Kysten har vært viktig for folk i Agder til alle tider. Med Bevar Raet ønsker Agder fylkeskommune, og Arendal, Grimstad og Tvedestrand kommuner å finne ut hvordan man kan ta bedre vare på marine økosystemer i Raet Nasjonalpark gjennom marint vern. Samtidig har prosjektet et stort fokus på brukermedvirkning og samarbeid med folk langs kysten.
Hvor er Raet nasjonalpark?
Raet Nasjonalpark ligger i kommunene Grimstad, Arendal og Tvedestrand i Agder fylke. Mer enn 98% av nasjonalparken er under vann.
Nasjonalparken inneholder sårbare naturtyper som ålegrasenger, tareskog, skjellsand og rullesteinsbunn, som er viktige habitater for livet i havet. Områdene er mye brukt av både lokale og besøkende til rekreasjon, båtliv, fiske og bading.
Mål for prosjektet
- Legge til rette for at de de marine økosystemene i Raet nasjonalpark kan gjenoppbygges til et robust nivå. Dette krever kartlegging og kunnskap, både om hvordan de marine økosystemene virker i samspill, hvordan områdene brukes i dag, og hvilke endringer som gir effekt. Det krever også at Raet nasjonalpark vurderes i sin helhet, i tillegg til at de omkringliggende sjøområdene sees sammenheng med arealene i nasjonalparken.
- Gjennomføre prosjektet på en måte som gir en balanse mellom brukerinteresser og økt vern slik at brukerne er med på laget og vernet faktisk fungerer godt over tid.
Dette skal vi få til gjennom grundig brukerkartlegging og dialog med lokale aktører, forskningsbaserte vurderinger av vernestatus og bredt samarbeid mellom forvaltning, fiskeri, forskning og lokalsamfunnet.
Havsøya utenfor Hisøy
Geir Eliassen
Bakgrunn for prosjektet
Havforskningsinstituttet har fastslått at Skagerrak, havet utenfor Agder, er betydelig påvirket av klimaendringer og andre menneskeskapte aktiviteter, særlig fiskerier. Mange arter er rødlistet, vannet formørkes og økosystemene er i ubalanse.
Norge har skrevet under på FNs Naturavtale, for at vi ikke skal miste mer av verdens naturmangfold. Et av de viktigste punktene i avtalen er «30 innen 30», som vil si at 30 prosent av hav- og landområder skal bevares innen 2030. Bevaring, eller vern, sikrer at de viktigste naturverdiene tas vare på ved at eventuell bruk skjer ut ifra premisser som ikke truer dem. Per 27. desember 2023 var 4,5% av Norges sjøareal vernet.
Havet utenfor Agder er betydelig påvirket av klimaendringer og menneskeskapte aktiviteter.
Geir Eliassen
Dagens vern i Raet nasjonalpark
Raet Nasjonalpark har per i dag få tiltak som retter seg mot fiskerier, og regnes derfor som svakt beskyttet eller ubeskyttet etter Verdens naturvernunion (IUCN) standard for marine verneområder.
Verneformålet for områder i sjø i Raet Nasjonalpark er oppgitt i formålsparagrafen:
Paragraf 1 Formål:
"Formålet med nasjonalparken er å bevare et større naturområde uten tyngre inngrep (…)
For de marine delene er formålet særlig å ta vare på det undersjøiske landskapet med tilhørende marine arter og marine naturtyper som israndsavsetninger, skjellsandforekomster, bløtbunnsområder, ålegras- og undervannsenger, tareskog og gyteområder for fisk (…)"
For å oppfylle dette er det tre soner med trålforbud i på til sammen 59 km2 inne i nasjonalparken. Sjøområdene er ellers åpne for fiske på lik linje med områdene rundt.
To mindre fredningsområder for hummer utenfor Flødevigen og Askerøya i Arendal overlapper med deler av Raet Nasjonalpark. Disse er separate forvaltningstiltak fra Fiskeridirektoratet for å bygge opp hummerbestanden, og er ikke forvaltet etter nasjonalparkens verneformål.
Se kart og les mer om Raet Nasjonalpark på nettsiden eller i brosjyren til nasjonalparken.
Prosjektet "Bevar Raet"
Kva kunnskap har vi om sjøområda i og rundt Raet nasjonalpark?
Geir Eliassen
Havforskingsinstituttet har no levert ein rapport om kunnskapsstatus og råd for bevaring av marint naturmangfald for sjøområda i og rundt Raet nasjonalpark. Rapporten analyserer statusen på vernet i nasjonalparken og gir råd om korleis parken kan forvaltast meir effektivt for å bevare økosystema.
Kva kunnskap har vi om sjøområda i og rundt Raet nasjonalpark?
25.10.2024 07.12
Vil vite hvor du fisker
Prosjektet er interessert i å kartlegge hvordan folk bruker nasjonalparken. Spesielt fritidsfiskere har verdifull kunnskap og erfaring som prosjektet trenger
Astrid Winnberg Skoge
Ny informasjon om prosjektet.
Vil vite hvor du fisker
07.12.2023
Presentasjon av prosjektet på Færderseminaret
Astrid Winnberg Skoge presenterer prosjektet på seminaret
Agder fylkeskommune
Bevar Raet presenterte sin arbeidsmetode og resultatene til stor interesse på Færderseminaret. Oslofjorden, marin bevaring, friskt hav, sjøfugl og folkeforskning stod ellers på agendaen.
09.11.2023
På hummerfiske med fylkesordføreren
Arne Thomassen og hans kamerat røkter en hummerteine.
Astrid W. Skoge.
Prosjektet er på hummerfiske med fylkesordfører Arne Thomassen, som støtter Bevar Raet helhjertet. I løpet av oktober holder Bevar Raet også foredrag for fritidsfiskerlaget i Arendal og gjør ellers en innsats for å nå ut til fritidsfiskere og kartlegge deres bruk og interesser i og rundt nasjonalparken.
Hummer og bevaring med fylkesordføreren
09.10.2023
Kartlegging av yrkes- og fritidsfiske
Presentasjon på Havforskningsinstituttet i Flødevigen
Privat
Prosjektet intervjuer de første av over 40 yrkesfiskere i Arendal, Grimstad, Tvedestrand og Risør om prosjektet. I løpet av de neste månedene samler prosjektet innspill og bruker-data fra yrkesfiskere for å sikre god kommunikasjon med denne brukergruppen. Samtidig jobbes det med lokal forankring opp mot fritidsfiskere og andre brukere av nasjonalparken.
05.07.2023
Lanseringsfest for prosjektet på vitensenteret i Arendal
Alle interesserte ble invitert til en kveld med foredrag om Raet Nasjonalpark, livet under vann, marint vern, intervju med en fisker og informasjon om prosjektet og veien videre.
16.02.2023
Vi trenger din hjelp!
Prosjektet begynner å bruke kartverktøyet SeaSketch for å kartlegge alle brukerinteressene i nasjonalparken. Alle som fisker, dykker, padler, kjører båt, bader eller bruker du sjøen eller fjæra til noe helt annet oppfordres til å svare på undersøkelsen. Kunnskap om bruk gjør er viktig for å finne en god balanse mellom å ta hensyn til natur og mennesker.
Gå til spørreskjema
16.02.2023
Styringsgruppa vedtar hovedmål for prosjektet
- Legge til rette for at de de marine økosystemene i Raet nasjonalpark kan gjenoppbygges til et robust nivå. Dette krever kartlegging og kunnskap, både om hvordan de marine økosystemene virker i samspill, hvordan områdene brukes i dag, og hvilke endringer som gir effekt. Det krever også at Raet nasjonalpark vurderes i sin helhet, i tillegg til at de omkringliggende sjøområdene sees sammenheng med arealene i nasjonalparken.
- Gjennomføre prosjektet på en måte som gir en balanse mellom brukerinteresser og økt vern slik at brukerne er med på laget og vernet faktisk fungerer godt over tid.
26.01.2023
Kartlegger Raet
Havforskningsinstituttet (HI) får i oppdrag av prosjektet å skaffe et faglig kunnskapsgrunnlag om Raet Nasjonalpark. Det skal blant annet inneholde hvilke naturverdier vi har i Raet nasjonalpark, og hvordan det går med dem.
Det skal også oppsummere hva forskningen vet om marint vern, og basert på dette gi råd om vernetiltak og sonering i Raet Nasjonalpark. I tillegg skal forskerne lage en brukerundersøkelse for å kartlegge arealbruk og brukerinteresser i og rundt nasjonalparken.
13.12.2022
Første styringsgruppemøte
Første styringsgruppemøtet i prosjektet. Styringsgruppen består av politiske representanter fra Arendal kommune, Grimstad kommune, Tvedestrand kommune og Agder fylkeskommune
14.10.2022
Prosjektet etableres
Prosjektet «Økt Marint vern i Raet Nasjonalpark etableres og Agder fylkeskommune blir bedt om å lede prosjektet.
03.12.2021
Raet Nasjonalpark tar initiativ til felles prosjekt.
Raet Nasjonalpark behandlet forslaget fra Tvedestrand kommune og sendte ut forespørsel til nasjonalparkkommunene Arendal, Grimstad og Tvedestrand, og Agder fylkeskommune, som alle var positive til et slikt prosjekt.
12.03.2020
Tvedestrand kommune ønsker tiltak for marint vern
Det ble lagt fram en interpellasjon i Teknikk-, plan- og naturutvalget i Tvedestrand kommune om å få til strengere restriksjoner og en mer aktiv forvaltning av kysten og fjordene. Dette var for å bidra til bedre vekstforhold for fisk, og for å få tilbake de svekkede matfiskbestandene langs kysten. Raet Nasjonalpark ble ansett som et naturlig område å arbeide med disse problemstillingene i.
10.03.2020
Roller i prosjektet
- Torunn Høyum-Eriksen (H), Agder fylkeskommune
- Marit Grefstad (Ap), Grimstad kommune
- Øystein Krogstad (KrF), Arendal kommune
- Olaf Trysnes (Ap), Tvedestrand kommune
- Kaya Asdal, Agder fylkeskommune
- Jenny M Gulbrandsen, Raet nasjonalpark
- Alf Ring Kleiven, Havforskningsinstituttet
- Jorunn Haugen, Agder fylkeskommune
- Kaya Asdal (sekretariatsleder), Agder fylkeskommune
- Jorunn Haugen (sekretariatsleder, vikar), Agder fylkeskommune
- Jenny Marie Gulbrandsen, Raet nasjonalpark
- Lars Johan Naustvoll, Havforskningsinstituttet
- Thomas Kiland-Langeland, Centre for Coastal Research (CCR)
- Marie Bjelland, Statsforvalteren i Agder
- Molly Reamon, Statsforvalteren i Agder
- Karen Christine Oehninger Aasheim, Fiskeridirektoratet
- Aase Kristin Marthinsen, Kystverket Sør
- Svein Adolf Gundersen, Sør-Norges fiskarlag (Arendal lokallag)
- Dagfinn Pettersen, Sør- Norges fiskarlag (Grimstad lokallag)
- Alessandro Astroza, Sør-Norges fiskarlag
- Martin Due-Tønnesen, Tvedestrand kommune administrasjon
- Gidske Houge, Arendal kommune administrasjon
- Rolf Inge Pettersen, Grimstad kommune administrasjon
- Ida Haugen, Agder vannregion
- Øyvind Jørgensen, Norges Fritids- og Småfiskerforbund, region Sør
- Arne Thorvald Aanonsen, Norges Fritids- og Småfiskerforbund, region Sør
- Per-Erik Schulze, Naturvernforbundet Agder
Her kan det komme endringer
- Norges Jeger- og Fiskerforbund, Aust-Agder
- Arendal Undervannsklubb
- Undervannklubben Triton
- Turistforeningen
- Friluftsrådet Sør
- Raet Kystlag
- Linking Tourism and Conservation
- Torungens Venner
- TextETC
- Dagfinn Pettersen (yrkesfisker)
- SALT
- FAR Seafood
- NIVA