61/22, den 25.10.2022:
- Fylkestinget godkjenner mandat for utredning av arkiv- og museumsstrukturen i Agder.
- Fylkeskommunedirektøren får mandat til å igangsette arbeidet med utredningen i henhold til beskrivelsen i vedlagte mandat sammen med de øvrige eierne og institusjonene.
- Kostnader til utredningen dekkes over budsjettet til avdeling for kulturminnevern og kulturturisme – ansvar 500200 for 2022. Kostnader for 2023 følges opp i budsjettprosessen.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Årsregnskapet for Aust-Agder museum og arkiv IKS viser et ordinært resultat på 0,2 mill. kroner som er en nedgang på 5,6 mill. kroner fra 2021. Inntektene økte med 6,1 mill. kroner i 2022.
Den økte pris- og lønnsveksten i 2022 var langt høyere enn forutsett. Særlig skaper de økte strømprisene bekymring for den økonomiske situasjonen til AAma. Også den reduserte kjøpekraften til befolkningen og dermed til vårt publikum vil skape usikkerhet for kulturinstitusjoner som AAma i tiden fremover. Denne situasjonen kombinert med at våre eierkommuner har frosset sine bevilgninger til museumsdriften og nå gir sine tilskudd uten deflatorjustering ut avtaleperioden, vil bli krevende for virksomheten. Samlet sett vil denne situasjonen redusere det økonomiske handlingsrommet betraktelig for virksomheten. Det fremgår også av nasjonalbudsjettet for neste år at prisveksten i 2023 vil bli høyere enn den som er lagt til grunn i forslaget til statsbudsjett.
I henhold til selskapsavtalen er eierne forpliktet til å yte et årlig tilskudd til driften av selskapet. I regnskapsperioden var ordinære driftstilskudd fra eierkommunene til sammen 8 235 800 mill. kroner og fra Agder fylkeskommune 14 540 000 mill. kroner. Statlig finansiering er en forutsetning for drift og fastsettes i statsbudsjettet etter årlig søknad. For regnskapsperioden var det ordinære statlige tilskuddet på 24 080 000 mill. kroner.
Økonomien i AAma er likevel totalt sett god; på tross av ekstraordinære energikostnader på slutten av året.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommunen bevilget i 2022 19 mill. kroner i driftstilskudd til selskapet. Dette besto av 4,2 mill. kroner i refusjon av låneutgifter til Kuben, 9,4 mill. kroner i tilskudd til museet og 5,4 mill. kroner i tilskudd til arkivet.
Evaluering av eierskap
Agder fylkeskommune vedtok i 2021 å initiere en utredningsprosess der arkiv- og museumsstrukturen i Agder vurderes. I 2022 ble mandatet/planen for denne utredingen ferdigstilt. Mandatet ble utarbeidet av institusjonene selv sammen med fylkeskommunen og fire andre utvalgte eierkommuner. Institusjonenes styrer behandlet mandatet som deretter ble sendt til behandling i eierkommunene. Resultatet av denne utredningen kan få store konsekvenser for selskapet og vil kunne medføre endringer i organisering av arkiv- og museumsstrukturen i Agder ved sammenslåing av alle eller flere av selskapene.
8.1.11 Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
Etablert: 3. november 2003
Antall ansatte: 226
Administrerende direktør: Harald Furre
Hjemmeside: www.kilden.com
Revisor: Agder kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 986 471 839
Om selskapet
Selskapet skal drive og videreutvikle institusjonen Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS (Kilden TKS).
Kilden teater og konserthus i Kristiansand er et av Nordens mest spennende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk. Kunsthuset rommer Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera, Kilden Kultur og en nyskapende utføring av den sosiale siden av samfunnsoppdraget gjennom Kilden Dialog og Digital.
I samspill med hverandre representerer de et kulturelt driftskonsept uten sidestykke, i én samlet organisasjon som også er et av landets største hus for scenekunst og musikk. Nesten 200 000 publikummere opplever hvert år rundt 850 konserter, forestillinger og arrangementer i Kilden, utført av et mangfoldig lag som representerer ca. 260 årsverk og 25 nasjonaliteter.
Ny strategi for kilden for årene 2021-2025 ble vedtatt i desember 2020. Ønsket om å realisere potensialet i Kildens unike organisasjon ligger til grunn for både visjon, mål og verdier. Kilden fyller i 2022 10 år og visjonen fra åpningen er hentet frem igjen, med en liten tilføying: "Sammen skal vi berøre og begeistre". Kildens to mål for de kommende årene omhandler kunstnerisk posisjon og regional rolle:
- Kilden skal være kjent for unike produksjoner på tvers av kunstformer. Med dette vil Kilden videreutvikle det unike ved organisasjonen gjennom å samarbeide mer internt og med eksterne partnere om å bli et hus der kunst møter kunst. Kilden vil også utvikle mulighetene i naboskapet med blant annet kunstsiloen (SKMU). Å skape rom for sterkt kunstnerisk samspill på tvers og samtidig ivareta hver kunstforms identitet og egenutvikling er ett av ålene.
- Kilden skal bety noe for befolkningen på Agder. Kilden skal møte folk der de er, både fysisk og digitalt, og skal ønske flere velkommen inn i Kilden.
Kilden ønsker også å bygge en tettere relasjon til publikum også i de øvrige kommunene i regionen, slik at de opplever at Kilden har verdi for dem. Kilden ønsker å bli et mer utadvendt hus som arbeider med å trekke til seg publikum fra hele Agder til selve bygget, og samtidig være mer ute og til stede blant publikum i regionen.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å realisere, drive og videreutvikle institusjonen Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS (Kilden TKS) som:
- en fullverdig institusjon for teater-, opera-, musikk- og kulturhusvirksomhet tilrettelagt for de fusjonerende institusjonene Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester, gjennom produksjon, formidling og utvikling av et allsidig kunstnerisk repertoar, og med dette:
- være Sørlandets hovedarena for opera, scenisk og symfonisk kunstuttrykk,
- etablere Kristiansand og Agder-fylkene som en attraktiv kulturby og -region, og være en viktig møteplass for innbyggerne på Sørlandet.
- være en arena for lokale, regionale, nasjonale og internasjonale kunst- og kulturaktører. I tillegg skal selskapet:
- gjennom turnevirksomhet og på andre måter gi et bredt kunstnerisk tilbud til alle innbyggerne på Agder,
- eie, utvikle og drive Fjæreheia amfi i Grimstad som landsdelens utendørsarena for musikk, teater og tilgrensende kunst- og kulturuttrykk,
- være arrangør og vertskap for kurs, kongresser og konferanser,
- legge til rette for og delta i annen virksomhet som naturlig faller inn under selskapets formål, og
- kunne opprette og delta på eiersiden i andre selskaper, og inngå samarbeidsavtaler med kommuner, selskaper og virksomheter når dette bidrar til å oppfylle selskapets formål.
Eierstrategi og formål
Eierstrategi for Kilden ble vedtatt (PS4/23) i FT 14.02.2023. Kilden teater og konserthus er et interkommunalt selskap eid av Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune, med betydelig statlig finansiering. Dette sammen med en rotfestet tradisjon om armlengdes avstand mellom bevilgende myndigheter og kunst og kultur, gjør at eierstyringen er mindre direkte enn i mange andre virksomheter.
"Armlengdes avstand" hindrer likevel ikke at eierne skal ha innflytelse i virksomheten. Kommune og fylkeskommune forventer at eierne er involvert i utforming av forslag til strategi for virksomheten. Kommune og fylkeskommune forventer for øvrig at Kilden avsetter tilstrekkelige ressurser i sin økonomi til vedlikehold av bygg og teknisk utstyr.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Til tross for at koronarestriksjonene fortsatt preget første halvår av 2022, leverte Kilden hele 786 arrangementer for 164 591 publikummere. Det bringer institusjonen opp mot gjennomsnittet fra før pandemien i publikumsbesøk.
Samtidig har 2022 vært et krevende år. Pandemi, strømpris, pensjonskostnader, lønnsoppgjør, prisstigning, og et statsbudsjett med kraftig underkompensasjon av lønns- og prisvekst, er alle eksterne faktorer som har påvirket Kildens økonomi negativt. Driftsresultatet for 2022 endte på kr -8,8 mill. kroner. Etter bruk av fond er det regnskapsmessige resultatet 0. Resultatet er kr 7,3 mill. kroner dårligere enn budsjett. Omsetningen ble kr 271,9 mill. kroner det høyeste tallet i Kildens historie.
I løpet av de siste to årene har institusjonen gjennomført tilstandsanalyser som viser at Kilden må bruke mer penger enn planlagt i tidligere økonomiplan til vedlikehold av hus og utstyr. Vurderingen er at Kilden fra 2024 må opp i et nivå på anslagsvis kr 10 mill. kroner i året. I sum er dette en utfordrende økonomisk situasjon for Kilden som gjorde at en så seg nødt til å nedbemanne med 12-15 årsverk i løpet av vinteren 2023. Prosessen startet høsten 2022 og ble i hovedsak avsluttet med frivillige løsninger.
Kildens investeringsutgifter i 2022 var på kr 1,7 mill. kroner. Investeringene er i hovedsak finansiert slik: momskompensasjon kr 0,2 mill. kroner, salg av brukt utstyr kr 0,3 mill. kroner, mottatte spillemidler kr 0,3 mill. kroner og bruk av investeringsfond kr 0,8 mill. kroner.
Den bokførte egenkapitalen var ved utgangen av året positiv med kr 1,367 mill. kroner herav kr 13 mill. kroner i fond.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 27,325 mill. kroner i driftstilskudd til selskapet. Kilden teater og konserthus gjennomførte 786 arrangementer i 2022 mot 443 arrangementer i 2021. Publikumstallet endte på 164 591 53 158 i 2022 mot 53 158 i 2020.
8.1.12 Agder Næringsselskap AS
Etablert: 18. april 1980
Antall ansatte: 1
Daglig leder: Terje Johnsen
Hjemmeside www.aans.no
Revisor: KPMG AS
Organisasjonsnummer: 929 263 162
Om selskapet
Agder Næringsselskap AS investerer i nyetablerte og eksisterende små og mellomstore bedrifter i Agder. Selskapet bidrar med kompetanse inn i porteføljebedriftene gjennom deltakelse i bedriftenes styre. Næringsselskapet stiller risikovillig kapital til disposisjon for næringslivet på markedsmessige vilkår, og er et av flere viktige virkemidler som bidrar til næringsutvikling og verdiskaping i Agder.
Ved utgangen av 2022 omfattet aksjeporteføljen 28 selskaper med en samlet bokført verdi på 37 mill. kroner.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å bidra til økt verdiskapning gjennom å tilby risikovillig kapital til nyetablerte og eksisterende bedrifter. Selskapets investeringer skal foretas på markedsmessig grunnlag, på like vilkår som private investorer og med sikte på å oppnå tilfredsstillende avkastning på investert kapital. Selskapet skal foreta investeringer i form av kjøp av aksjer.
Eierstrategi og formål
Agder fylkeskommune vurderer engasjementet i Agder Næringsselskap AS som svært viktig. Næringsselskapet er en viktig virkemiddelaktør og samarbeidspartner i det regionale partnerskapet på Agder, som bidrar med egenkapital til næringsutviklingen på Agder. Næringsselskapets aktivitet kan også utløse interesse fra større investeringsfond regionalt og nasjonalt. I forbindelse med Næringsselskapets investeringsbeslutning legges det vekt på sysselsettingseffekten i varige og trygge arbeidsplasser og hvilke ringvirkninger investeringen har for regionen og lokalsamfunnet. Tilgang på regional eierkapital er et viktig virkemiddel for å bidra til bærekraftig vekst og samarbeid om nye arbeidsplasser på Agder.
Engasjementet i Agder næringsselskap støtter opp under målet i Regionplan Agder 2030 om flere vekstkraftige små og mellomstore bedrifter, hvor et av de definerte tiltakene er å "videreutvikle virkemidler for innovasjon og næringsutvikling". Agder fylkeskommunes engasjement i Næringsselskapet vil bidra til å kunne løfte Agders komparative fortrinn og regionens mål, samt være et tiltak for å nå målene i regionplanen gjennom å legge til rette for økt verdiskaping.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Agder Næringsselskap AS inntektsgrunnlag består hovedsakelig av renter av kapitalen, noe utbytte fra porteføljebedriftene og gevinst ved avhendelse av aksjer. Årsresultatet endte på et underskudd på 0,1 mill. kroner, mot et underskudd på 5,5 mill. kroner i 2021. Selskapet er svært solid med en egenkapitalandel på hele 97,3%.
Selskapet har i 2022 hatt en gjennomgang av aksjeporteføljen basert på bokførte verdier. Basis for dette arbeidet er forsiktighetsprinsippet, der bokførte verdier vurderes mot substansverdien i selskapet der dette er mulig. Basert på gjennomgang av de øvrige aksjene i selskapet, har styret ikke funnet det nødvendig å øke den generelle tapsavsetningen. Avsetningen i balansen, for å møte eventuelle tap, utgjør derfor 6,5 mill. kroner.
Etter styrets oppfatning er Agder Næringsselskap et viktig næringspolitisk verktøy i Agder. Det lokale såkornselskapet har medvirket til realisering av en rekke gode bedriftsetableringer. Vedtatte strategier for Næringsselskapet gir et godt arbeidsgrunnlag for selskapets videre virksomhet.
Økonomiske hendelser
Agder Næringsselskap AS har ikke investert i nye aksjer eller deltatt i noen emisjoner i 2022. Næringsselskapet ønsker alle kommuner på Agder på eiersiden og har derfor invitert til en rettet emisjon for å hente ny kapital. Målet med emisjonen er å hente 50 mill. kroner i frisk kapital. Agder fylkeskommune deltar i emisjonen i Agder Næringsselskap AS med 26,1 mill. kroner (vedtatt i FT 3. mai 2022). Emisjonen rettes mot eksisterende og potensielle nye eiere. Agder fylkeskommune eier 52 prosent av Agder Næringsselskap AS. Et majoritetseierskap fra Agder fylkeskommune er viktig for å sikre stabil drift av selskapet, og virker utløsende for privat kapital.
8.1.13 Nasjonal Digital Læringsarena (NDLA)
Etablert: 2007
Antall ansatte: -
Daglig leder: Sigurd Trageton
Hjemmeside: www.ndla.no
Revisor: -
Om selskapet
Nasjonal digital læringsarena (NDLA) er et interfylkeskommunalt samarbeid som tilbyr fritt tilgjengelige åpne digitale læringsressurser for videregående opplæring. Vestland fylkeskommune er juridisk ansvarlige enhet for det interfylkeskommunale samarbeidet, der 10 fylkeskommuner deltar. Kun Oslo står utenfor. NDLA er en distribuert organisasjon. Medarbeiderne og samarbeidspartnere bor og arbeide i alle deler av landet og kommuniserer og samarbeider via digitale verktøy. NDLA har ingen egne ansatte, men disponerer medarbeidere med fylkeskommunale stillingsressurser, samt fra annen offentlig virksomhet og fra privat sektor. Det betales årlig inn midler til drift av samarbeidet basert på enhetspris pr elev. Gjennom arbeidet med å utvikle digitale læringsressurser og spre god pedagogisk bruk av dem, har NDLA utviklet et sterkt faglig nettverk for samarbeid og distribusjon mellom fylkeskommunene. Derfor blir NDLA stadig invitert med som samarbeidspart for store og små satsinger innenfor utdanningsområdet nasjonalt og internasjonalt.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å utvikle fritt tilgjengelige digitale læringsressurser etter opplæringslovens §3-1, gratis for alle brukere og det å videreutvikle innhold og teknologi gjennom aktiv samhandling og deling.
Eierstrategi og formål
Eierskapet sikrer at elevene i videregående skole i Agder fylkeskommune har fri tilgang til digitale læremidler av høy kvalitet.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
NDLA finansieres i hovedsak gjennom årlige tilskudd fra deltakende fylkeskommuner. Eiernes innbetaling beregnes ut fra tallet på elever i fylket og et avtalt beløp per elev. I tillegg kompenseres NDLA for bistand til samarbeidende fylkeskommuners egne prosjekter for læremiddelutvikling. Sum inntekter for 2022 er 104,6 mill. kroner.
Aktiviteten i NDLA har vært høy gjennom hele 2022. Selskapet endte opp med et mindre forbruk på 113 000 kroner. Dette skyldes i hovedsak et forsinket lønnsoppgjør for lærerne, en langvarig streik og noe mer sykdom enn tidligere har her gitt lavere utgifter enn forventet. større aktivitet enn planlagt mot slutten av året.
Innbetalingen fra fylkeskommunene var i 2022 på 101 348 851 kroner. Inntekter fra prosjekter ble til sammen 102 949 kroner. Med overføringen fra disposisjonsfondet på 3 273 542 kroner ble den totale inntektsrammen 104,7 mill. kroner. Totale utgifter for 2022 ble 92,5 mill. kroner. Dette ga NDLA et mindre forbruk eller samlet resultat på 12,1 mill. kroner.
Økonomiske hendelser
2022 være siste året med tilleggsbevilgning fra eierne. For 2022 vil budsjettet være 104 mill. kroner. I 2023 vil budsjettet reduseres ytterligere, til rundt 90 mill. kroner. I arbeidet med budsjettet for 2022 har selskapet fokusert på nedskalering av aktivitet og prioritering innenfor reduserte budsjettrammer. Selskapet skal fullføre fagfornyelsen, og samtidig fra høsten 2022 begynne å utvikle nye fag. Det er også laget en plan for oppstart av flere fag fra høsten 2023.I tillegg til kostnadene ved å lage nye fag må NDLA i årene som kommer bruke store deler av budsjettet til vedlikehold av eksisterende fag og til teknisk utvikling, slik at NDLAs teknologiske plattform også framover kan holde et høyt teknisk nivå.
Av NDLAs budsjettramme ble 57,5 mill. kroner refundert til deltakende fylkeskommuner. Dette er utgifter til lønn, reise og kjøp av interne tjenester som pilotskoletesting, læreravtaler og innkjøpsbistand hos Vestland fylkeskommune. Til sammen utgjør dette 52 prosent av NDLAs totale utgifter.
8.1.14 OFA IKS
Etablert: 24. mai 2023
Antall ansatte: 6
Daglig leder: Sturle Fredrik Hamre
Hjemmeside:
Revisor: Agder kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 931 832 336
Om selskapet
Selskapet ble stiftet 24. mai 2023. Samarbeidet Offentlig fellesinnkjøp på Agder (OFA) var tidligere organisert som et “§ 27-samarbeid”. Den nye kommuneloven sier at denne organisasjonsformen ikke vil være lovlig etter det konstituerende bystyremøte/fylkesting i oktober 2023. Dette innebar at innkjøpssamarbeidet OFA måtte reetableres innen denne fristen, eller så måtte samarbeidet oppløses.
Innkjøpssentralen Offentlig Fellesinnkjøp på Agder (OFA) er et organ for felles innkjøpstjenester, felles inngåelse av rammeavtaler for varer og tjenester, og organ for veiledning og rådgivning hos de deltakende parter og for leverandørutvikling.
En viktig målsetting for OFA er å jobbe systematisk med konkurransene for å bidra til å nå Agders klimamål. I dag har OFA ikke en dedikert ressurs for å jobbe med klima og miljø som fagfelt i innkjøp. Agder fylkeskommune har søkt om klimasatsstøtte til å ansette en dedikert prosjektstilling (2 år) som vil arbeide med klimarådgiving ved OFA. Dette ble innvilget i juni. Og Agder fylkeskommune dekker egenandelen i prosjektet. For å sikre at OFA klarer å bruke effektive, spesifikke og målbare krav og kriterier i konkurransene som gjennomføres, er det nødvendig å øke det langsiktige og strategiske arbeidet med klima og miljø i anskaffelser. Dette innebærer videre utvikling, utrulling og oppdatering av maler og verktøy som kan brukes av alle innkjøpsmiljøene i kommunene på Agder. Videre er det bestemt at OFA skal utarbeide en ny innkjøpstrategi. Stillingen vil sette det kommunale Agder i stand til å gjennomføre, og følge opp grønne og innovative anskaffelser ved å; redusere klima- og miljøpåvirkningen av innkjøp, samt utvikle leverandører, og andre offentlige aktører i regionen.
Vedtektsfestet formål
Gjennomføre konkurranser, inngå og forvalte vare- og tjenesteavtaler på vegne av selskapets deltakere. Selskapets virksomhet vil også omfatte rådgivning i denne forbindelse, samt det som naturlig står i forbindelse med dette. Det overordnede formålet til selskapet er å inngå avtaler som representerer økonomiske gevinster eller andre fordeler for deltakerne og som kommer alle deltakerne til gode. OFA kan inngå samarbeid med andre selskaper.
Eierstrategi og formål
Dette selskapet er et svært viktig selskap for Agder fylkeskommune. Selskapet er en viktig innkjøpspartner for AFK ift å sikre klimavennlige anskaffelser.
Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
8.2 Vesentlig
8.2.1 Skyttel AS
Etablert: 18. desember 1953
Antall ansatte: 43
Administrerede direktør: Vidar Raa
Hjemmeside: www.skyttel.no
Revisor: BDO AS
Organisasjonsnummer: 925 730 289
Om selskapet
Skyttel AS er et norsk aksjeselskap eiet av Vestland, Rogaland og Agder fylkeskommuner. Skyttel er det eneste norske godkjente utstederselskap for bompengedrift.
Det opprinnelige selskapet Skyttel AS ble stiftet 18. desember 1953 med kontor i Bergen. Skyttel et teknologidrevet selskap, og tilbyr ulike tjenester og løsninger for transaksjoner til transportsektoren. Virksomheten har i snart 70 år driftet betalingsløsninger og forskjellige bompengeprosjekter. Skyttel AS-navnet ble til 04.07.2018 da BT Signaal AS skiftet navn til Skyttel AS. BT Signaal AS hadde da vært gjennom en fisjon der Bro- og tunnelselskapet AS ble fisjonert ut i to separate selskapet: Det regionale Bomvegselskap AS (nå Ferde AS) og BT Singaal AS.
Utstedelse av bombrikker til bilister har frem til i dag vært gjort av de ordinære bompengeselskapene. Samferdselsdepartementet har besluttet at denne delen av bompengeselskapenes virksomhet skal skilles ut og kommersialiseres. Skyttel AS ble i 2017 kjøpt av fylkene Vestland, Rogaland og Agder fylkeskommuner. Selskapets formål er virksomhet relatert til bompengetjenester, herunder AutoPASS bompenge- og fergebetaling, driftstjenester og systemløsninger. Fylkene i sørvest som eier Ferde AS har skilt ut denne virksomheten i selskapet Skyttel AS. Skyttel AS var det første godkjente utstederselskap for bompengedrift.
I 2020 ble aksjekapitalen og vedtektene endret, for å sikre de tre eierne lik eierandel og like rettigheter og plikter. I tillegg har generalforsamlingen, i løpet av 2020, vedtatt endringer i krav til styresammensetting og valgnemnd, og selskapet sitt formål er utvidet, for bedre å være tilpasset markedet for bompengedrift. Pandemien har ført til økt aktivitet for selskapet, m.a. fordi de på grunn av forbud mot betaling med kontanter på ferjene måtte etterskuddsfakturere alle som ikke hadde brikke.
I 2019 etablerte Skyttel AS to datterselskap; Skyttel Inkasso AS og SkytteIPASS AS. Sistnevnte selskap ble godkjent utsteder, og inngikk utstederavtale med bompengeselskap og ferjeselskap, i 2020. Fra 01.01.21 satte SkyttelIPASS i gang produksjonen og utsteder nå eigne brikker for innkreving av bompenger og ferjebilletter.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er relatert til systemløsninger, driftstjenester og kundetjenester innen betalingsformidling, innfordring og rapportering innen transportsektoren. I tillegg skal selskapet kunne tilby tilleggstjenester fra andre sektorer knyttet til selskapets teknologiske løsninger. Eierstrategi og formål De regionale bompengeselskapene har en kundeportefølje i form av brikkeavtaler som har en verdi. Denne porteføljen må etter Stortingets vedtak om bompengereformen skilles ut fra de regionale bompengeselskapene og overtas av egne utstederselskaper. Skyttel AS er et slikt selskap etablert i 2017 med hovedformål å overta utstederporteføljen til Ferde AS. Skyttel AS er et kommersielt selskap og kan gi økonomisk utbytte til eierne. Selskapet kan også anskaffe utstederportefølje fra andre regionale bompengeselskaper, og for øvrig annen virksomhet i tråd med vedtektenes § 2.
Formålet med eierskapet i Skyttel AS er å ta del i et fellestiltak hvis formål er å gi mulighet for effektiviseringsgevinster, brukervennlighet for kundene og innovasjon og utvikling i bransjen. Formålet med eierskapet er også å bidra til at det er norske aktører i utstedermarkedet, samt å bidra til å opprettholde konkurranse i dette markedet. Utover dette, er formålet med eierskapet finansielt. Skyttel AS er et kommersielt selskap og kan gi økonomisk utbytte til eierne. Fylkeskommunene sitt eierskap i Skyttel er et resultat av den statlig initierte bompengereformen. Fylkeskommunene ble eiere av Skyttel AS i forbindelse med etableringen av bompengeselskapet Ferde AS. Selskapets formål er virksomhet relatert til bompengetjenester, herunder AutoPASS bompenge- og fergebetaling, driftstjenester og systemløsninger og for øvrig annen virksomhet i tråd med vedtektenes § 2.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet sine driftsinntekter økte fra 76,7 mill. kroner i 2021 til 111,6 mill. kroner i 2022, en økning på 15,5 %. Driftskostnadene har også økt, i hovedsak på bakgrunn av økt varekostnad og økte lønnskostnader. Årets resultat etter skatt økte fra 19,3 mill. kroner i 2021 til 26,2 mill. kroner i 2022. Morselskapet har foreslått avsetning til utbytte for 2022 med MNOK 12 (MNOK 9 for 2021). Den kortsiktige gjelden er redusert 22,4 mill. kroner fra 2021 til 2022. Dette forklares ved nedbetaling av kortsiktig konserngjeld på 12 mill. kroner og redusert forskudd fra fergekunder på 10 mill. kroner. Selskapet har ikke langsiktig gjeld pr. 31.12.22. Pr 31.12.2022 var egenkapitalen for Skyttel AS på 46,2 mill. kroner mot 31,9 mill. kroner året før. Endring i egenkapital er resultatet fra 2022 fratrukket foreslått avsetning til utbytte på 12 mill. kroner til de tre aksjonærene i morselskapet.
Økonomiske hendelser
Det ble totalt utbetalt 12 mill. kroner i utbytte til eierne for 2022, der Agder fylkeskommune mottok 4 mill. kroner av dette utbyttet (33,33%).
8.2.2 Sørnorsk Filmsenter AS
Etablert: 18. august 2008
Antall ansatte: 1
Daglig leder: Ingrid Dokka
Hjemmeside: www.sornorskfilm.no
Revisor: KPMG AS
Organisasjonsnummer: 993 011 207
Om selskapet
Sørnorsk filmsenter forvalter midler til støtte til utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilm. Samt midler til kompetanseheving i form av støtte til reiser, kurs mv.
Støtte til utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilm samt kompetanseheving kan søkes av alle profesjonelle filmskapere, som er bosatt i Telemark og Agderfylkene. Filmskapere som er bosatt utenfor disse fylker kan søke, hvis temaet/innspilning foregår i et av de tre fylkene. Det kan da søkes til utgifter til bruk av studio, leie av utstyr eller bruk av regionale filmarbeidere. Prosjekter med regional forankring har høyeste prioritering.
Selskapet har fått innvilget søknad om skattefritak ettersom det ikke har utbytte til formål.
Vedtektsfestet formål
Selskapet skal være av ideell karakter og ha som formål å bidra til en faglig og kunstnerisk utvikling av filmproduksjonen på Sørlandet ved å:
- Forvalte midler til utvikling og produksjon av audiovisuelle produksjoner som kortfilm, dokumentarfilm, animasjonsfilm og dataspill.
- Forvalte midler til utvikling av filmfaglige tilbud til barn og unge.
- Forvalte midler til kompetanseutviklede tiltak, også for barn og unge.
- Gjennomføre kurs og andre kompetanseutviklende tiltak, også for barn og unge.
- Bistå med rådgivning overfor bransjen.
- Bidra til utvikling av faglige nettverk.
- Bidra til at kulturpolitiske målsettinger innfris, og at bransjen som helhet stimuleres til kunstnerisk og faglig utvikling.
- Samt alt som naturlig står i forbindelse med dette, herunder investeringer og deltakelse i andre selskap.
Eierstrategi og formål
Statens tilsagnsbrev for mottatte tilskudd danner grunnlag for Sørnorsk filmsenters strategi.
Sørnorsk filmsenter AS skal gjenspeile det kulturelle og sosiale mangfoldet i regionen. Strategien er et prosessdokument som justeres med endrede forutsetninger. Kommunale og fylkeskommunale driftstilskudd benyttes til å drifte filmsenteret til beste for regionens filmmiljø.
Statlige tilskudd benyttes til
- Utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilm
- Utvikling og produksjon av spill
- Utvikling av spillefilm og tv- serier
- Kompetansehevende tiltak, talentutvikling og tiltak for barn og unge
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapets inntekter består i all hovedsak av driftstilskudd fra eierne, tilskudd fra Kulturdepartementet og Cultiva.
Sørnorsk filmsenter hadde i 2022 et årsresultat på minus 0,4 mill. kroner mot et overskudd på 1,6 mill. kroner i 2021. Samlet egenkapital i selskapet ved utgangen av 2022 var 1,75 mill. kroner.
Selskapet har investert i ulike fond der verdien av investeringene ved utgangen av 2022 var på 6,98 mill. kroner. Inne i den kortsiktige gjelden til selskapet ligger det videre 5,54 mill. kroner innvilget, ikke utbetalt, samt tilskudd mottatt, men ikke tildelt.
Selskapet har hatt god avkastning på kapitalen de siste årene med tanke på selskapets formål og driftsmodell.
Økonomiske hendelser
Totalt ble det gitt driftstilskudd til Sørnorsk filmsenter i 2022 med 973 000 kroner fra Agder fylkeskommune.
I 2022 mottok selskapet 186 søknader om støtte til utvikling og produksjon av kortdokumentar og spillefilmer. Dette er en nedgang på 16 søknader fra 2021 da det kom inn 202 søknader. Senteret mottok 18 søknader om produksjonsstøtte i 2022. Tilsvarende tall for 2021 var 59 søknader.
Av disse var det 18 søknader til produksjonstilskudd, 18 søknader til utvikling, fire søknader til ekspresstilbud, 30 til reisetilskudd, 14 stipendsøknader, syv søknader til talentutvikling, ni spill søknader, til en samlet støtte på 8,1 mill. kroner. Den samlede støtten var på 7,7 mill. kroner.
Antall søknader i de større søkerundene er stabilt. Flere prosjekter henter i mindre grad inn andre nasjonale tilskudd. Dette er kritisk, og som filmsenter må vi ta strategiske grep for å snu denne trenden. Ulike kompetansehevende tiltak er vesentlig å legge til rette fremover. Filmsenteret opplever ellers at kommunikasjonen med bransjen er god og at vi er lydhøre for bransjens behov.
Senteret jobber bredt og målrettet med å fremme likestilling og mangfold i bransjen. Dette er viktig og sentralt i filmsenterets strategi, og krever et langsiktig og nyansert arbeid. Mangfold i praksis betyr rekruttering av stemmer som representerer hele samfunnet og dets sammensetning sosialt, kjønnsmessig, økonomisk og kulturelt. En mild kvotering utføres i all søknadsbehandling, der ellers likestilte prosjekter vurderes.
Ett annet viktig mål er å bygge en bærekraftig film - og spillbransje som virker i regionen. Høsten 2022 startet senteret en junior-produsentutdanning, der åtte deltakere får grundig innføring i produsentfaget. Ordningen avsluttes i 2023 (under kortfilmfestivalen i Grimstad) og vil bli evaluert grundig. Intensjonen er jevnlig å tilby dette opplegget.
8.2.3 Jobbklar Norge AS
Etablert: 25. juni 2020
Antall ansatte: 173
Administrerende direktør: Monica Bergin Grimstad
Hjemmeside: www.jobbklar.no
Revisor: Agder-Team Revisjon AS
Organisasjonsnummer: 925 302 562
Om selskapet
Jobbklar er en arbeidsinkluderingsbedrift lokalisert i Arendal. Jobbklar Norge AS er morselskapet i Jobbklar-konsernet som består av datterselskapene Jobbklar AS, Jobbklar utvikling AS, Jobbklar kommune AS og Wood&Food AS. Gjennom karriereveiledning, arbeidsopplæring og jobbmatch hjelper selskapet mennesker videre i liv og karriere og finner løsninger for arbeidstakere og bedrifter som varer over tid og som gir bedriftene reell verdiskaping. Selskapet mener alle mennesker har et talent og at ulikheter er en ressurs. Jobbklar sin visjon er å skape et arbeidsmarked med rom for alle.
Vedtektsfestet formål
Selskapet har som formål å bidra til at personer som står utenfor arbeidslivet kommer i arbeid og at personer som står i fare for å falle ut av arbeidslivet beholder arbeidet. Dette skjer ved å samarbeide om arbeidsinkludering med andre virksomheter og ved produksjon av varer og tjenester i eget konsern.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Jobbklar Norge AS er et holdingselskap uten ansatte. Selskapet har ikke driftsinntekter for 2022. I balansen ser vi hovedpostene investering i datterselskaper, lån til foretak i samme konsern, investering i tilknyttet selskap og bankinnskudd. Disse fire postene utgjør største delen av selskapets eiendeler.
Jobbklar Norge AS er som nevnt morselskapet i Jobbklar Norge AS konsern. Morselskapet har ingen egne ansatte. Konsernet har per utgangen av året 320 ansatte, hvorav 162 er ansatt i VTA-tiltaket og 158 personer er ordinært ansatte.
Økonomiske hendelser
Det er i 2022 overført 1 339 309 kroner til Wood&Food AS. Det er i 2022 overført 500 000 til Jobbklar Kommune AS. Det er i 2022 overført ca. 4 mill. kroner som et midlertidig lån fra datterselskapet Jobbklar Utvikling AS for å dekke løpende utbetalinger til styrehonorar og andre driftsutgifter, samt aksjekapital og utlån til andre datterselskap. Rente betales årlig.
8.2.4 Etablerersenteret Agder IKS
Etablert: 8. desember 2009
Antall ansatte: 2
Administrerende direktør: Atle Sandal Tjelflaat
Hjemmeside: Driv | Etablerersenteret Agder (drivagder.no)
Revisor: Agder kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 995 233 762
Om selskapet
Selskapet skal gi bistand i forbindelse med idéutvikling og etablering av nye lønnsomme og konkurransedyktige bedrifter i Agder. Selskapet tilbyr rådgivning, ulike kurs og starthjelp rettet mot innvandrere som vil starte egen bedrift. Etablerersenteret Agder skal bidra til at mennesker utvikler idèer og morgendagens næringsliv ved å gi etablereren best mulig faglig bistand relatert til den enkeltes behov.
Selskapet skal bidra til at mennesker utvikler bærekraftige forretningsidéer til morgendagens næringsliv. Etablersenteret Agder skal arbeide for å styrke etablererkulturen i samfunnet, gjøre det enklere for etablereren å realisere sin forretningsidé, og skape en levedyktig virksomhet gjennom å:
- bidra til å få avdekket potensial og risiko for etablererne, motivere til realisering av antatt levedyktige forretningsidéer, og advare mot antatt urealistiske forretningsidéer
- bidra til raskere og bedre utvikling av forretningsidé og forretningsmodell
- bidra til raskere og bedre prosess knyttet til selve bedriftsetableringen
- bidra til økt overlevelse i tidligfase og i vekstfase inntil 5 år
- fremstå med ”lav terskel”, stor grad av tilgjengelighet og fleksibilitet.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å mobilisere til entreprenørskap og å yte bistand i forbindelse med kompetanseutvikling innen idé- og forretningsutvikling og annet som naturlig hører sammen med dette. Gjennom dette skal selskapet bidra til etablering av nye lønnsomme og konkurransedyktige bedrifter i Agder.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet har i 2022 et overskudd på 175 219 kroner. Egenkapitalen er på 2,4 mill. kroner, som tilsvarer en egenkapital på 53,4 prosent ved utgangen av 2022.
Totalt 492 personer benyttet seg av tjenestene i 2022. Dette er en nedgang sammenliknet med 2021, 2020 og 2019. Nedgangen har sammenheng med lav ledighet, og at det i 2022 ikke var samarbeid med NAV Agder om etablererkurs for arbeidsledige. Antall arbeidsledige som har benyttet tjenestene i 2022, utgjør 96 personer, tilsvarende 19,5 prosent av totalen.
Tjenesten er innrettet på en slik måte at de skal møte etablerernes behov på en praktisk og direkte måte med vekt på rask og relevant kompetanseoverføring, veiledning og gjennomføring av eventuell bedriftsetablering.
EVA har også gjennom flere år bygget opp en solid egenkapital, noe som innebar at virksomhetens soliditet eller likviditet aldri sto i fare for å bli kritisk lav.
Inntil ny etablerertjeneste i Agder er blitt operativ tar EVA sikte på å opprettholde tilbudet til gründere på Agder i tråd med planer og tidligere praksis, trygt innenfor de økonomiske rammer som er til disposisjon.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommunen bevilget i 2022 1,4 mill. kroner i driftstilskudd til selskapet.
Selskapet har ikke mottatt statlig tilskudd i 2022.
8.2.5 Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter IKS
Etablert: 22. juni 2006
Antall ansatte: 0
Administrerende direktør: Ståle Jostein Olsen
Hjemmeside: www.tingvatn.no
Revisor: Kommunerevisjonen Vest, Vest-Agder IKS
Organisasjonsnummer: 990 168 199
Om selskapet
Tingvatn er et gammelt tingsted for de indre bygdene i tidligere Vest-Agder. Det er særlig jernalder, spesielt folkevandringstiden, som preger området. Selskapet skal drive anlegget med besøkssenter, suvenirbutikk, kafe, utstilling, bygdetun og forminnepark.
Vedtektsfestet formål
Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS skal fremstå som en åpen møteplass - et sted der kulturhistorien på Tingvatn spesielt, og i Hægebostad og indre Agder generelt, blir formidlet. Ved drift og tilrettelegging av området skal det tas spesielle hensyn til at stedet blir egnet for bruk av skolene, ungdommen og frivillige lag og foreninger. Det tilgrensende fornminneområdet er underlagt automatisk fredning og er av nasjonal verdi. Anlegget skal drives med tanke på den ressurs fredningen representerer, og både bygninger og utearealer skal brukes på en slik måte at det ikke kommer i konflikt med fredningen. Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS skal i noen grad sikre inntekter til vedlikehold av anlegget ved aktiv bruk og utleie. Hægebostad kommune, Vest-Agder fylkeskommune, næringslivet, lag og foreninger samt private kan låne/leie deler av anlegget på kortere eller lengre sikt dersom det ikke strider mot formålene ovenfor. Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS skal forvalte eiendommen, både bygninger og utearealer. Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS skal sikre at anleggets verdi opprettholdes.
Eierstrategi og formål
Tingvatn IKS er et forpliktende samarbeid mellom Hægebostad kommune og Agder fylkeskommune. Selskapet skal drifte formidlingsbygget og uteområder ved Tingvatn fornminnepark og besøkssenter i henhold til vedtatt selskapsavtale.
Tingvatn fornminnepark og besøkssenter skal utvikles som et attraktivt besøksmål for allmenheten og aktivitetene ved senteret skal bidra til å utvikle stedes egenart og herunder stedets kulturhistoriske verdier.
Fra og med 1.1.2019 ble ansvaret for driften av Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS overført til Vest-Agder-museet IKS I henhold til vedtak i representantskapet i Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Regnskapet for Tingvatn fornminnepark og besøkssenter IKS for 2022 viser et negativt resultat på 3 528 kroner, mot 2021 da resultatet endte på 98 000 kroner.
Driftsinntekter for 2022 har økt grunnet viderefakturering av strøm. Aktiviteten har ført til økte refusjoner, hovedsakelig mva. komp. Driftsutgifter har økt. Budsjettet ble vedtatt i november 2021 og vedlikeholdsbudsjett ble vedtatt i mars 2022. Budsjettet for 2022 skulle vært revidert for disse utgiftene, tilsvarende ca 140 000 kroner. Det er også økning av strømkostnader tilsvarende ca 60 000 kroner.
På grunn av koronasituasjonen var ikke 2022 et normalår, men ting har begynt å falle på plass siste halvår.
Tingparken har gjennomført ett betydelig vedlikeholdsprosjekt på garasjene i 2020 og 2021, som medførte reparasjon av tak og gulv innvendig i garasje1. Det ble vedtatt et vedlikeholdsbudsjett fra 2022, som ikke er gjennomført i tråd med styrets vedtak. Årsaken til dette er betydelig prisstigninger på kjøp av eksterne tjenester. Alle garasjene som kan leies ut er utleid.
Det ble i 2021 igangsatt arbeid med å få ledningsnettet lagt i bakken gjennom fornminnefeltet, samt lagt kabel for el-bil i bakken. Første del av prosjektet er gjennomført. Det er satt opp ladesøyle for bobil-ladning, samt ladesøyle for ladning av el-bil er innkjøpt og satt på plass. Agder fylkeskommunen bevilget 0,28 mill. kroner til prosjektet.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 1,47 mill. kroner i driftstilskudd til selskapet.
8.2.6 Agder kommunerevisjon IKS
Etablert: 24. mars 2004
Antall ansatte: 16
Administrerende direktør: Tor Ole Samsonsen Holbek
Hjemmeside: www.agderkomrev.no
Revisor: Vestfold og Telemark revisjon IKS
Organisasjonsnummer: 987 183 918
Om selskapet
Selskapet utfører regnskapsrevisjon, forvaltningsrevisjon og selskapskontroll for alle eierkommunene. Selskapets arbeid rapporteres til kontrollutvalgene som er direkte underlagt by/kommunestyrene og fylkestinget.
Agder Kommunerevisjon har også revisjon av kommunale foretak, interkommunale selskaper, kirkeregnskap, stiftelser m.v.
Revisjonen legger vekt på å være uavhengig. Uavhengighet er nødvendig for at revisjonen fritt skal kunne utføre objektiv kontroll og revisjon i hele den kommunale forvaltningen.
Vedtektsfestet formål
Selskapet skal utføre revisjon i og ha tilsyn med de deltagende kommuner i henhold til kommuneloven og tilhørende forskrifter om revisjon og kontrollutvalg. Tilsvarende gjelder også for kommunale foretak og interkommuneale selskaper som deltakerne er medeiere i. Selskapet kan også påta seg andre revisjonsoppdrag i den utstrekning lovgivningen gir adgang til dette.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Agder kommunerevisjon IKS driftsinntekter for 2022 endte på 20,6 mill. kroner, hvor tilskudd fra eierkommunene utgjorde 2,8 mill. kroner. Dette er en økning i driftsinntekter på 0,8 mill. kroner fra 2021 til 2022. Driftsutgiftene var 20,8 mill. kroner for 2022 mot 18,8 mill. kroner for 2021. Det vil si en økning i driftsutgifter på 2 mill. kroner fra 2021 til 2022. Selskapet har redusert driftsresultatet med 1 mill. kroner fra 2021 til 2022 - fra 1 mill. kroner til netto driftsresultat på 28 081 kroner.
Pr. 31.12.22 utgjør selskapets disposisjonsfond 10,5 mill. kroner og total egenkapital i selskapet er på 19,2 mill. kroner, noe som gir en egenkapitalandel på 31,5 %. Av total gjeld på 41,7 mill. kroner utgjør fremtidig pensjonsforpliktelse med 38,3 mill. kroner den største posten. Selskapet har en fornuftig finansiering og økonomiske resultater som er tilfredsstillende for virksomheten som bedrives. Egenkapitalandelen har økt sammenlignet med året før, og likviditeten anses å være god.
Økonomiske hendelser
Revisjonen utarbeidet i 2017 en ny strategi. Selskapet skal nå og i fremtiden være et høykompetent fagorgan som skal gi alle eiere svært gode tjenester, og strategien inneholder flere hovedfokusområder som fremhever dette. Strategien ble implementert og arbeidet med i 2018 og 2019. I 2021 og 2022 har kontoret justert og evaluert tiltaksplanen.
I 2022 har selskapet hatt et klart fokus om å være synlig og utadrettet mot kunder, samarbeidspartnere og politikere. Selskapet har hatt fokus på å være aktive på politiske møter og være tilgjengelig for eierne på spørsmål og annen form for ønskelig bistand.
Selskapet har også i 2022 arbeidet bevisst for å redusere løpende driftsutgifter, og vil fortsatt ha fokus på kostnadseffektiv drift samtidig som kravene til revisjonsfaglig kvalitet skal opprettholdes.
8.2.7 Furøya IKS
Etablert: 27. november 2013
Antall ansatte: 0
Administrerende direktør: Andreas Grimsland
Hjemmeside:
Revisor: Aust-Agder Revisjon IKS
Organisasjonsnummer: 813 174 812
Om selskapet
Furøya er en øy i Tvedestrandsfjorden som er eid av staten og Tvedestrand kommune. Øya har stor verdi til friluftsformål og en bygningsmasse av historisk interesse og verdi. Furøya IKS kjøpte bygningene, hageanlegget og omliggende areal av Riksantikvaren, som var eier fra 1993 til 2014. Selskapet skal bevare og utvikle bygningsmasse, bygningsmiljø og kulturlandskap tilknyttet Furøya til glede for allmennheten.
Vedtektsfestet formål
Å overta, bevare og utvikle bygningsmasse, bygningsmiljø og eiendommens kulturlandskap tilknyttet Furøya gnr. 98 bnr. 4 til glede for allmennheten. Selskapet skal formidle kunnskap om og skape interesse for Furøya og legge til rette for en bruk av eiendommen som sikrer en forsvarlig utnyttelse i tråd med fredningsbestemmelsene for eiendommen. Selskapet skal sikre allmennheten tilgang til eiendommen. Selskapet kan inngå samarbeidsavtaler med kommuner, selskaper og virksomhet når dette bidrar til å oppfylle selskapets formål.
Eierstrategi og formål
Furøyas beliggenhet, størrelse og innhold gjør den unik som friluftsområde. Den ble i sin helhet tilgjengelig for allmennheten i 1993. Tilgjengelighet og åpenhet er den viktigste premissen for bruken framover.
Den store bygningsmassen har et stort behov for istandsetting. Bygningene er fredet, og skal derfor restaureres etter antikvariske prinsipper. Hageanlegget og annen kulturmark utgjør en stor del av samlet areal. Også dette skal skjøttes og vedlikeholdes på riktig måte. De siste årene har kommunen bygget flere store bryggeanlegg, både på Furøya, Hestøya og Furuholmen. Dette har ført til betydelig økt antall av besøkende, noe som er positivt. Økt besøk stiller også krav til økt tilrettelegging for å unngå unødig slitasje.
Tilretteleggingen skal fortsette etter en systematisk plan hvor fokus på kvalitet er gjennomgående. Et ufravikelig premiss er at øyas utearealer skal være tilgjengelig for allmennheten. Etter hvert som bygningene settes i stand skal de tas i bruk av lag og foreninger, skoler og barnehager. Kultur i bred forstand skal ha en sentral plass i aktivitetstilbudet.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
I budsjettet var det forutsatt overført 1,1 mill. kroner fra drift til investering for å delfinansiere investeringsutgiftene på den store låven. Av dette var 624 000 kroner forutsatt hentet fra disposisjons-fondet, mens resten ble finansiert av løpende driftsinntekter. I tråd med regnskapsforskriftene ble disse transaksjonene bokført slik det var budsjettert.
Overføringen til investeringsregnskapet viste seg å være 694 632 kroner større enn nødvendig for å fullfinansiere investeringsutgiftene. I tråd med regnskapsforskriftene ble derfor tilsvarende beløp av overføringen strøket.
Etter strykningen nevnt over viste driftsregnskapet et mindreforbruk på 759 911 kroner i 2022, mot 6 343 kroner i 2021. I tråd med regnskapsforskriftene ble først bruk av disposisjonsfond på 624 000 kroner strøket. Etter dette var det fortsatt et mindreforbruk i drift, på 135 911 kroner. I tråd med regnskapsforskriftene ble dette beløpet avsatt til disposisjonsfondet. Etter dette er både drifts- og investeringsregnskapet avlagt i balanse.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 400 000 kroner i driftstilskudd til selskapet.
8.2.8 Vestfold, Telemark og Agder kontrollutvalgssekretariat IKS
Etablert: 8. februar 2005
Antall ansatte: 9
Administrerende direktør: Line Bosnes Hegna
Hjemmeside: www.vetaks.no
Revisor: Viken Kommunerevisjon IKS
Organisasjonsnummer: 987 993 766
Om selskapet
VETAKS – Vestfold, Telemark og Agder kontrollutvalgs-sekretariat IKS ble etablert 01.01.20 etter sammenslåing av Agder og Telemark Kontroll-utvalgssekretariat IKS (Temark) og Vestfold Interkommunale Kontrollutvalgssekretariat (VIKS). Sammenslåingen var i praksis en inntreden, hvor VIKS trådte inn i Temark og det nye selskapet bygger videre på Temark med nytt navn og ny selskapsavtale. Selskapets formål er å levere sekretariat-tjenester for kontrollutvalg for deltakerne i tråd med gjeldende lov og forskrift. Selskapet kan utføre tilsvarende oppgaver for andre bestillere innenfor rammene i anskaffelses-regelverket. VETAKS er støttespiller for kontrollutvalget og er viktig for et godt og effektivt kontrollarbeid i utvalgene. Selskapet er kontrollutvalgets utøvende organ, og er bindeleddet mellom kontrollutvalget og andre sentrale aktører som revisjonen, kommunestyret og kommunens administrasjon.
Kontrollutvalget i en kommune skal føre tilsyn på at offentlige midler blir brukt slik bystyret har bestemt. Kontrollutvalget har tilsynet med kommunen, fylkeskommunen, revisjonen og heleide selskap (AS og IKS). VETAKS har i oppgave å bistå kontrollutvalgene med blant annet oppfølgning av kontrollutvalgets vedtak og utarbeide planer for forvaltningsrevisjon, bistå ved valg av revisjonsordning og selskapskontroll.
Vedtektsfestet formål
Utføre den lovpålagte sekretærfunksjonen for deltakernes kontrollutvalg. Selskapet kan utføre tilsvarende oppgaver for andre bestillere.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsinntektene i Vestfold, Telemark og Agder kontrollutvalgssekretariat IKS var på 11,5 mill. kroner i 2022, 0,5 mill. kroner høyere enn i 2021. Driftsutgiftene var på 11,7 mill. kroner mot 10,7 mill. kroner i fjor. Det vil si en økning i driftsutgiftene på 1 mill. kroner fra 2021 til 2022. Lønn var den største utgiftsposten og utgjorde 64% av totale driftskostnader. Selskapet hadde ved utgangen av året god likviditet og tilfredsstillende finansiering med en styrket egenkapitalandel på 38%.
Økonomiske hendelser
I løpet av 2022 har VETAKS bidratt til å avvikle 205 kontrollutvalgsmøter og forberedt 1500 saker. Sykefraværet endte på 6,8% i 2022 mot 10,5% i 2021. Selskapet har hatt ni fast ansatte og en vikar i 2022, samt at det har vært store endringer i ansattgruppen. Selskapet har en desentralisert kontorstruktur og ser verdien av å være lokalt til stede i hele området. Videre er selskapet robust og godt tilpasset kontrollutvalgenes oppgaver og aktivitetsnivå. Selskapets ansatte har kompetanse innen statsvitenskap, jus, revisjon og økonomi. De ansatte har bred erfaring fra offentlig sektor både når det gjelder forvaltning og politikk, erfaring fra privatsektor og samt god kunnskap om kontrollutvalgets arbeid og ikke minst om kommunene/fylkeskommunene i selskapets område.
8.2.9 Elvegata 4 AS
Etablert: 15. september 2008
Antall ansatte: Selskapet har ingen ansatte
Kontaktperson: Inge Hurv
Hjemmeside: -
Revisor: Revisjon Sør AS
Organisasjonsnummer: 993 404 470
Om selskapet
Selskapet består av ett bygg som i dag benyttes til undervisningsformål for VG1-3 på ulike yrkesfag. På taket av bygget er det parkeringsplass som i dag leies ut til privat parkeringsselskap som driver kommersiell utleie av parkering.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å kjøp, selg og utleie av fast eiendom og alt hva dermed står i forbindelse derunder også deltakelse i andre selskaper som aksjonær eller på annen måte.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Elvegata 4 AS driftsinntekter for 2022 endte på 8,6 mill. kroner. Dette er en økning i driftsinntekter på 1 mill. kroner fra 2021 til 2022. Driftsutgiftene var på 4,3 mill. kroner for 2022 mot 3,2 mill. kroner i 2021. Det vil si en økning i driftsutgifter på 1,1 mill. kroner fra 2021 til 2022. Årsresultatet endte på 3,3 mill. kroner som er tilsvarende fjorårets resultat.
8.2.10 Avigo Holding AS
Etablert: 13. mai 1982
Antall ansatte: 79
Daglig leder: Tone Vareberg
Hjemmeside: www.avigo.no
Revisor: Team Revisjon AS
Organisasjonsnummer: 932 936 046
Om selskapet
Avigo er et arbeids- og inkluderingskonsern hvor det primære formålet er avklaring, utprøving, kvalifisering av mennesker som står utenfor arbeidslivet i et nært samarbeid med NAV. Gjennom yrkesrettet inkludering og formidling av arbeidssøkere, skal selskapet bidra til å gi mennesker økt livskvalitet og mulighet til å komme i, eller beholde jobb. Avigo driver sitt arbeid -og inkluderingsarbeid gjennom et bredt spekter av egne produksjons- og serviceavdelinger. Bedriften har også et bredt nettverk mot næringslivet, og kan tilby arbeidspraksis i ordinære bedrifter med tett oppfølging av veiledere fra Avigo. Selskapet skal være en attraktiv samarbeidspartner for jobbsøker, kommune, NAV og næringslivet. Det viktigste fortrinnet til selskapet er mulighetene det har for å kvalifisere, skreddersy arbeidspraksis internt eller eksternt. Hovedkontoret ligger i Lillesand.
Vedtektsfestet formål
Arbeid og inkluderingsarbeid gjennom avklaring, kvalifisering og/eller formidling av jobbsøkere. Dette skal skje gjennom produksjons- og arbeidspraksis i et reelt og morderne arbeidsmiljø, eller gjennom kurs og individuell veiledning, Selskapet kan eie eller være deleier i andre selskaper som faller inn under dette formålet.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Avigo Holding AS er morselskap i Avigo-konsernet.
Inntektene i 2022 endte på 12,1 mill. kroner, en nedgang på 0,2 mill. kroner fra 2021. Dette viser at tallene har stabilisert seg fra årene før.
Årsresultatet for 2022 endte på 1 mill. kroner, en nedgang på 3,4 mill. kroner fra 2021.
Økonomiske hendelser
Avigo har i 2022 investert betydelige ressurser gjennom å etablere og forsterke tiltak som skal bidra til at vi får enda flere personer i jobb og utdanning. Som en konsekvens av dette har vi oppbemannet organisasjonen slik at vi er rigget for å kunne levere gode resultater fremover.
8.2.11 Varodd AS
Etablert: 21. august 1961
Antall ansatte: 169
Administrerende direktør: Hans Georg Høgevoll-Garstad
Hjemmeside: www.varodd.no
Revisor: BDO AS
Organisasjonsnummer: 929 051 378
Om selskapet
Varodd AS er en av Norges største arbeids- og inkluderingsbedrifter, og ble etablert i 1961 som et aksjeselskap med eiere fra offentlig og privat sektor. Varodds hovedformål er å bidra til økt arbeidsdeltakelse og arbeidsinkludering av personer som står utenfor arbeidslivet i Agder. Selskapets formål ivaretas også gjennom eierskap i andre selskaper.
Varodd-konsernet består av Arbeids- og inkluderingsbedriftene Varodd Arbeid og inkludering AS, Mindus AS og A3 Ressurs Vennesla AS. Konsernet består i tillegg av datterselskapene Varodd Utvikling AS, Varodd Velferdsteknologi AS, Varodd Eiendom AS, A3 Ressurs Utvikling AS og Able Nordic AS (Danmark)
For å oppnå formidling av jobbsøkere fra arbeidsrettede tiltak til jobb eller utdanning, driver Varodd arbeid og Inkludering AS en betydelig produksjonsvirksomhet knyttet til blant annet emballasje, profiltrykk, kantine, catering, lager og logistikktjenester m.m. I tillegg samarbeider selskapet i utstrakt grad med ordinære bedrifter med sikte på arbeidsutprøving og formidling av jobbsøker til jobb.
Ved utgangen av 2021 var det 169 ordinært ansatte i konsernet, mens totalt inkludert folk på varig lønnstilskudd og ulike arbeidsmarkedstiltak var det 453 personer.
Vedtektsfestet formål
Selskapets primære formål er å bidra til økt arbeidsdeltakelse og arbeidsinkludering av personer som står utenfor arbeidslivet i kommuner i Agder. Selskapets formål ivaretas også gjennom eierskap i andre selskap.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsinntektene i Varodd konsern endte i 2022 på 305,6 mill. kroner. Dette er en økning på kr 8,9 mill. kroner, som tilsvarer 3,0 % i forhold til 2021.
Veksten i konsernomsetningen i 2022 kan knyttes både til økt aktivitet i konsernets arbeidsinkluderingsselskaper og økt salg av hjelpemidler.
Årsresultat for konsernet før skatt ble i 2022 3,3 mill. kroner. Inntjeningen knyttet til velferdsteknologi var positiv også i 2022 og det har styrket konsernets økonomiske handlingsrom for å utvikle arbeidsinkluderingsarbeidet videre.
Økonomiske hendelser
Det har vært forsknings- og utviklingsprosjekter i datterselskaper i 2022 som har blitt kostnadsført løpende. I 2022 er også avtalen mellom Universitetet i Agder, Varodd AS og Norsk Forskningsråd videre finansiert med en nærings-ph.d. for en ansatt i konsernet ved Fakultet for samfunnsvitenskap hos UiA. Temaet for studiet er hva som fremmer at tidligere domfelte avstår fra å begå nye kriminelle handlinger og betydningen av arbeid i «desistance»-prosessen.
8.2.12 Amento Holding AS
Etablert: 4. april 1986
Antall ansatte: 26
Administrerende direktør: Tove Løkke-Øwre
Hjemmeside: www.amento.no
Organisasjonsnummer: 938 683 190
Revisor: Deloitte Lyngdal AS
Om selskapet
Amento er den største arbeids- og inkluderingsbedriften i Lister. Selskapet har over 35 års erfaring med rekruttering og tilbyr produkter og tjenester innenfor integrering, omstilling og kompetanseheving i arbeidslivet. Amentos hovedfokus er å få jobbsøkere ut i jobb. Selskapet er hovedleverandør til NAV Lister innen Arbeidsforberedende trening (AFT) og Arbeidsrettet rehabilitering (ARR). Amentos motto er “Jobb for alle!”.
Selskapet har ikke økonomisk erverv til formål og er fritatt skatteplikt etter sktl §2.32.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål retter seg mot arbeids- og inkluderingsaktiviteter gjennom avklaring, arbeidstrening og kvalifisering, med sikte på formidling til ordinært arbeid. Egne produksjonsavdelinger vil være viktige arenaer i et slikt arbeid. Selskapet har ikke økonomisk erverv til formål.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet har hatt en reduksjon i inntekter i fra 20,1 mill. i 2021 til 8,1 i 2022. Dette tilsvarer en nedgang på 12 mill.
Amento AS skal fortsatt være leverandør av tjenester for NAV. NAV er i endring, flere leverandører kommer til, så selskapet må jobbe hardt for å opprettholde leveransene mot NAV.
Selskapets drift har gått med overskudd, og vi ser et positivt årsresultat på 642 789, som er en økning fra 205 468 kroner i 2021.
Økonomiske hendelser
Styret er bidragende i bedriftens strategiske arbeid og etter at ny daglig leder kom på plass høsten 2022 har arbeidet med å videreutvikle strategien begynt Det er stadig endringer i kjøp fra NAV. Dette gjør det utfordrende å planlegge langsiktig. Det gjør det enda viktigere å lykkes med driften i de nye selskapene, skape nye og andre langsiktige, stabile inntekter. Det er til enhver tid nye føringer fra nye statsråder og ny forståelse av politikken på NAV kontorene. Det er en usikkerhet vi må leve med.
8.2.13 Magma Geopark AS
Etablert: 11. februar 2009
Antall ansatte: 4
Administrerende direktør: Pål Anders Thjømøe
Hjemmeside: www.magmageopark.no
Revisor: BDO AS
Organisasjonsnummer: 993 923 966
Om selskapet
Magma Geopark AS består av et geografisk område med en geologi som er av internasjonal betydning, som er anerkjent av UNESCO og der bærekraftig utvikling spiller en svært viktig rolle. Magma Geopark er del av et nettverk som består av mer enn 140 UNESCO Globale Geoparker i 40 ulike land og på 5 kontinenter, og representanter fra disse møtes jevnlig. Selv om bakgrunnen for en geopark er geologi handler geoparker først og fremst om mennesker – både lokale og tilreisende, som er interesserte i å utforske, oppleve og dele de uendelige mulighetene innen både natur og kultur i en geopark.
Det er hele 46 geologiske og kulturelle lokasjoner i området
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å utvikle og drifte geoparken lokalisert til kommunene Bjerkreim, Eigersund, Flekkefjord, Lund og Sokndal. Driften skal blant annet inneholde følgende elementer: Tilrettelegging av geologiske og kulturelle lokaliteter som geopark lokaliteter og attraksjoner for besøkende, fra egen region og tilreisende, samt til bruk i undervisning og vitenskapelige arbeider. Utarbeidelse av utstillinger og undervisningsmateriell og tilbud om undervisning på alle utdanningsnivåer. Pedagogisk utviklingsarbeid med lærere og opplæring av guider. Produktutvikling, guiding og gjennomføring av arrangementer i egen regi og i samarbeid med andre. Informasjonsarbeid som markedsføring, profilering, hjemmeside og kontakt med lokal, regional, nasjonal og internasjonal presse.
Eierstrategi og formål
UNESCO Globale Geoparker styrker lokalsamfunn og gir dem muligheten til å utvikle partnerskap med det felles målet om å fremme områdets betydelige geologiske prosesser, egenskaper, tidsperioder, historiske temaer knyttet til geologi eller enestående geologisk skjønnhet. UNESCO Globale Geoparker er etablert gjennom en bottom-up-prosess som involverer alle relevante lokale og regionale interessenter og myndigheter i området (for eksempel grunneier, samfunnsgrupper, turister, urfolk og lokale organisasjoner). Denne prosessen krever en fast forpliktelse fra lokalsamfunnene, et sterkt lokalt partnerskap med langsiktig offentlig og politisk støtte, og utviklingen av en omfattende strategi som vil møte alle samfunnsmessige mål samtidig som de viser og beskytter områdets geologiske arv.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Magma Geopark hadde i 2022 en omsetning på 3,949 mill. kroner mot kr 3,692 mill. kroner i 2021. For 2022 har selskapet et merforbruk på 1,206 mill. kroner, og et underskudd i 2021 på 417 089 kroner.
Selskapets økonomi har i 2022 vært svært anstrengt. Støtten over statsbudsjett falt bort i 2022 på 1,0 mill. kroner. Dette gav og gir fortsatt store konsekvenser. I tillegg fikk ikke selskapet beskjed om en uforutsett avkortning i Ruritage prosjektet på 540 000 kroner. Magma Geopark hadde dessuten betydelige kostnader i forbindelse med resertifisering av UNESCO status. De største eierne ble innkalt til et møte i desember 2022 der det ble redegjort for situasjonen. Eierne ønsket fortsatt drift, men på et minimum og med fokus på kostnadskutt inntil finansiering ble løst.
Grunnet dårlig økonomi grunnet manglende støtte via statsbudsjett, måtte selskapet si opp en ansatt i 50% stilling. Oppsigelsen var effektiv fra 01.03.2023. Geologen ble samtidig permittert på grunn av den økonomiske situasjonen. På grunn av dette sa geologen opp sin stilling i Magma Geopark fra 01.04.2023, og må derfor knytte til seg ny geolog / geoviter i løpet av 2023 dersom økonomien tillater dette.
Styret mener at forutsetningen for fortsatt drift er til stede for 2023. Selskapet har tapt mer enn 50% av egenkapitalen, og har en anstrengt økonomi. Styret har stort fokus på økonomi og grunnlag for videre drift, og ser at dersom den økonomiske situasjonen ikke blir forbedret ser styret på en styrt avvikling av selskapet dersom grunnlag for videre drift utover i 2023 ikke er til stede.
Det bør være et mål at Magma Geopark i mye større grad er grunnfinansiert fra våre store eiere og via offentlig støtte over statsbudsjettet. Det vil gi et helt annet grunnlag for å bygge opp en stabil organisasjon som jobber med det regionen etterspør.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 120 000 kroner i driftstilskudd til selskapet.
8.2.14 Lister Nyskapning AS
Etablert: 16. november 2001
Antall ansatte: 5
Administrerende direktør: Christiane Elisabeth Skage
Hjemmeside: Lister Nyskaping
Revisor: BDO AS
Organisasjonsnummer: 984 004 389
Om selskapet
Lister Nyskaping er en lagspiller for næringslivet i Listerregionen. Sammen med lokalmiljøet jobber selskapet målrettet for vekst og utvikling i bedriftene. Lister Nyskapnings tjenester er bedriftsrådgivning, hjelp til utvikling av forretningsidéer, markedsplanlegging, nettverksbygging, kurs, internasjonalisering og andre utviklingsrelaterte oppgaver. Selskapet tilbyr også kompetanse, nettverk, attraktive møteplasser og samhandlingsarenaer for bedrifter i Lister. Selskapet kobler bedriftene opp mot relevante fag-, forsknings-, utviklings- og investeringsmiljøer, samt offentlig virkemiddelapparat. Lister Nyskapning er ofte involvert i regionale nærings- og samfunnsprosjekter.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å være et knutepunkt for regional næringsutvikling med fokus på nyskaping og innovasjon så vel i forbindelse med nyetablering som i eksisterende bedrifter. Selskapet skal prioritere sin aktivitet rettet mot utvikling av vekstkraftige bedrifter ved å fokusere på kompetanseheving, rådgivning og virkemiddelapparatet.
Eierstrategi og formål
Sterk blå satsing
Lister Nyskaping fortsatte i 2020 arbeidet med Innakva-prosjektet som går ut på å løfte frem blå næring på Sørlandet. Innakva-prosjektet har blant annet resultert i:
- Innakva VEKST – LN i front i Agder med ny blå næringshagesatsing i samarbeid med de andre Siva-aktørene på Agder. Formål: gi bredere tilgang på ressurser, kompetanse og mulige samarbeidspartnere for bedriftene. Ruster bedriftene og regionen for fremtiden.
- Innakva bedriftsklynge – Består av 40 medlemsbedrifter fra Risør i øst til Sokndal i Vest.
- Innakva LAB - Har etablert fasiliteter på Abelnes og i Farsund. LN eier 100% av aksjene. Høsten 2020 startet prosessen med å ansette daglig leder ved Innakva Lab. Valget falt på marinbiolog Lone Sunniva Jevne som kom med sterk faglig kompetanse til regionen.
Fornybar energi og sirkulærøkonomi
Lister Nyskaping har gjennom hele 2020 jobbet for store næringsetableringer på Lista som kan gi store ringvirkninger i hele regionen. LN bidro sterkt inn i arbeidet med å få batterifabrikk til Lista, og er nå involvert i et forprosjekt som går ut på å etablere et kompetansesenter relatert til sirkulærøkonomi. Våren 2020 arrangerte LN et heldagseminar om sirkulærøkonomi for bedrifter i regionen. Der knyttet LN seg opp mot sentrale aktører både innenlands og utenlands.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapets driftsinntekter i 2022 endte på 13,162 mill. kroner mot 9,475 mill. kroner i 2021. Selskapet er avhengig av tilskudd for å opprettholde driften på dagens nivå. Årsresultatet ble på 17 460 kroner som er overført til annen egenkapital.
I 2022 deltok 76 bedrifter fra hele regionen i næringshageprogrammet, mot 79 bedrifter i 2021 som er en liten nedgang. Til sammen mottok disse bedriftene 3,852 mill. kroner i innovasjonsstøtte fra næringshageprogrammene i 2022. Lister Nyskaping bistod bedriftene i et vidt spekter av tema, som finansiering, forretningsstrategi, bærekraft, sirkulærøkonomi, produktutvikling, ledelse, digitalisering, kommunikasjon, kontrollsystemer, nettverk, forskning og utvikling.
Satsingsområdene for selskapet i 2022 sitt arbeid med bedriftene i 2022 har vært digitalisering, bærekraft og internasjonalisering. Næringslivet i Lister har hatt lavere produktivitet enn landsgjennomsnittet siden 2008. Det å få flere bedrifter til å bruke virkemidlene til forskning, utvikling, omstilling og innovasjon har derfor vært et viktig arbeid. Dette er med på å skape økt produktivitet og verdiskaping, noe som er svært viktig for den fremtidige næringsutviklingen i Lister. Lister Nyskaping er et viktig kompetanseverktøy for at bedriftene kan få til denne endringen.
Økonomiske hendelser
Selskapet mottok i 2022 driftstilskudd fra Agder fylkeskommune på 2,6 mill. kroner. Totalt mottok selskapet offentlige tilskudd på 6,928 mill. kroner i 2022.
8.2.15 Lindesnesregionen Næringshage AS
Etablert: 3. juli 2000
Antall ansatte: 3
Administrerende direktør: Are Østmo
Hjemmeside: www.naringshagen.no
Revisor: Team Revisjon AS
Organisasjonsnummer: 982 457 211
Om selskapet
"Gi næring til vekst i Lindesnesregionen”. Med dette mener selskapet at det best mulig skal støtte opp om de som skaper verdier i regionen, både gründere og etablert næringsliv. Selskapets hovedmål er derfor å skape vekst og lønnsomhet i regionens næringsliv, og gjennom det sikre eksisterende og skape nye arbeidsplasser. Dette utføres gjennom å tilføre våre bedrifter nødvendig kompetanse og tilgang på kapital. Næringshagen har selv begrensede ressurser, men har god oversikt og nær kontakt med et omfattende virkemiddelapparat som årlig tildeler flere hundre millioner kroner til bedrifter på Sørlandet.
Lindesnesregionens Næringshage har en rolle som regional utviklingsaktør, og jobber kontinuerlig med å skape vekst, kultur og arbeidsplasser i regionen. Dette tar form som ulike prosjekter, med det å skape næringsutvikling og øke regionens attraktivitet som fellesnevner.
Satsingsområder:
SKAP er et prosjekt i flere trinn. Første trinn har vært etableringen av SKAP Kreativ Folkehøyskole og et spennende kompetansemiljø. I trinn to gjelder det å bygge videre og gjøre SKAP tilgjengelig for næringslivet og andre. Det gjør vi under navnet SKAP Næring og i regi av Næringshagen.
SKAP er en åpen arena og et treningsstudio for kreative muskler. Et sted der bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner kan delta og bidra, sammen med elever eller uten. Næringshagen og skolen bygger dette sammen og vil gjennom jevnlige nyhetsbrev komme med betraktninger om kreativitet og fortellinger om det som skjer i SKAP. Lindesnesregionen Næringshage har våren 2023 fått bevilget 300.000 kroner fra SIVA til å utvikle et undervisningsopplegg innen designmetodikk for andre næringshager og inkubatorer fra hele landet. I april startet opplæringen.
Næringshagen har startet et prosjekt kalt “Ringvirkninger” sammen med Mandal Industri og Næring. Formålet med dette prosjektet har vært å løfte fram de unike mulighetene større utbyggingsprosjekter i regionen har å by på for lokalt næringsliv. Næringshagen har fått midler av Agder fylkeskommune til prosjektet.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å arbeide med bedrifts- og næringsutvikling, primært i Lindesnes og Åseral kommuner, men kan på enkelte områder også jobbe utover disse kommunene. Selskapets arbeid skal gjøres i samarbeid med dets eiere og andre samarbeidspartnere. Lindesnesregionen Næringshage skal også arbeide med samlokaliseringer av mindre bedrifter, der samlokaliseringene skal gi merverdi i form av et faglig og sosialt fellesskap. Næringshagen skal videre være en arena for kompetanseheving og utviklingsprosjekter i Lindesnes og Åseral kommuner. Lindesnesregionen Næringshage skal fremme entreprenørskap og hjelpe frem nye forretningsideer, gjennom rådgivning, kurs og søk etter finansieringskilder. Næringshagen skal videre bidra til å utvikle eksisterende næringsliv. Selskapet skal også kunne leie ut utstyr knyttet til prototyping.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapets inntekter er i 2022 på 5,3 mill. kroner mot 4,7 mill. kroner i 2021. Årsresultatet for 2022 viser et underskudd på 284 613 kroner mot et overskudd på 3 700 kroner i 2021. Selskapet har hatt 3 årsverk sysselsatt i regnskapsåret. Eierskapsmelding 2023 Side 107 av 139 Økonomiske hendelser Lindesnesregionen Næringshage mottok et tilskudd fra Agder fylkeskommune på 2,3 mill. kroner i 2022 mot 2,4 mill. kroner i 2021 til drift av selskapet. Det må søkes om tilskudd hvert år.
8.2.16 Visit Sørlandet AS
Etablert: 19. mars 2009
Antall ansatte: 6
Administrerende direktør: Synnøve Elisabeth Aabrekk
Hjemmeside: www.usus.no
Revisor: KPMG AS
Organisasjonsnummer: 993 995 282
Om selskapet
Visit Sørlandet er en næringsklynge for kultur-, opplevelses- og reiselivsbedrifter på Sørlandet og i Telemark. Visit Sørlandet skal bidra til kontinuerlig utvikling av bedriftene i regionen, samt synliggjøre landsdelen og det den har å by på gjennom merkevaren Visit Sørlandet. Fra 15 partnere ved oppstarten i 2010 har selskapet vokst betydelig og i dag teller klyngen over 130 partnerbedrifter i Agder og Telemark. Selskapets mål er å ytterligere styrke Sørlandets posisjon som en attraktiv og bærekraftig reiselivsdestinasjon. I felleskap bidrar vi til å løfte landsdelen gjennom samarbeid og kontinuerlig utvikling.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål omfatter områdemarkedsføring, profilering og merkevarebygging via tilrettelegging for salg og markedsføring for reiselivet på Sørlandet. Selskapets virksomhet tar ikke sikte på å skaffe aksjeeierne økonomisk utbytte. Eventuelt overskudd skal benyttes til å fremme selskapets formål. Selskapet kan eie aksjer/andeler i andre selskap.
Eierstrategi og formål
Visit Sørlandet sin nye strategi fokuserer m.a. på Grønn omstilling – et tydelig bærekraftvalg gjennom å prioritere markeder i Europa, forlenge oppholdstid, utvide opplevelsestilbudet gjennom helårsturisme og en systematisk satsing på kulturturisme integrert med bruk av ny teknologi for bedre interaksjon med publikum og økt kundetilfredshet.
Tjenester og teknologi – Økt kundetilfredshet ved bruk av ny teknologi, nye skreddersydde kommunikasjonskanaler, ny og skalerbar satsing på Agder som en teknologidriver i godt samarbeid med andre aktører – Techpoint AS – og ikke minst våre egne kurs og nye webinar knyttet til dette temaet.
Innovasjon og samhandling – samarbeidsavtalen med UiA utvider og muliggjør et enda større fokus på forskning, kompetanseheving og livslang læring – Research & Creative hvor vi skal finne og teste de aller beste metodene for samskaping på tvers av bransjer.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapets inntekstgrunnlag består av medlemsavgift, inntekter for salg av tjenester til næringen, kurs-/prosjektinntekter, bevilgninger fra Agder fylkeskommune og kommunene i Agder. Det er ingen personlige aksjeeiere i selskapet.
Resultatet for 2022 viser et positivt årsresultat på 17 464 kroner. Opptjent egenkapital er 7,83 mill. kroner i 2022 mot 7,80 mill. kroner i 2021.
Ved utgangen av 2022 har Visit Sørlandet 141 næringspartnere, som er samme antall som ved utgangen av 2021. Et likt antall har gått ut og inn av klynga. Partnerne er geografisk lokalisert fra hele landsdelen. Arbeidet med å være mer synlig overfor potensielle nye partnere blir forsterket og videreført i 2023.
En viktig og sentral del av Visit Sørlandets virke er å ivareta og jobbe som en klynge. I dette ligger det at Visit Sørlandet som klyngeadministrasjon skal fasilitere, initiere og skape møteplasser for innovasjon og samhandling mellom partnerne. I 2022 har selskapet hatt begrensede ressurser til å jobbe med å initiere innovasjonsprosjekter pga store endringer i organisasjonen. Dette vil bli prioritert i 2023.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 4,63 mill. kroner mot kr 4,37 mill. kroner i 2021 i tilskudd til virksomheten.
8.2.17 Innoventus Sør-AS
Etablert: 30. oktober 1998
Antall ansatte: 8
Administrerende direktør: Kamilla Sharma
Hjemmeside: www.innoventussor.no
Revisor: Deloitte AS
Organisasjonsnummer: 980 560 295
Om selskapet
Innoventus Sør er et regionalt innovasjonsselskap, Siva-inkubator, Forny-aktør og Presåkornforvalter som representerer Sørlandet. Selskapet har fokus på innovasjon, som skal være med å sikre vekst, nyskaping og fornyelse i regionen. Selskapet arbeider aktivt med gründere, næringsliv, offentlig etater, akademiske- og forskningsmiljø, for å skape bærekraftige løsninger for fremtiden. Selskapets forretningsidé er å bidra til kommersialisering av nyskapende ideer som gir vekst og sysselsetting.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er utvikling og kommersialisering av nye produkt- og forretningsideer gjennom rådgivning, inkubatorvirksomhet. Selskapet kan investere i andre virksomheter gjennom investeringsselskap eller direkte der offentlige finansieringsordninger setter slike krav. Selskapet vil samarbeide med andre og delta i virksomhet og nettverk med beslektet type aktivitet.
Eierstrategi og formål
Innoventus Sør har tatt og fått en viktig posisjon som innovasjonsselskap i region Agder og nasjonalt. Selskapet har bygget opp en unik organisasjon og et nasjonalt nettverk med solid erfaring og kunnskap til å kunne bidra til at grundere lykkes i å starte og bygge opp ny virksomhet.
Innoventus Sør er en viktig aktør i samspillet mellom privat og offentlig sektor. Selskapets kunnskap og håndtering av eksisterende virkemidler er til stor hjelp både for grundere som starter nye bedrifter og for eksisterende bedrifter i omstilling eller med innovasjonsprosjekter.
Selskapets ansatte har utviklet en imponerende, dynamisk og motiverende kultur som både Agder Fylke, Siva og de nasjonale virkemiddel aktørene har vist å verdsette høyt. Integritet, kunnskap og bred erfaring innen utvikling og innovasjonsarbeid preger kulturen i organisasjonen.
Med gode resultater og en stor prosjektportefølje i en kraftig omstillingsperiode vil Innoventus Sør være en viktig og nødvendig bidragsyter i den den industrielle omstilling vi nå må igjennom. Med FNs bærekrafts mål som rettesnor vil de dyktige medarbeiderne i Innoventus Sør være den sentrale aktøren for innovasjon i Kristiansand, Arendal og Grimstad samt resten av Agder. I samarbeid med fylkeskommunen, Siva, UIA, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og resten av virkemiddelapparatet står vi godt rustet for fremtidig innovasjons prosesser.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet hadde i 2022 driftsinntekter på 14,278 mill. kroner mot 14,047 mill. kroner i 2021. Driftskostnadene utgjorde 14,026 mill. kroner slik at selskapet etter netto finans fikk et årsresultat på 336 334 000 kroner. Egenkapitalen var på 10,338 mill. kroner med en egenkapitalandel på 63 % som er svært solid. Selskapet har god likviditet.
Innoventus Sør AS har en lav økonomisk risiko i sine engasjementer. Selskapets likviditet og soliditet er tilfredsstillende. Forutsetningen om fortsatt drift er lagt til grunn for utarbeidelse av årsregnskapet. Året 2022 startet med restriksjoner knyttet til covid-19 pandemien, men fikk en mer normal driftssituasjon fra våren og utover.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 5,22 mill. kroner i tilskudd til virksomheten mot 6,49 i 2021.
Inkubatoren
I 2022 har Innoventus Sør AS analysert og evaluert 203 nye forretningsidéer. Totalt har ca. 55 oppstartselskaper vært tilknyttet inkubatoren siste året. Innoventus Sør AS bidrar til å søke finansiering for oppstartbedriftene, både gjennom ulike typer tilskudd og gjennom egenkapital. I 2022 fikk oppstartsbedriftene i Innoventus Sør AS tilført omlag 66,4 mill. kroner i kapital (tilskudd og egenkapital). De viktigste yterne av tilskudd til oppstartsbedriftene er Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd. Gjennom inkubasjonsprogrammet har Innoventus Sør AS hatt fokus på å øke andelen av kvinnelige gründere på Agder, og i 2022 var prosentandelen på 35%.
Forny 2020 - Lokale prosjektmidler
Innoventus Sør AS forvaltet lokale prosjektmidler på 1,6 mill. kroner for 2022. Lokale prosjektmidler brukes for å utvikle forskningsbaserte prosjekter med et antatt kommersielt potensiale.
Grimstad Etablererveiledning
I påvente av ny satsing på etablererveiledning på Agder leverte Innoventus Sør AS tjenester til Grimstad kommune i overgangsåret 2022. Selskapet leverte tjenester innenfor etablererveiledning, og det ble gjennomført arrangement med presentasjon av ulike virkemidler som er tilgjengelig i regionen.
Forskningsmoblisering Agder/Forregion
Innoventus Sør AS gjennomførte kompetansemegling for 48 bedrifter i løpet av året.
GrunderAcademy
I løpet av to kull har ti bedrifter deltatt i vårkullet og ni bedrifter har deltatt i høstkullet. Totalt mottok Innoventus Sør AS 41 søkere som ønsket opptak til programmet.
Innoventus Sør AS har en sentral rolle i å skape morgendagens virksomheter. Det er lagt ned et betydelig arbeid for å videreutvikle økosystemet for innovasjon og nyskaping på Agder med et bredt partnerskap, og på nasjonalt nivå med andre innovasjonsaktører.
Selskapet følger de fylkeskommunale og nasjonale satsingene/strategiene og tilpasser kjernevirksomheten i henhold til dette.
Budskapet fra Nærings- og fiskeridepartementet er tydelig på hva næringslivet skal ha fokus på: Det må skapes flere arbeidsplasser, øke investeringene, øke fastlandseksporten og gire opp det grønne skiftet. For å få dette til vil grep for å skape flere vekst- og skaleringsbedrifter i hele landet bli nødvendig i årene fremover.
Inkubasjonsprogram
Senhøst 2022 var det utlysning for ny programperiode for inkubasjonsprogrammet for perioden 2023 – 2032. Innoventus Sør AS sendte inn søknad og den ble rangert som nummer 5 blant søkermassen på 46 søknader på inkubasjonsprogrammet. Selskapet fikk fornyet tillit og ble tatt opp som regional operatør for den nye perioden.
8.2.18 Risøbank IKS
Etablert: 20. april 2004
Antall ansatte: 0
Administrerende direktør: Håkon Rune Sødal
Hjemmeside: www.risobank.no
Revisor: Kommunerevisjon Vest, Vest-Agder IKS
Organisasjonsnummer: 988 192 031
Om selskapet
Risøbank er et fredet bygningsmiljø som ligger i et regionalt friluftsområde i Lindesnes kommune. Risøbank skal fremstå som en åpen møteplass, et offentlig sted for høytidelige og festlige sammenkomster, og skal også kunne benyttes til arrangementer av privat karakter. Selskapet skal forestå drift av anlegget.
Vedtektsfestet formål
Risøbank er et fredet bygningsmiljø som ligger i et regionalt friluftsområde i Lindesnes kommune. Eiendommen eies av Staten ved Miljødirektoratet, men ble stilt til Mandal kommunes disposisjon i henhold til avtale av 8.desember 1969 og 4. juli 1971. Risøbank skal fremstå som en åpen møteplass, et offentlig sted for høytidelige og festlige sammenkomster, og skal også kunne benyttes til arrangementer av privat karakter. Ved drift og tilrettelegging av Risøbank skal det tas spesielle hensyn til at stedet blir egnet for bruk av skolene, ungdommen og frivillige lag og foreninger. Risøbank er et fredet anlegg, etter Riksantikvarens vedtak av 10. desember 1994. Anlegget skal drives med tanke på den ressurs fredningen representerer, og både bygninger og uteanlegg skal brukes og vedlikeholdes i tråd med fredningsbestemmelsene. Selskapet skal sikre stedet inntekter til vedlikehold av anlegget ved aktiv bruk og utleie. Lindesnes kommune, Agder fylkeskommune, næringslivet, lag og foreninger, samt private kan låne/leie Risøbank, eller deler av anlegget, på kortsiktige avtaler eller til enkeltarrangementer, dersom det ikke strider mot formålene etter denne avtale. Selskapet kan ta opp saker av eget initiativ, både overfor eierene og på eierenes vegne overfor andre.
Eierstrategi og formål
Risøbank Interkommunale Selskap (IKS) ble etablert i 2004, og har siden stått for drift og rehabilitering av Risøbank.
Risøbank IKS skal gjennom rehabilitering/tilbakeføring og bruk ta vare på de egenartede bygningene fra 1901. Bygningene har både nasjonal og internasjonal verdi. Hele bygningskomplekset og parkområdet ble fredet av Riksantikvaren i 1994, og rehabiliteringsarbeid utføres i tråd med fredningsbestemmelsene og i nært samarbeid med avdeling for kulturminnevern og kulturturisme i Agder fylkeskommune.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Totale inntekter i 2022 var på 1,678 mill. kroner mot 1,837 mill. kroner i 2021. Ordinært resultat endte med et underskudd på 164 366 000 kroner i 2022 mot et underskudd på 279 540 kroner i 2021. Merforbruket dekkes inn av driftsfondet.
Saldering av budsjettet høsten 2022 hadde bakgrunn i flere forhold. Påbegynte operasjoner ville fordyres om man utsatte dem til senere. Dette i kombinasjon med at by jubiléets hovedavslutning skulle avholdes på Risøbank i begynnelsen av juli, og da måtte stedet fremstå i ønsket prakt. Styret og Representantskapet har vært fortløpende orientert om utviklingen, men det var samstemmig oppslutning om at de pågående prosessene måtte fullføres. Et fond som ble tatt i bruk i 2021 (lysthuset) ble feilaktig videreført som post i budsjettet i 2022 (i stedet for bruk av driftsfondet). Inndekning av merforbruket må derfor tas av det ordinære driftsfondet (endelig avklart ved regnskapsoppgjøret).
Økte strømkostnader er kommet til og har bidradd til ytterligere merforbruk. Alt i alt kom selskapet forholdsvis greit gjennom strømkrisen i 2021. Det samme kan altså ikke sies om 2022, en skjebne Risøbank deler med mange aktører i både privat og offentlig sektor. Stedet er meget kostbart å fyre opp for enkeltarrangementer. Det er på ordinære arter ellers god kontroll på ressursbruken, og det er også gledelig at inntekter av boksalg, donasjoner på arrangementer og provisjoner følger forventningene.
Selskapsformen man har valgt når det gjelder forvaltningen av Risøbank-komplekset viser sin styrke når det gjelder den situasjonen selskapet opplevde i 2022. Styret har anledning til å sette i gang prosesser som nødvendigvis vil gå over flere år. Mindreforbruk ett år kan «tillate» merforbruk et annet — utenat selskapet ser seg nødt til å gå til eierkommunene for å søke om «redningspakken. Og merforbruk kan «hentes inn» kommende år. Selv med det regnskapsførte overforbruket i 2022, kan styret levere et regnskap som totalt sett viser at man har kontroll på økonomien. Handlingsrommet i 2023 er imidlertid redusert en god del.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune bevilget i 2022 615 000 kroner i driftstilskudd til selskapet.
8.2.19 Kollektivterminalen AS
Etablert: 1. juni 2005
Antall ansatte: 0
Administrerende direktør: Nils Olav Olsbu
Hjemmeside: -
Revisor: Ernst & Young AS
Organisasjonsnummer: 988 465 844
Om selskapet
Selskapets formål knytter seg til drift og utleie av kollektivterminaler og næringsbygg.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er knyttet til erverv av eiendommen Langsæveien 2 gnr. 38 bnr. 3 i Arendal. Selskapet skal utvikle eiendommen til kollektivterminal. De deler av eiendommen som ikke brukes til kollektivformål skal kunne leies bort til annen virksomhet. Selskapet kan også erverve og/eller drive andre kollektivterminaler i fylket. Drift og utleie av kollektivterminaler og næringsbygg.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Ingen større hendelser i 2022 av betydning. Selskapets driftsinntekter og driftskostnader ligger på nivå med fjoråret. Resultat før skatt på 0,4 mill. kroner er i sin helhet overført til annen egenkapital.
8.2.20 ATP-samarbeidet i Kristiansandsregionen
Etablert: 2004
Antall ansatte: -
Administrerende leder: Jan Otto Hansen
Hjemmeside: www.afk.no
Revisor: Agder Kommunerevisjon IKS
Om selskapet
ATP-samarbeidet startet som et prosjekt i 2004 og ble et permanent regionalt samarbeid fra januar 2010. ATP-samarbeidet i Kristiansandsregionen har vært knyttet til Knutepunkt Sørlandet, som fra 1. januar 2018 har skiftet navn til Region Kristiansand. ATP samarbeidet ble i 2020 et eget IPR. Samarbeidspartnere er kommunene Iveland, Lillesand, Birkenes, Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansand, samt Agder fylkeskommune, Statens vegvesen Region sør og Agder Kollektivtrafikk.
Vedtektsfestet formål
ATP-samarbeidets formål er og er å samarbeide regionalt for å få et mer effektivt og miljøvennlig transportsystem, der nye tiltak og satsing skulle vurderes mer helhetlig. ATP-samarbeidet skal ivareta en overordnet transport- og arealplanlegging i regionen og forvalte midler for å få et effektivt og miljøvennlig transportsystem med et sterkt fokus på målet om nullvekst i personbiltrafikken.
Eierstrategi og formål
Formålet med deltakelse i ATP samarbeidet i Kristiansandsregionen er at Agder fylkeskommune sammen med kommunene i regionen utvikler og gjennomfører en transportpolitikk som sikrer lokale og nasjonale mål om nullvekst i personbiltrafikk i Kristiansandsregionen. I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Året 2022
Økonomisk utvikling
Kristiansandsregionen søkte om ny belønningsavtale for 2020-2023 i desember 2019. I mai 2020 fikk Kristiansandsregionen tilbud om belønningsavtale for fire år, for 2020-2023, pålydende totalt 360 mill. kroner i belønningsmidler som innebærer 90 mill. per år fra 2020-2023. ATP-utvalget vedtok en prosjektportefølje for denne avtalen i sitt møte 19. juni 2020. I 2023 ble det utbetalt 97,9 mill. kroner i belønningsmidler og 21,7 mill. kroner i tilskudd til reduserte billettpriser på kollektivtransport. I 2022 ble det utbetalt henholdsvis 95,1 og 21,3 mill.kroner.
Belønningsmidlene er statlige midler som bevilges de ni største byområdene. Hensikten er å sikre nullvekst i personbiltrafikken, lavere utslipp av klimagasser, økt antall kollektivreiser og å stimulere sykkel og gange. Staten krever nullvekst i personbiltrafikken. I Kristiansandsregionen er det bussdrift som har fått mest midler. Det har gitt et betydelig løft i busstilbudet og antall passasjerturer. Kristiansandsregionen har fått belønningsmidler fra staten siden 2004, men det var først i 2009 at regionen begynte å få betydelig økonomisk uttelling. Da innførte staten fireårige avtaler, mot ettårige frem til da. Fra 2009 har regionen inngått tre avtaler: Avtale for 2009-2012, 2013-2016 og avtale for 2017-2019.
Økonomiske hendelser
Summen av bidrag fra Agder fylkeskommune i 2023 er på 0,88 mill. kroner. For 2022 var beløpet 0,81 mill. kroner. Bidraget indeksreguleres årlig.
8.2.21 Innovasjon Norge
Etablert: 19. desember 2003
Antall ansatte: 764
Administrerende direktør: Håkon Haugli
Hjemmeside: www.innovasjonnorge.no
Revisor: Deloitte AS
Organisasjonsnummer: 986 399 445
Om selskapet
Innovasjon Norge skal bidra til bærekraftig vekst og eksport for norsk næringsliv gjennom kapital og kompetanse. Hovedmålet med Innovasjon Norge er at selskapet skal utløse bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsom næringsutvikling og ulike regioners næringsmessige muligheter. Dette skal nås gjennom delmålene flere gode gründere, flere vekstkraftige bedrifter og flere innovative næringsmiljøer.
Innovasjon Norge tilbyr finansierings-, rådgivnings-, kompetanse-, nettverks- og profileringstjenester. Hovedtyngden av selskapets ansatte sitter kundenært på alle kontorer i landets fylker og markedsnært i 27 land over hele verden.
Vedtektsfestet formål
Innovasjon Norges formål er å være statens og fylkeskommunenes virkemiddel for å realisere verdiskapende næringsutvikling i hele landet. Bidra til økt innovasjon i norsk næringsliv. Selskapet vil ha følgende virkemidler: Finansiering, rådgiving og kompetansehevende tiltak, nettverk og infrastruktur og profilering av norsk næringsliv i utlandet.
Eierstrategi og formål
Som konsekvens av ny selskapsstrategi, ble det gjennomført en større omorganisering høsten 2019. Ny divisjonsstruktur ble satt 1. januar 2020, i tillegg ble det gjort endringer innenfor divisjonene første halvår. Den nye strukturen ga også endringer selskapets ledergruppe. Den nye ledergruppen er nå fulltallig, med 8 medlemmer.
Målsettingen med endringene har vært å sette kundens behov i sentrum, styrke organisasjonens evne til å levere på oppdragene, i tillegg til å redusere tid- og kostnadskrevende behov for intern koordinering. Organisasjonens medarbeidere og tillitsvalgte har vært tett involvert i arbeidet, gjennom dialogmøter på divisjonsnivå og på arenaer som SAMU. Følgende designkriterier ble lagt til grunn for organiseringen på divisjonsnivå og har også vært førende for organisering på øvrige nivåer:
- å organisere for å levere på kjernen i samfunnsoppdraget
- en balansert organisasjonsmodell med hensyn til ansvar, budsjett og antall medarbeidere
- mindre silo, mer helhet, mer robuste fagmiljøer
- fokus på strategi og virksomhetsstyring, samt ivareta dialogen med oppdragsgivere på en bedre måte, det vil si mer enhetlig kommunikasjon og færre kontaktpunkter.
Digitaliseringen av Innovasjon Norge er en viktig forutsetning for realisering av strategien, og fortsetter med god fart. Innovasjon Norge bygger en robust organisasjon for digital utvikling. I januar 2020 ble den nye enheten Mennesker og Teknologi etablert. Her finnes utviklere, HR og digitale ressurser som skal bidra til å drive digital produktutvikling fremover. Mange av de nye digitale ressursene er et resultat av intern kompetansevridning, og målet er å øke andelen digitale ressurser i Innovasjon Norge totalt. Smidige metoder og utvikling i tverrfaglige produktteam er sentralt i dreiningen mot en mer digital virksomhet.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapets årsresultat for 2021 var på 229 mill. kroner mot 95 mill. kroner for 2022. Resultat før tap, ble 222 mill. kroner i 2021, mot 92 mill. kroner i 2022. Driftskostnadene er på nivå med fjoråret. Tapsavsetningene er vesentlig lavere i 2022 enn i 2021. Det samlede omfang av Innovasjon Norges finansielle aktivitet er betydelig. Innovasjon Norges balanse ved utgangen av året var 29 mrd. kroner, noe som er 1,1 mrd. kroner lavere enn i 2021 (30,1 mrd. kroner).
I alt bidro Innovasjon Norge med 7,1 mrd. kroner til omstilling og utvikling av norsk næringsliv i 2022, fordelt på 3,3 milliarder kroner i tilskudd, 3,1 mrd. kroner i lån og 610 mill. kroner i garantier. Ifølge selskapets egne analyser bidro dette til å utløse ytterligere kapital fra andre finansieringskilder, slik at det samlet resulterte i 24,2 mrd. kroner i form av investeringer i næringsutvikling.
Én krone fra Innovasjon Norge i form av kapital eller rådgivning matches av nesten to kroner i egenfinansiering eller finansiering fra andre finansieringskilder til utviklingsprosjekter og investeringer. I 2022 bidro det til at norske bedrifter samlet ble tilført 24,2 mrd. kroner. I tillegg utløser Innovasjon Norge også mange andre innovasjons- og internasjonaliseringsaktiviteter gjennom å tilføre kompetanse og nettverk.
I 2022 ble 68 prosent av Innovasjon Norges finansielle midler brukt til prosjekter med en potensiell positiv miljøeffekt. Dette er en økning på 7 prosentpoeng sammenlignet med 2021 – som også var et rekordår for grønn finansiering.
I 2022 ga Innovasjon Norge 384 tilsagn om etablerertilskudd på 144 mill. kroner, en nedgang på 21 prosent. Spesielt etterspørselen på markedsavklaringstilskudd gikk betydelig ned. Antall tildelinger var relativt lavt også i 2021, etter rekord i pandemiåret 2020. Gründere mottar en betydelig andel av øvrige finansieringstjenester. I 2022 gikk 40,5 prosent av alle tildelinger fra miljøteknologiordningen til oppstartsbedrifter. Totalt ble det utbetalt lån, tilskudd og gitt garantier for drøye 1,5 mrd. kroner i 2022, en nedgang på 0,5 milliard fra året før. Tilskudd utgjorde 691 mill. kroner og lån 619 mill. kroner. Av alle gründerprosjektene (målt i antall) vi støttet var 34 prosent kvinnerettet. Målt i tildelt beløp var den kvinnerettede andelen 21 prosent.
Økonomiske hendelser
Agder fylkeskommune mottok et utbytte fra Innovasjon Norge på 293 331 kroner i 2022.
Innovasjon Norge arbeider aktivt for å styrke ivaretakelsen av samfunnsansvar, både internt i selskapet og blant selskapets kunder gjennom rådgivning og krav.
Hovedkontoret og distriktskontorene er sertifisert som «Miljøfyrtårn».
For årene 2023 til 2026 har Innovasjon Norge inngått en rammeavtale om produksjon av effektestimater med Oslo Economics AS i samarbeid med Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Det er i 2022 satt ekstra søkelys på om det er mulig å utvikle bedre måter å måle resultater og effekter på områdene eksport og det grønne skiftet. Kundeeffektundersøkelsen (KEU) er en spørreundersøkelse rettet til kunder som har fått tjenester av Innovasjon Norge. De siste årene er det Oxford Research som har gjennomført undersøkelsene på vegne av Innovasjon Norge. I år er det en ny leverandør av denne undersøkelsen, Oslo Economics.
8.3 Mindre vesentlig
8.3.1 Canal Street AS
Etablert: 3. mai 2006
Antall ansatte: 5
Daglig leder: Mats Fredrik Aronsen
Hjemmeside: www.canalstreet.no
Revisor: Agder-Team Revisjon AS
Organisasjonsnummer: 990 050 430
Om selskapet
Canal Street er en av Norges aller fineste musikkfestivaler og har sine røtter i jazz og blues. Festivalen har blitt arrangert i Arendal årlig siden 1996. Ett av festivalens kjennetegn er bruken av spesielle arenaer, der særpreg og opplevelse går hånd i hånd med musikalske møter.
Canal Streets programstrategi er å tilby det beste av det norske, det nye spennende, men også det tradisjonelle uttrykket innen genrene. Selskapet har gjennom årene hentet mange artister fra de skandinaviske naboland, og har fra 2006 også kunnet tilby større, internasjonale artister.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å arrangere en årlig musikkfestival, hvor det skal presenteres lokal, nasjonal og internasjonal kvalitetsmusikk, og gjerne i en tverrkulturell sammenheng med for eksempel poesi, teater og mat. Et eventuelt overskudd i selskapet skal benyttes til videre satsing på videreutvikling av festivalen. Ved avvikling av selskapet tilfaller gjenværende kapital et ideelt musikkformål godkjent av selskapets stiftere.
Eierstrategi og formål
Canal Street AS har som hovedformål å arrangere festivalen Canal Street i Arendal, samt det som naturlig faller inn under dette. Selskapet har ideelle vedtekter og formål der et eventuelt overskudd skal føres tilbake til videre utvikling av festivalen.
Selskapet legger ellers et bredt samfunnsansvar til grunn for virksomheten. I dette ligger at man ønsker å gjennomføre den årlige driften og selve festivalen på en bærekraftig måte, både i forhold til det ytre miljø, byen, innbyggerne og samarbeidspartnerne og de mange hundre frivillige. Dette er en uvurderlig ressursinnsats fra ca. 400 dedikerte frivillige hvert år, som gjør festivalen mulig. Festivalen skal legge til rette for at det er plass til alle som ønsker å ta del, både unge og eldre, samt mennesker med ulike tilpasningsutfordringer. Det er også viktig å inkludere mennesker med ulik bakgrunn, etnisitet og kultur.
Fylkestinget vedtok 13.12.2021 i FT-sak 77/21:
- Agder fylkeskommune avhender sin eierandel i Canal Street AS.
- Fylkeskommunedirektøren får mandat til å invitere de øvrige eierne og selskapets administrasjon til en prosess hvor Agder fylkeskommunes aksjer i selskapet vederlagsfritt overføres til de øvrige eierne i tråd med selskapets vedtekter og aksjelovens bestemmelser.
Dette arbeidet pågår fortsatt.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Årsregnskapet for 2022 viser et underskudd på 2,031 mill. kroner mot et overskudd på 1,5 mill. kroner i 2021. Egenkapitalen på slutten av 2022 var på 95 036 kroner mot 1,873 mill. kroner i 2021. Egenkapitalen er kraftig redusert gjennom driftsåret 2022.
Selskapet har pr. 31.12.2022 en kortsiktig fordring på datterselskapet på 100 284 kroner. Mellomværende er ikke renteberegnet i 2022. Videre har datterselskapet avsatt 250 000 kroner i ordinært utbytte som er innregnet som finansinntekt i Canal Street AS pr. 31.12.2022.
I tillegg eier selskapet 33 % av aksjene i Arendal Festival Supply AS som i regnskapet er oppført til kostpris. Styret mener at årsregnskapet gir et rettvisende bilde av selskapets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat. Styret er klar over halvparten av aksjekapitalen er tapt og at styrets handleplikt er inntruffet. Styret følger virksomheten tett og det er for 2023 stort fokus på å redusere kostnadene. Styret vurdere løpende tiltak for styrke egenkapitalen og det er for regnskapsåret 2023 budsjettert med overskudd. Likviditetsmessig vil det meste bli forskuddsfakturert i forkant av festivalen. Regnskapet er således avlagt under forutsetningen om fortsatt drift.
Økonomiske hendelser
I 2022 ble det bevilget 346 000 kroner fra Agder fylkeskommune. Evaluering av eierskap I desember 2021 vedtok Fylkestinget å selge sine aksjer i Canal Street AS til de øvrige aksjonærene. De andre eierne ønsker ikke å overta fylkeskommunens aksjer, og følgelig har ikke fylkestingets vedtak om utredelse av selskapet latt seg realisere. Saken ligger til juridisk vurdering i fylkeskommunen, og det vil ta tid før en kommer til en konklusjon.
8.3.2 Sørlandsbadet IKS
Etablert: 29. november 2005
Antall ansatte: -
Administrerende direktør: Kristine S Valborgland
Hjemmeside: -
Revisor: Kommunerevisjonen Vest, Vest-Agder IKS
Organisasjonsnummer: 989 004 859
Om selskapet
Sørlandsbadet er lokalisert i Lyngdal kommune og skal være et aktivt og attraktivt feriesenter med gode og fine aktiviteter for hele familien. Anlegget består av et badeland med både inne og uteanlegg, samt treningssenter, velvære, cafe, fysioterapi og turløyper. Badet jobber for at regionen skal tilby den beste rekreasjonsopplevelsen og kvalitetstid for familier på Sørlandet og som et av de ledende badeland i Norge. Sørlandsbadet IKS eies av Lyngdal kommune med 85 % og Agder fylkeskommune med 15 %. Med virkning fra 1.7.2019 kjøpte Sørlandsbadet IKS eierandelen av bygget som var eid av Sørlandsbadet AS og selskapet ble da et rent eiendomsselskap og leier ut anlegget til Sørlandsbadet AS, som drifter badeanlegget.
Vedtektsfestet formål
Oppføre, eie og drive badeland/svømmehall samt annen virksomhet som har sammenheng med dette.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsregnskapet for 2022 er gjort opp med et regnskapsmessig mindreforbruk (driftsoverskudd) på 198 182 kroner mens det ikke er ført verken utgifter eller inntekter i investeringsregnskapet. Ettersom det ikke er noe tidligere merforbruk som skal dekkes inn, avsettes årets mindreforbruk i driftsregnskapet til disposisjonsfond, jfr. nye regler for regnskapsavslutning.
Driftsregnskapet er gjort opp med et regnskapsmessig mindreforbruk (driftsoverskudd) på kr 198.182. Det er utgiftsført 1,1 mill. kroner i investeringsregnskapet. Det er ikke tatt opp lån for å finansiere investeringen, det er derfor avsluttet med et udekket underskudd. Låneopptaket utføres i 2023. Ettersom det ikke er noe tidligere merforbruk som skal dekkes inn, avsette årets mindreforbruk i driftsregnskapet til disposisjonsfond.
Når det gjelder vesentlige budsjettavvik fremkommer det et budsjettavvik på 304 083 kroner på «Investeringer i varige driftsmidler». Det ble vedtatt tre investeringer for 2022, kun investering i nytt styringssystem for overvåkning ble fullført. Branntiltak og tiltak på varmesystemer fullføres i 2023. Posten «Bruk av Iån» har et budsjettavvik på 1,4 mill. kroner. Dette skyldes at planlagt låneopptak ikke er utført. Grunnen til at låneopptaket er utsatt er at endringer i styre og daglig leder ikke er registrert i Brønnøysund fordi vi mangler dokumentasjon på kapitalinnskudd gjort i 2006. Det er et budsjettavvik på 341 981 kroner på posten refusjoner i driftsregnskapet.
Sorlandsbadet IKS har ingen egne fast ansatte. Daglig leder har arbeidet sitt i Lyngdal kommune, og regnskapsførselen utføres av Lyngdal kommune. Når det gjelder likestilling består styret av to menn og en kvinne. Daglig leder er kvinne.
Styret mener at forutsetningen om videre drift er til stede. Covid-19-pandemien og økte strømpriser har å5virket Sørlandsbadet AS sterkt. å5 grunn av underskudd på ca. 1,1 mill. kroner i 2022 har de fått betalingsutsettelse på leien for hele 2022 til 31.03.2023. Leien for 1.halvår er likevel betalt før fristen. Styret har fatt bekreftet at 3.kvartal og deler av 4.kvartal vil betales innen fristen. Resultatet til Sorlandsbadet IKS er ikke påvirket, men det er knyttet noe usikkerhet til om det er behov for ytterligere utsettelse på betaling av deler av leien for 4.kvartal 2023. Dette har hittil ikke fort til økonomiske problemer for Sorlandsbadet IKS i 2022. Styret følger likevel utviklingen i økonomien i Sorlandsbadet AS tett.
Økonomiske hendelser
Sørlandsbadet IKS hadde i 2022 et et ordinært resultat på 198 182 kroner og et regnskapsmessig resultat på 0 kroner.
8.3.3 Vigeland Hus AS
Etablert: 29. desember 1998
Antall ansatte: 0
Kontaktperson: Erik Johnsen
Hjemmeside:
Revisor: Team Revisjon AS
Organisasjonsnummer: 980 443 825
Om selskapet
Vigeland hus er et museum, og et tidligere bolighus i Vigelands vei 20 i Mandal i Agder. Det er kjent som et kunstnerhjem, ettersom det var fødestedet og barndomshjemmet til kunstnerbrødrene Gustav Vigeland (1869–1943) og Emanuel Vigeland (1875–1948). Huset var i familien Vigelands eie i årene fra 1868 til 1886. Bygningsmassen består av hovedbygningen med leilighet, snekkerverksted og en stall. Til anlegget hører også et besøkssenter av nyere dato.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål består i utleie av eiendomsmasse til drift av museum/utstilling vedrørende Gustav Vigeland og Emanuel Vigelands liv og arbeider.
Eierstrategi og formål
Vigeland Hus AS eier bygningen og har ansvar for utleie av eiendomsmasse til Vest Agder-museet IKS som drifter museum/utstilling vedrørende Gustav Vigeland og Emanuel Vigelands liv og arbeider.
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Tilskudd og gaver utgjør i 2022 300 000 kroner, mot 150 000 kroner i 2021. Leieinntekt utgjør 54 000 kroner. Vedlikeholdet var større i 2022 som gav større utgifter på 226 511 kroner mot 106 494 kroner i 2021. Selskapet hadde et overskudd på 127 489 kroner i 2022 mot 97 506 kroner i 2021. Overskuddet er overført egenkapitalen som utgjør 1, 491 mill. kroner i 2022 mot 1,364 mill. kroner i 2021.
Økonomiske hendelser
Selskapet har mottatt 300 000 kroner i tilskudd og gaver i 2022. Agder fylkeskommune bevilger ikke driftsmidler til selskapet. Vest-Agder-museet IKS drifter virksomheten etter avtale med selskapet.
8.3.4 Farsunds Garasjen AS
Etablert: 2. juni 1998
Antall ansatte: 0
Administrerende direktør:
Hjemmeside:
Revisor: Fravalgt revisjon
Organisasjonsnummer: 979 981 236
Om selskapet
Selskapet er registrert i bransjen drift av parkeringsplasser og parkeringshus.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å eie garasjeanlegg i Farsund samt alt hva hermed står i forbindelse, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet har hatt stabile inntekter i 2020 og 2021 på 52 500 kroner og lander på noenlunde samme nivå i 2023 med 58 370 kroner. Andre driftskostnader har økt betraktelig i 2022. Fra 42 248 kroner i 2021 til 67 620 i 2023. Dette tilsvarer en økning på 25 372 kroner sammenliknet mot fjoråret. Økningen skyldes økning i regnskapshonorar, strøm og forsikringspremie. Årets underskudd på -9 254 kroner er i sin helhet ført mot annen egenkapital.
8.3.5 Arendal Lufthavn Gullknapp AS
Etablert: 18. oktober 1984
Antall ansatte: 5
Administrerende direktør: Jan Morten Myklebust
Hjemmeside: www.gullknapp.no
Revisor: Pricewaterhousecoopers AS
Organisasjonsnummer: 936 740 987
Om selskapet
Arendal lufthavn gulknapp er et internasjonalt test- og kompetansesenter for droner, et pedagogisk hotspot for ambisiøse flypiloter - og en flyplass. Ambisjonen til selskapet er bidra til å opprettholde luftfartens fremtid, da spesielt i Agder og region sør. Rullebanen er 1.260 meter og 30 meter bred. Det er montert innflygingslys til hver baneende, senterlinjebelysning, opplyste siktemerker og rullebanekantlys. Det er videre montert PAPI (lys for visuell innflyging) til begge baneretninger. Reguleringsplan for en flyplass med rullebane på 1.599 meter pluss tilhørende sikkerhetssoner på 300 meter i hver baneende er godkjent av kommunene Froland og Arendal.
AFIS-tjenesten ble awiklet i 2021. Noe som betyr at brukerne av flyplassen i dag kun kan benytte seg av de visuelle flygereglene ved flyging til/fra Arendal lufthavn, Gullknapp. Uten en operativ tårntjeneste er det ikke lenger mulig å benytte seg av instrument flygereglene ved flyging til/fra flyplassen. Grunnet at sikkerhetsområdet langs rullebanen mot sør/øst ikke tilfredsstiller gjeldende krav samt at sikkerhetsområdet ved terskel bane 05 og sikkerhetsområdet ved terskel bane 23 ikke har full bredde og at terminalbygg og flyplassgjerde er plassert inne på sikkerhetsområdet vil Luftfartstilsynet ikke tillate kommersiell flyging med betalende passasjerer på flyplassen. Dagens teknisk-/operative godkjenning for flyplassen utgår om kort tid. Vi er nå i dialog med Luftfartstilsynet vedr. ny teknisk-loperativ godkjenning.
OSM Aviation Airtech (OSMAA) foretar service og vedlikehold av OSMAA sine fly i ny hangar på Arendal lufthavn, Gullknapp. Også andre operatører av fly og helikopter kommer til verkstedet på Gullknapp for å foreta service og vedlikehold av sine luftfartøy. Dronefirmaet Aersea er etablert på flyplassen. Selskapet er blant annet agent for Yamaha og opererer større droner. Terminalbygg er leid ut til OSMAA og blir benyttet til undervisning av skolens elever. Bygget vil bli fjernet i løpet av 2024 da den kommunale tillatelsen for bygget er utgått. Arendal lufthavn, Gullknapp ønsker å markedsføre seg som en fremtidig flyplass for droner og EL-fly.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål består i å bygge og drive flyplass på Gullknapp i Froland kommune og hva som står i naturlig forbindelse med dette, samt å utvikle flyplassområdet eiendomsmessig, enten selv eller gjennom andre.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet sliter med å få til en effektiv drift og balanse i regnskapet og går på ny med underskudd. For 2022 er underskuddet på -7,4 mill. kroner mot -10,3 mill. kroner i 2020. Selskapet mottok i 2022 3,3 mill. kroner i statstilskudd til drift av flyplassen mot 2,2 mill. kroner i 2021.
Selskapet er avhengig av tilførsel av likviditet for å finansiere løpende drift. Selskapet har en plan om å gjennomføre en rettet emisjon mot eksisterende aksjonærer. Emisjonen skal sikre selskapet tilstrekkelig likviditet gjennom 2023 basert på budsjett og likviditetsprognose. Styret forventer at en slik finansiering vil komme på plass og at forutsetningen om fortsatt drift er til stede. Revisor har for 2022 ikke endret sin konklusjon på årsregnskapet til tross for vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift. Normalberetning er avgitt. Per dags dato (31.10.2023) er nødvendig finansiering imidlertid ikke på plass og det foreligger derfor en usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift.
Økonomiske hendelser
Det er søkt om - og innvilget tilskudd på 2,39 mill. kroner for 2023
8.3.6 Kommunekraft AS
Etablert: 28. april 1993
Kontaktperson: Henriette Hoel
Hjemmeside: www.kommunekraft.no
Revisor: PKF revisjon AS
Organisasjonsnummer: 866 818 452
Om selskapet
Kommunekraft AS bistår aksjonærkommuner som ønsker å selge kraft på fastpriskontrakter eller som ønsker å inngå avtale om forvaltning av fysisk kraft. Kommunekraft AS er ikke selv part i avtalene, men bistår kommunene med blant annet å innhente tilbud fra interessenter.
Kommunekraft har utarbeidet en rekke standarder for å gjøre prosessen for kommunene enklere. Advokatene i Kommunekraft bistår også aksjonærkommuner i spørsmål om anbud og offentlig støtte, konsesjon og skattespørsmål. Selskapet er et non-profit selskap som bistår kommuner og fylkeskommuner med å selge kraft i markedet til best mulig priser. Kommunekraft er eid av 126 kommuner, 7 fylkeskommuner og LVK.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å formidle aksjeeiernes disponible kraft, herunder konsesjonskraft, og drive annen virksomhet tilknyttet slik formidling.
Eierstrategi og formål
I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Driftsinntektene i Kommunekraft AS for 2022 endte på 2,3 mill. kroner på samme nivå som fjoråret. Driftsutgiftene var 2,2 mill. kroner i 2022 mot 3,1 mill. kroner i 2021. Det vil si en reduksjon i driftsutgiftene på 0,9 mill. kroner fra 2021 til 2022. Selskapet har forbedret driftsresultatet med 0,9 mill. kroner fra negativt resultat på 0,8 mill. kroner i 2021 til positivt resultat på 0,1 mill. kroner i 2022. Selskapet er svært solid og har styrket egenkapitalandelen fra 79% i 2021 til 92,2% i 2022.
8.3.7 Vegårshei ski- og aktivitetssenter AS
Etablert: 25. april 1990
Antall ansatte: 27
Administrerende direktør: Aud Torunn Vegerstøl
Hjemmeside: www.vegarsheiskisenter.no
Revisor: -
Organisasjonsnummer: 958 089 643
Om selskapet
Selskapet består av ulike fasiliteter knyttet til alpint- og skiaktiviteter, nærmere bestemt alpinbakke, akebakke, langrennsløyper, skisytingsarena, og hoppbakke. Alpinbakken har god belysning, slik at bakken også benyttes til kveldskjøring i vintersesongen. Skisenteret benyttes også i sommersesongen til ulike sommeraktiviteter.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er å eie og drive, eventuelt leie ut, skianlegg og andre aktivitetsanlegg på helårsbasis, så vel for konkurranseformål som for turisme. VSA AS har et ikke-kommersielt formål, og eventuelle driftsoverskudd skal ikke utbetales som utbytte til eierne, men styrke selskapets videre drift og utvikling.
Eierstrategi og formål
I 2014 startet et utviklingsprosjekt. I prosjektet ble det vedtatt og bl.a bygge Klubbhus, tilrettelegging for nye aktiviteter, rehabilitering av gamle anlegg, lager, treningssenter og mye mer. Budsjettet var på ca 67 mill. kroner I ettertid er det kommet inn flere nye elementer i utviklingsprosjektet, slik at utviklingsprosjektet totalt sett blir dyrere.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Selskapet har hatt en økning i inntekter fra 2021 til 2022. I 2021 var inntektene på 3,5 mill. kroner mens inntektene endte på 4,4 mill. kroner i 2022. Regnskapet viser et positivt resultat på 322 596 kroner i 2022.
Selskapet har ved utgangen av 2022 rett under 1 million i gjeld hos Vegårshei Sparebank.
Bokførte verdier av maskiner, bygninger og anlegg ansees å være reelle og i noen tilfeller ansees maskiner å ha mer verdi enn bokført. Selskapet er ikke i skatteposisjon.
Styret takker for tilskudd fra Vegårshei kommune på 100 000 kroner og Vegårshei idrettslag 90 000 kroner. Dette er tilskudd selskapet er helt avhengige av, og tåler derfor ingen reduksjon i disse. Selskapet får ingen andre faste tilskudd.
VSA har bedrifter som sponser skisenteret. Denne typen inntekter er helt nødvendig for å kunne opprettholde driften. I 2022 fikk selskapet rundt 180 000 kroner i sponsorstøtte. Sponsorene betaler for et eller to skilt i anlegget. Prisen er kr 5000 per skilt, pluss mva.
Styret mener at årsregnskapet gir et rettvisende bilde av selskapets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat.
I vinter opprettet styret en prosjektgruppe for delprosjekt 2. Denne gruppen ble opprettet etter at VSA ble satt på listen for Anleggspolitiske Midler. Prosjektgruppen hadde sitt første møte i mars 2022. Gruppen hadde siste møte i mai 2022. Arbeidet stoppet opp på grunn av stopp i prosessen med Anleggspolitisk Program. Program, prioriteringer og økonomiske rammer var avklart, så kom valget og regjeringsskiftet. Departement/regjering satte prosessen på vent. NSF ba selskapet om å fortsette arbeidet med å gjøre prosjektet gryteklart.
Selskapet fikk ekstra strømstøtte fra Enova, Vegårshei kommune, Agder fylkeskommune, Sparebanken Sør, Åmli, Lions Tvedestrand, Vegårshei Idrettslag, to lokale bedrifter og privatpersoner.
Økonomiske hendelser
Styret opplever at selskapet er i en god fase med mange prosjekter som er ferdige. Utfordringen er likviditeten gjennom hele året. Det er gode inntekter i vintersesongen, men selskapet har ikke høye faste inntekter gjennom hele året.
Selskapet må jobbe med videre utvikling og utbygging som kan skape inntekter. Selskapet ønsker å utvikle anlegget videre slik at det er mer aktivitet gjennom hele året.VSA er helt avhengig av snø i slalåmbakken for å få tilstrekkelige driftsinntekter og ser at det er viktig med snøproduksjon i bakkene, for å gjøre vintersesongen mer stabil.
Antall besøkende er økende, og det gjelder både i langrennsløyper og alpinbakker. Skibånd og gapahuker er med på å legge til rette for besøkende, slik at mange kan glede seg over friluftsliv og fellesskap.
Styret tror det er viktig at VSA framheves enda sterkere som et region- og fylkesanlegg. Dette betyr at eierne i enda sterkere grad er med på å legge til rette for en fortsatt satsing på anleggene.
Tilsagn på spillemidler 2022
I 2022 fikk selskapet tilsagn på spillemidler til: Diskgolfbane, terrengsykkelløype, trase/lys alpinbakke Moland og K20. Totalt 2,9 mill. kroner.
8.3.8 Jordøya Tomteutvikling AS
Etablert: 30. mai 2017
Antall ansatte: -
Administrerende direktør: Yngvar Mjåland
Hjemmeside: -
Revisor: Agder-Team Revisjon AS
Organisasjonsnummer: 919 440 848
Om selskapet
Selskapet driver med tomteutvikling og utleie av tomt. Jordøya Tomteutvikling AS har til formål å opparbeide næringstomt for utleie til en ny fabrikk for produksjon av fornybart biodrivstoff med skogprodukter som råstoff - Biozin AS. Men etter omfattende teknologi-testing og nye kostnadsberegninger besluttet Shell våren 2023 å stanse investering i anvendelse av IH2-teknologien som ligger til grunn for Biozin-prosjektet i Åmli. Shell vil nå jobbe sammen med Biozin og Bergene Holm for å vurdere om bio-prosjektet kan videreføres på andre måter, men det er allerede klart at om lag halvparten av de ansatte i Biozin mister jobben. Shell er tydelige på at selskapet ønsker å se videre på muligheter for å skape virksomhet i Åmli sammen med Biozin.
Vedtektsfestet formål
Selskapets formål er erverv av og opparbeiding av næringsarealer for utleie til industriproduksjon på Jordøya i Åmli kommune. Eierstrategi og formål I 2023 har vi løpende vurdert porteføljen av eierskap og foretatt en ny og oppdatert gjennomgang av kategoriseringen der vi har hensyntatt siste offentlige informasjon om eierskapene. Vi har som nevnt innledningsvis i eierskapsmeldingen, konkludert med at vi for de svært vesentlige selskap skal utarbeide eierstrategi og vi vil starte opp dette arbeidet snarest. For de vesentlige selskap vil vi vurdere fra selskap til selskap hvorvidt vi utarbeider eierstrategi. For de mindre vesentlige selskap vil vi ikke utarbeide eierstrategi.
Eierskap
Styret
Året 2022
Økonomisk utvikling
Inntekten er på 12 500 kroner for 2022 mot 6 000 kroner i 2021. Driftsresultatet for 2022 ender på underskudd på 8 000 kroner, mot underskudd på 45 000 kroner for 2021. Økning i eiendeler fra 23,6 mill. kroner til 62,8 mill. kroner i 2022 kan henføres til økning i anleggsmidler på 15,2 mill. kroner, andre fordringer på 3,8 mill. kroner og bankinnskudd på 20 mill. kroner. Endring i egenkapital fra 2021 til 2022 på 20 mill. kroner tilsvarer økning i aksjekapital ved kapitaløkning - tegning til pålydende 1 000kr pr aksje av eksisterende aksjonærer, samt årets underskudd som i sin helhet er overført til annen egenkapital.
Økonomiske hendelser
Aksjekapitalen i Jordøya AS økte i 2022 fra 23 575 000 kroner til 43 575 000 kroner, der Agder fylkeskommune og Åmli kommune stp for 10 mill. kroner hver ved nytegning av 10 000 aksjer hver. Ingen endringer hittil i 2023.